Nastupující ministr zdravotnictví chce „roční odpustku“ pro elektronické recepty

Události: Další dva uchazeči o ministerský post u prezidenta v Lánech (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman přijal v neděli v Lánech další dva nováčky ve vznikající menšinové vládě ANO. Prezident se sešel s kandidátem na post ministra průmyslu Tomášem Hünerem, se kterým řešil třeba těžbu lithia nebo digitalizaci průmyslu. Po něm přijala hlava státu kandidáta na post ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Babišovu vládu chce Miloš Zeman jmenovat příští týden ve středu.

Vojtěch schůzku označil za věcnou a pozitivní, na základních bodech se prý s prezidentem shodli. Jako první věc v úřadu chce Vojtěch řešit zavedení elektronického receptu, který mají lékaři vydávat od začátku příštího roku. Podle něj totiž nebyla státní správa schopna systém připravit.

Ve hře je tak jednak odklad začátku platnosti, což ale vzhledem k prosincovému datu není jisté, nebo chce Vojtěch usilovat o roční výjimku, aby lékaři nebyli pokutováni, když vypíší klasický papírový recept. „Pokud se nám nepodaří tu povinnost o rok posunout a změnu legislativy stihnout, to roční bezsankční období by mohlo tuto věc řešit,“ řekl novinářům.

Se Zemanem hovořili také o otázce dlouhodobé péče. Tady kandidát na ministra zdravotnictví věří, že se ve spolupráci s pravděpodobnou ministryní sociálních věcí Jaroslavou Němcovou (ANO) podaří připravit projekt a legislativu pro koncepční řešení dlouhodobé péče. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že hlavním tématem jednání byla problematika hospicové péče. Vojtěch prezidentovi slíbil, že se tím bude zabývat.

Diskuse se stočila i k nedostatku sester: ten je podle Vojtěcha nutné řešit zvyšováním platů ve zdravotnictví i v sociální péči. Pro nastupujícího ministra zdravotnictví ovšem nejsou aktuální poplatky ve zdravotnictví či spoluúčast pacientů. Úspory prý chce nejdřív hledat uvnitř systému.

S kandidátem na post ministra průmyslu řešil prezident lithium i jádro

Kandidát na ministra průmyslu Tomáš Hüner označil za svou prioritu v úřadu energetiku, odstraňování ekologických škod a nakládání s nerostnými surovinami. „Jednalo se o využití surovin jednak pro energetiku jako takovou, obecně surovin, které přímo s výrobou energie a tepla nesouvisí, mám na mysli samozřejmě lithium,“ řekl novinářům. 

Memorandum o těžbě lithia uzavřené před volbami nechtěl komentovat předtím, než si ho prostuduje. Se Zemanem mluvil i o tom, že by lithium mohlo sloužit pro baterie do elektromobilů nebo pro sklady elektrické energie.

 S prezidentem řešili také digitalizaci průmyslu. „Takže záležitosti podpory chytrých domácností a nakonec i zavádění vysokorychlostního internetu do domácností, které o to mají zájem, si myslím, že jsou tématy, které naše občany osloví,“ dodal.

Tématem byla i atomová energie a příprava hlubinného úložiště jaderného odpadu a příprava těchto lokalit, aby do roku 2025 mohlo být vydáno stavební povolení pro takové dílo.

Hüner slíbil, že bude řešit i otázku mobilních dat. Mluvit o tom chce s českými operátory. Lidem nechce doporučovat, aby využívali levnější operátory z okolních zemí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Prezident se zatím setkal s třemi kandidátkami a se třemi kandidáty na ministry. Ve čtvrtek jednal s kandidátkami na ministryni práce a ministryni pro místní rozvoj Jaroslavou Němcovou a Klárou Dostálovou, v pátek s uchazečkou o místo ministryně financí Alenou Schillerovou a uchazečem o funkci ministra vnitra Lubomírem Metnarem. V neděli se sešel s Hünerem a Vojtěchem. 

Poslední tři nováčky ve vznikajícím kabinetu přijme hlava státu v pondělí. Prezident již dříve oznámil, že se před jmenováním nového kabinetu setká s devíti politiky, kteří případně budou ve vládě nováčky. Jednat už naopak nebude s pěticí ministrů ANO, kteří působili v končící vládě.