Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Stopku vystavily dánské kameny. Čeští curleři se na olympiádu nekvalifikovali

V ultimátním souboji kdo s koho měli pevnější nervy Dánové, kteří se museli vzpamatovat z ranní porážky v play-off proti Itálii (5:6), po které dostali šanci na opravu v zápase právě proti Česku. Opatrný zápas a vyvrcholení plzeňské kvalifikace o přímý postup na olympiádu nabídl více českých chyb a precizní defenzivní hru vítězů. Do Pchjongčchangu se tak probojovali Skandinávci po výhře 4:2 a doplnili Italy.

Čeští curleři
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Začátek zápasu provázela hra na jistotu z obou stran. Mužstva si navzájem vyrážela kameny a na první zajímavou akci se čekalo až do druhého endu. Přesto si Dánové ponechali výhodu i do třetí hry a na první body se muselo čekat i nadále. Skip Rasmus Stjerne, vědom si porážky proti Itálii v prvním utkání play-off (5:6), nastavil proti českému týmu opatrnou taktiku a vystřelování kamenů v cílových kruzích pokračovalo.

Na konci třetího endu však přišla dánská chyba, po které sice šel skandinávský soupeř do vedení 1:0, ale přišel o výhodu, kterou se snažil podržet si co nejdéle. Ve čtvrtém endu už přišla česká ofenziva. Martinovi Snítilovi se podařil triple take-out, ale bratrovi Jiřímu se závěrečný kámen nepovedl a místo dvojky zařídil jen srovnání.

Dánové poskytnutou výhodu využili hned v další hře a Stjerne poslal svůj tým do vedení 3:1 povedenou dvojkou. V šestém endu ale přišla další česká chyba a Jiří Snítil musel zahrát nulu, aby si výhodu posledního kamene podržel. Češi potřebovali vyrovnat co nejdříve, to se jim ale nedařilo zejména kvůli dánské defenzivě.

V osmém endu donutili Dánové zahrát českou jedničku a do deváté hry si vzali za stavu 3:2 výhodu. Výsledek vydržel až do posledního desátého endu, a zápas tak gradoval v samotném závěru. Češi nutně potřebovali bodovat, což se posledním Snítilovým kamenem nepodařilo. Stjerne zachoval klid a závěrečnou jedničkou rozhodl napínavý souboj.

Na turnaji mužů se na olympiádě představí kromě Dánska a Itálie také Kanada, Švédsko, USA, Japonsko, Švýcarsko, Skotsko, Norsko a Korea. Na ženském turnaji si zahrají curlerky z Číny, Dánska, Kanady, Ruska, Švýcarska, Skotska, USA, Švédska, Japonska a domácí Koreje.

Kvalifikační turnaj v curlingu o postup na OH v Pchjongčchangu 2018 v Plzni - play off (vítězné týmy postupují):

Muži: Itálie - Dánsko 6:5. Česko - Dánsko 2:4

Ženy: Dánsko - Itálie 5:4.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články