Po středečním prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že uznává Jeruzalém jako hlavní město Izraele a má v plánu přesunout sem z Tel Avivu ambasádu USA, se v zemích na Blízkém východě zvedla vlna násilí.

Protesty proti záměru USA uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele
Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele. Přesune sem ambasádu USA

K zatím poslednímu výraznému incidentu došlo o víkendu během demonstrace před ambasádou Spojených států v Bejrútu, hlavním městě Libanonu, který s Izraelem sousedí.

Demonstranti v okolí rozsáhlého komplexu amerického velvyslanectví házeli kameny a zapalovali ulice. Bezpečnostní složky použily slzný plyn a vodní děla. Cestu k ambasádě zablokovaly. Místní média referují, že se několik protestujících přesto pokusilo přelézt ostnatý drát.

Na sobě měli černobílé šátky a skandovali antitrumpovská hesla. Jedna skupinka demonstrantů před budovou zapálila Trumpovu figurínu.

Rozhodnutí Američanů však budí vášně i v jiných zemích. Ve Švédsku, kde žije početná muslimská menšina. se v sobotu večer stala terčem židovská synagoga v Göteborgu. Asi dvacet lidí na ni zaútočilo Molotovovými koktejly.

Zdroj: Youtube

Násilí na Blízkém východě se rozhořelo ihned po Trumpově středečním projevu. Jak uvedla organizace Červený půlměsíc, v palestinských městech Hebron, Betlém, Kalkílija, Kfar Kaddúm a Džajjús vyšli Palestinci do ulic, házeli kamení a stavěli barikády.

Množí se útoky na izraelské vojáky. Izraelská armáda reaguje nasazením zvláštních jednotek, střelbou gumových projektilů a použitím slzného plynu. Televizní záběry z Betléma, města Ježíšova, dokládají, že došlo i na vodní děla.

Jeruzalém. Ilustrační foto
Izraelský deník: Česko následuje Trumpa v postoji k Jeruzalému

Ve Východním Jeruzalémě, který je pod správou Izraele od roku 1967, vytlačila policie stovky demonstrantů ze Starého města. Zraněných na obou stranách je podle palestinských lékařů přes 300. Několik osob bylo zatčeno, dvě zemřely.

Britská stanice BBC informovala, že zastánci Palestiny se bouří i v Jordánsku, Egyptě, Iráku, Turecku a Íránu. K nim se přidávají lidé v Malajsii, Bangladéši, Pákistánu, Afghánistánu, Kašmíru spravovaném Indií a v Indonésii, zemi s největší populací muslimů (až 13 procent).

Izraelské letectvo ostřeluje pozice Hamásu
Izraelské letectvo zaútočilo na pozice Hamásu: 25 zraněných, včetně šesti dětí

V pátek zaútočilo izraelské letectvo na vojenské cíle radikálního hnutí Hamás. Výsledek: 25 zraněných, z toho šest dětí. Údajně to měla být odplata za vypálení tří raket z Pásma Gazy na izraelské území během pátečního dne. První raketu zneškodnil obranný systém, druhá nedosáhla izraelského území a třetí explodovala v izraelském městě Sderot.

Jak uvedla palestinská agentura WAFA s odkazem na ministra zdraví, při odvetném bombardování jeden člověk zemřel. Podle agentury Reuters však většinu raněných netvoří členové hnutí Hamás, nýbrž civilisté žijící poblíž výcvikového tábora Hamásu.

Protesty proti Donaldu Trumpovi
Ambasádu do Jeruzaléma nepřesuneme za rok ani za dva, říká Tillerson

Mezitím oznámil americký ministr zahraničí Rex Tillerson, že přestěhování amerického velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma „není něčím, co by se mohlo uskutečnit za rok, možná ani za dva“. V páteční diskusi se svým francouzským protějškem v Paříži upřesnil, že  Donald Trump pouze „nařídil zahájit proces přesunu“. Zatím však není ani vyřešeno, kde by nová ambasáda měla stát.