Horská služba po šesti hodinách vyprostila 50 seniorů ze zapadlého autobusu, evakuovala je na skútru

ČTK ČTK
10. 12. 2017 12:50
Autobus s penzisty zapadl na silnici, která není v zimě udržovaná a pro vozidla je uzavřená. Horská služba původně dostala informaci o dvou desítkách cestujících, nakonec jich bylo 48.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: čtk

Moldava - Bezmála pět desítek seniorů evakuovala v sobotu pozdě večer horská služba z autobusu, který zapadl na uzavřené silnici od přehrady Fláje na Moldavu na Teplicku. Zásah trval skoro šest hodin.

Autobus s penzisty zapadl na silnici, která není v zimě udržovaná a pro vozidla je uzavřená. Horská služba původně dostala informaci o dvou desítkách cestujících, nakonec jich bylo 48. "Jakmile jsme dorazili na místo, zjistili jsme, že osob k evakuaci je mnohem víc. Autobus byl plný seniorů na výletě a dva z nich měli vzhledem k věku po nehodě mírné zdravotní problémy," uvedl Jan Mach z Horské služby Krušné hory. Potíže cestujících nebyly vážné, do nemocnice nebyl převezen nikdo.

Záchranáři seniory postupně převáželi k místu, kam mohl přijet automobil. "Na sněžném skútru a terénní čtyřkolce jsme seniory postupně sváželi k autu. V něm je pak s námi skvěle sehraní policisté transportovali do hotelu na Klínech, kde si mohli výletníci odpočinout. Teprve krátce před půlnocí jsme byli s evakuací hotovi," doplnil Mach.

Na silnici od Flájí na Moldavu leží v současné době kolem 25 centimetrů sněhu, místy je navátý sníh až do výšky půldruhého metru. Řidiče autobusu na uzavřenou silnici navedla navigace. Podle náčelníka horské služby Ladislava Güttnera nejde o výjimečný případ. "Satelitní navigace zřejmě nemají v programu zimní uzavírky. Jen za uplynulý týden jsme na té samé silnici řešili pět zapadlých osobních automobilů. Řidiči si zřejmě vůbec nevšímají varovných značek," doplnil Güttner.

 

Právě se děje

Další zprávy