Jan Barák
10. prosince 2017 • 09:58

Šup ke Crosbymu, pak chvála. Jsem zase součástí show, jásal Simon

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

To byl týden panečku! Ve středu si Dominik Simon střihnul v AHL zápas proti Lehigh Valley Phantoms (0:5), v pátek přišel telefonát z prvního týmu Pittsburghu. „Sbal se, čekáme tě,“ zavelelo vedení. A mohlo přijít velké finále! V nočním zápase odchovanec pražské Sparty přetavil svůj první letošní zápas v NHL ve dvě asistence. Penguins ale především díky zatmění v první třetině ztratili domácí zápas s Torontem 3:4.



Ve 20 zápasech za farmářský tým Wilkes-Barre/Scranton Penguins uzmul letos Simon 16 bodů za tři branky a 13 asistencí. Jenže NHL je jinačí kalibr… Český forvard, který si na farmě vyměnil místo s Gregem McKeggem, ale obstál.

Proti Maple Leafs odbruslil 23 letý rodák z Prahy necelých dvanáct minut, jednou vypálil na branku, o dvou asistencích už víme. Ve statistice plus/minus ale skončil jedním bodem v záporných číslech. "Cítil jsem se dobře, ale byl to těžký zápas. Jak nám řekl kouč, zlepšovali jsme se, druhou a třetí třetinu jsme odehráli dobře, jen ta první byla špatná, hodně mizerná. V tomto utkání prostě nestačilo odehrát dobře 40minut," zhodnotil pro klubový web průběh zápasu Simon.

Pittsburgh schytal dvojnásobný direkt už ve druhé minutě zápasu, kdy se v rozmezí 19 vteřin trefili Connor Brown a James van Riemsdyk. Dvacetiminutovku hrůzy pak o devět minut později umocnil třetím gólem Tyler Bozak, asistenci zapsal Roman Polák.

„Je to prosté, rozhodla první třetina, v NHL si tohle nemůžete dovolit proti žádnému týmu. Není nikdo, proti komu by bylo snadné takovýto průběh otočit,“ vyjádřil se kapitán týmu Sidney Crosby, do jehož lajny se Simon v průběhu utkání dostal. Začátek duelu odehrál v útoku s Riley Sheahanem a Patricem Hörnqvistem, který ale po zásahu pukem do obličeje ve střetnutí skončil.

"Bylo to neuvěřitelné, strašně vám to ulehčí tu hru, když máte v útoku borce jako je Sidney. Když ztratíte nějaký puk, vždycky tam je, aby vám pomohl situaci zachránit. Bylo to bezva, cítil jsem se s ním v lajně skvěle," smekl před hvězdným parťákem Simon, kterého Pittsburgh draftoval v roce 2015 v pátém kole na 137. pozici.

"Byl to velký adrenalin, neskutečný zážitek. Je snem každého dostat se z farmy nahoru a být součástí té show jménem NHL. A já jí zase sem. Už od samého začátku jsem si to užíval, i rozbruslení mě bavilo. Pak slyšíte hymnu a je to krásné, nejlepší zážitek pro hokejistu, který může mít."

Slova chvály našel pro Simona, který má z minulých dvou sezon na kontě pět zápasů v NHL a dva body za dvě asistence, na tiskové konferenci i hodně zasmušilý trenér Mike Sullivan. „Dominik je opravdu hodně dobrý ofenzivní hráč, má výborné instinkty a hru na ledě dokáže vidět velmi dobře. Tak jsme si řekli, že ho vyzkoušíme v první lajně a já myslím, že se s tím popasoval velmi dobře."

"Také disponuje hodně účinnou střelou, proto ho můžeme použít v přesilovce. Je přizpůsobivý, můžeme ho nasazovat v různých formacích. Výborně odstartoval i sezonu ve Wilkes-Barre, kde hraje mimořádně dobře," dodal kouč. Simon ale slova chvály mírnil.

"Hodně střílím, gólů jsem mohl mít víc. Naštěstí sbírám alespoň přihrávky a celkově si myslím, že hraju dobře. Každý den dřu, abych se zlepšoval ve všem - od obrany po střílení gólů," uzavřel povídání český forvard.

VIDEO: Podívejte se na sestřih zápasu Pittsburghu s Torontem

Velká šance Pittsburghu gólem neskončila
Velká šance Pittsburghu gólem neskončila

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud