Martin Mls
9. prosince 2017 • 21:23

Florbal, lži a video, Češky na MS zase zuřily. Nepochopitelné, štvalo kouče

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z BRATISLAVY | Fotbal po dlouhém přešlapování koketuje s videem víc a víc, zato dynamicky se rozvíjející florbal využívá videorozhodčího jen někdy. Škoda, na právě skončeném mistrovství světa by se hodil. „Pro mě je nepochopitelné, když se ve sportu, který se chce dostat na olympiádu, nepoužívá video,“ láteřil český trenér Miroslav Janovský. Sporné situace zažil v bitvách o medaile i jeho tým, který potřetí za sebou skončil na MS čtvrtý.



Pátek, semifinále se Švédskem (1:7). Český tým dostal už po 97 vteřinách gól, který vypadal hodně prapodivně. Podle opakovaných záběrů se zdálo, že brankářka Nikola Příleská zastavila míček ještě před čárou, ale rozhodčí gól Emelie Wibronové uznali. „Ještě jsem si schválně dávala pozor, abych si nesrazila rukou míček za čáru. Kdyby to vážně byl gól, přiznala bych se,“ dušovala se Příleská.

Sobota, zápas o bronz se Švýcarskem (2:3). Další moment plný emocí: brankářka Jana Christianová v 50. minutě podle finských rozhodčích Toma Kirjonena a Jyrkiho Sirkky chytala mimo velké brankoviště a z nařízeného trestného střílení Corin Rüttimannová rozhodla o tom, že Češky zase zůstanou bez medaile. Sudí nic nezlomilo, ani protesty kapitánky Martiny Čapkové, jejích parťaček a rozzlobených fanoušků.

Česká brankářka Jana Christianová inkasuje gól z trestného střílení Švýcarky Corin Rüttimanové, která tak dovršila hattrick a nakonec rozhodla o bronzových medailích
Česká brankářka Jana Christianová inkasuje gól z trestného střílení Švýcarky Corin Rüttimanové, která tak dovršila hattrick a nakonec rozhodla o bronzových medailích

„Uvědomila jsem si, že to bylo hodně na hraně brankoviště, sama jsem si nebyla jistá. Podle opakovaných záběrů si myslím, že jsem mimo brankoviště nebyla,“ líčila Christianová. Jenže verdikt sudích, které po zápase čeští fanoušci sborově vypískali, byl správný: Christianová se dotkla míčku právě ve chvíli, kdy v brankovišti nebyla žádná část jejího těla, což pravidla zakazují.

Florbal byl na ženském šampionátu v lehce schizofrenní situaci. Videorozhodčí tam neasistoval, ale opakované záběry běžely na kostce pod stropem. „Rozhodčí mají zakázáno se na tu obrazovku dívat. Je to divné, když to lidi v hledišti vidí,“ poznamenal český kouč Miroslav Janovský.

Video bylo na loňském mistrovství světa mužů v Rize, ale teď v Bratislavě na něj nedošlo. Důvod? Zřejmě peníze, slovenští organizátoři se museli vejít do rozpočtu. „Od pořadatelů vím, že tady chtěli video mít, ale byl to jeden z posledních bodů, které potřebovali zařídit. Nakonec se tam video prostě nedostalo, což je pro mě obrovský lapsus. To trestné střílení bylo velice sporné rozhodnutí, navíc jsme z něj dostali rozhodující gól,“ litoval trenér Janovský.

„I tak jsme ale do poslední chvíle bojovaly a nemáme se za co stydět,“ říkala Christianová, jež s českým týmem dál čeká na historicky druhou medaili z ženského mistrovství světa. Další šance přijde za dva roky ve švýcarském Neuchâtelu.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud