Zednáři nám lžou, Země je placka a ve vesmíru nikdo nebyl. Teorie o ploché planetě zažívá v USA boom

Simona Fendrychová Simona Fendrychová
10. 12. 2017 17:21
Podle průzkumu amerického The Economist v Americe roste počet lidí, kteří věří, že Země je placatá a vědci po celém světě lidem systematicky lžou.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Washington - Američan Mike Hughes chtěl lidstvu ukázat, že moderní astronomie lidstvu systematicky lže. Tvrdil, že Země není kulatá, ale placatá.

Vlastnoručně vyrobil raketu a z výšky několika kilometrů chtěl svou teorii dokázat. Úřady mu ale nevydaly povolení.

V popírání vědeckých poznatků není rozhodně sám. Americké hnutí nazvané Flat Earth Society zažívá v současné době boom.

Britský týdeník The Economist zjišťoval, kolik Američanů od roku 2013 na Googlu vyhledávalo spojení "plochá Země". Data ukazují, že za poslední dva roky se počet vyhledávání hesla "plochá Země" více než ztrojnásobilo. Konspirační teorie o ploché Zemi je ještě rozšířenější než strach z takzvaných chemtrails.

A tak se objevují lidé, jako je 61letý profesionální řidič Hughes, kteří se stále populárnější teorii snaží potvrdit. Důkazů o tom, že má Země ve skutečnosti tvar elipsoidu, je podle nich nedostatek. To ale samo o sobě nestačí. Chtějí sami dokázat, že Země je placka ohraničená ledovým okrajem, na kterém se rozprostírá Antarktida.

V září dokonce americký rapper B.o.B. odstartoval crowdfundingovou kampaň nesoucí název "Ukažte B.o.B. to zakřivení". Jeho cílem je vybrat 200 000 amerických dolarů a vyslat do vesmíru několik satelitů, které zmapují zemský povrch. Za dva měsíce mu už přispělo 227 lidí celkovou částkou 6872 dolarů.

Na začátku listopadu se zase konala první mezinárodní konference, na kterou se do Severní Karolíny sjelo na 500 lidí.

Vyznavači teorie placaté Země baží po důkazech. Ty, které nabízí moderní věda a které jejich závěrům odporují, ale odmítají. Podle Mikea Hughese za nimi stojí spiknutí Svobodných zednářů. "Ještě nikdo nevyslal člověka do vesmíru," prohlásil v rozhovoru pro Washington Post. "John Glenn i Neil Armstrong jsou zednáři. Jakmile tohle pochopíte, pochopíte i podstatu toho podvodu," upozornil.

Nevidím zakřivení

Hughes své úsilí nevzdává a se svou raketou hodlá odstartovat v nejbližší době ze soukromého pozemku, aby se vyhnul případným překážkám, které mu do cesty vkládají úřady, aby mu zabránily "poznat pravdu." Pohánějí ho argumenty, které podle vyznavačů teorie ploché Země jasně potvrzují mezery ve všeobecné víře, že Země je ve skutečnosti kulatá.

Takových argumentů je mnoho. Celou stovku důkazů nashromáždili na svých webových stránkách i čeští příznivci této teorie. Dají se mezi nimi najít sofistikované teorie a výpočty dráhy letu vystřelené dělové koule nebo experimenty s vodováhou. Obecně je ale veškerá argumentace postavená na tom, že zakřivení Země a její rotace kolem své osy není vidět, cítit ani slyšet.

Placatost Země podle nich například dokazuje rovný horizont, "který je vždy v úrovni očí pozorovatele". Důkaz také prý představuje letecká doprava. Kdyby totiž Země byla kulatá a neustále se otáčela, nebylo by vůbec možné po vzlétnutí zase přistát. Horkovzdušným balónům by naopak stačilo, kdyby jen vystoupaly do určité výšky a počkaly, až se pod nimi pohybem země objeví jejich cíl.

Samostatnou kapitolou je pak problém s gravitační silou. Když je gravitace tak silná, že nás všechny dokáže udržet na údajné zeměkouli, jak je možné, že drobní ptáci nebo hmyz se dokáží pohybovat ve vzduchu jako nic? ptají se zastánci teze o ploché Zemi.

Takhle si planetu představují příznivci teorie o placaté Zemi.
Takhle si planetu představují příznivci teorie o placaté Zemi. | Foto: Wikimedia Commons / Trekky0623

Kde není možná debata

Na stále rostoucí popularitu teorie už reagují i samotní vědci nebo osobnosti jako je například Elon Musk. Ten na Twitteru vyzval její stoupence, aby mu vysvětlili, jak je to s tvary ostatních planet v soustavě. Dostalo se mu odpovědi z oficiálního účtu The Flat Earth Society, že Mars je rozhodně kulatý.

Americký astrofyzik Neil deGrasse Tyson na svém Twitteru ironicky sdílel obrázek toho, jak by vypadalo částečné zatmění Měsíce, kdyby Země byla skutečně plochá.

Podle listu The Economist je ale možná nejlepší reakcí vědeckého světa na rostoucí hnutí jednoduše jejich závěry ignorovat. Když rapper B.o.B. poprvé odstartoval na sociálních sítích debatu o zemském povrchu, zvolil americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) přesně tuto strategii. "Nemyslíme si, že by o tom měla být vedena debata," reagovala mluvčí na dotaz Washington Postu.

Některá média ale reagují po svém. Britský The Independent například vydal návod, jak si podle 2000 let starého experimentu potvrdit, že Země je skutečně kulatá. Řecký filosof Eratosthenés z Kyrény přišel s tím, že se tvar Země dá dokázat pomocí měnící se délky stínu.

Zhruba dvě stě let před naším letopočtem zapíchl dvě stejně dlouhé tyče do země ve dvou od sebe dostatečně vzdálených městech. V každém z nich ale tyč vrhala jinak dlouhý stín. Kdyby země byla plochá, tak stín, který tyč vrhá, by byl na všech místech stejně dlouhý.

 

Právě se děje

Další zprávy