Irácký premiér oznámil konec války proti IS. Celá země byla osvobozena, potvrdila armáda

Analytik Tureček: Definitivně fenomén IS rozhodně nezmizel (zdroj: ČT24)

Irácký premiér Hajdar Abádí ohlásil definitivní porážku teroristické organizace Islámský stát (IS) v Iráku. Irácké armádě a jejím spojencům se podařilo v létě IS porazit v jeho hlavním centru v Mosulu a nyní také na západě země, kam členové IS prchali. Armáda oznámila, že celý Irák byl osvobozen.

Boje proti IS trvaly tři roky. „Naše síly mají pod kontrolou celou hranici se Sýrií. Ohlašuji konec války“ proti Islámskému státu, řekl Abádí. Armáda ve svém prohlášení potvrdila, že celý Irák je svobodný.

Teroristé z IS přitom dříve ovládali 40 procent iráckého území. Letos v červenci byli radikálové vytlačeni ze severoiráckého Mosulu, kde v červnu 2014 vyhlásili chalífát (vládu hlavy muslimské obce). IS toto asi dvoumilionové město zhruba 400 kilometrů severně od Bagdádu obsadil bez boje 10. června 2014.

Koncem srpna pak vládní vojáci dobyli město Tal Afar na severu Iráku u hranic se Sýrií, které IS ovládl 16. října 2014. Město s asi 200 tisíci obyvateli bylo šíitskou enklávou v jinak sunnitské části severu země. Tal Afar byl posledním větším městem, kde IS v Iráku držel pozice.

Začátkem října vládní vojáci osvobodili město Havídža v provincii Kirkúk, které leží asi 180 kilometrů jihovýchodně od Mosulu a 300 kilometrů severně od Bagdádu; poslední baštu IS na severu země. Radikálové, kteří toto město v převážně kurdské oblasti ovládli v červnu 2014, tak v Iráku tehdy kontrolovali už jen pás území západně od Bagdádu u hranic se Sýrií.

V západoirácké provincii Anbár obsadily vládní síly již dříve také města Ramádí a Fallúdža, začátkem listopadu irácká armáda dobyla město Káim, z rukou IS se podařilo získat zpět i hraniční přechod mezi Irákem a Sýrií.

IS ztrácí i v Sýrii, neovládá jediné větší město

Teroristé z IS ztrácejí pozice také v sousední Sýrii, v níž ovládali téměř polovinu území. Arabsko-kurdské milice SDF dobyly v polovině října z jejich rukou město Rakká, které dříve sloužilo jako hlavní bašta IS v Sýrii. Bitva o město si od začátku června vyžádala životy 3250 lidí.

Povstalci podporovaní tureckou armádou v únoru získali severosyrské město Al-Báb v provincii Aleppo, v červnu se jim pak poprvé od roku 2014 podařilo vstoupit do východosyrské provincie Dajr az-Zaur. Stejnojmenné město Dajr az-Zaur, největší a nejdůležitější město ve východní Sýrii (zejména kvůli nalezišti ropy), se syrské armádě a jejím spojencům podařilo z rukou IS dobýt začátkem listopadu.

V listopadu se bojovalo o Búkamál, který se nachází nedaleko irácké Rávy na druhé straně syrsko-irácké hranice a který byl posledním větším syrským městem pod kontrolou IS. Syrská armáda se o něj s teroristy přetahovala, v polovině listopadu ale nakonec oznámila, že z něj islamisty znovu vyhnala. 

Ruská armáda jako spojenec syrské ve čtvrtek oznámila, že svůj úkol, jímž byla porážka IS v Sýrii, splnila. Předpokládá se ale, že někteří bojovníci IS se rozprchli po Sýrii a další utekli přes tureckou hranici. 

„Bojovníci IS se soustředili hlavně do provincie Idlib na severozápadě Sýrie. I na východě Sýrie jsou ještě oblasti, kde IS operuje. Nesmíme se ale soustředit jen na tento region, protože organizace, které se k IS hlásí, mezitím vznikly třeba v Afghánistánu nebo Pákistánu,“ podotkl analytik Břetislav Tureček z Metropolitní univerzity Praha.

Panují obavy, že členové IS budou chtít útočit v jiných zemích. Mluvčí mezinárodní koalice vedené Spojenými státy před několika dny řekl, že v Iráku a Sýrii zůstává skoro 3000 bojovníků IS a že stále představují hrozbu.