K Vánocům se hodí něco vánočně vypadajícího. Můžeme ovšem předpokládat, že vánoční hvězdu nebo vánoční kaktus má doma spousta lidí. Méně známý už je například drátovec, nazývaný také krásnohlávek. S vánočními tradicemi sice nijak spojen není a sám o sobě taky asi přímo neohromí, ale jeho stříbrné větvičky vybízejí kreativní mysl k zajímavému aranžmá - můžete si s ním pohrát a pěkně ho nazdobit. Tím, že vypadá jako zasněžený, můžete ho využít jako základ k neobvyklé živé dekoraci. Drátovec není náročný na pěstování, vystačí si s malou zálivkou. V letních měsících mu bude dobře i na balkoně, zimovat ale musí uvnitř domu nebo bytu.

V předvánočním čase můžete v obchodech sehnat rozkvetlý hvězdník, tropickou trvalku s vysokým stvolem a výraznými květními kalichy. Vánočně působí zejména sytě červené květy, ale najdete i kultivary v jiných barvách. Ačkoli se hvězdníky řadí mezi trvalky, často se stává, že parádu nadělají jen jedny Vánoce a v příštím roce už nevykvetou. Je to tím, že v prosinci je na jejich květy ještě brzo a ve skutečnosti by potřebovaly zimní spánek. Pěstitelé je ale rychlí kvůli svátkům a období klidu jim nedopřejí, a tak se hvězdníky bohužel prodávají jako jednosezonní dekorace. Vypadají však naprosto působivě.

Zajímavou rostlinkou, kterou dokonce můžete zabalit do ozdobné krabice, je růže z Jericha. Pravda, to, co se u nás na internetu prodává jako růže z Jericha, z krajiny Ježíškovy nepochází, většinou jde o vraneček původem z Mexika a Texasu. Rostlina se však chová stejně jako choulivka jerišská, která fascinuje schopností přeměnit se z vyschlého hnědého klubíčka na zelenou rozvinutou pokojovku. K tomuto "zázraku" potřebujete jen misku s vodou. Poté, co se stonky vranečku rozvinou, je potřeba vodu odlít a nechat ponořené jen kořeny, jinak by rostlina mohla začít zahnívat.

Výraznými a po jasmínu vonícími bílými květy se vyznačuje gardénie jasmínovitá (viz úvodní obrázek), pokojová květina původem z Japonska a Číny. Jako dárek určitě uchvátí a stane se obdivovanou součástí vánoční výzdoby. Její pěstování je ovšem náročnější - rostlina potřebuje hodně vzdušné vlhkosti. V panelákovém bytě budete muset okolo ní zvlhčovat vzduch a často ji rosit. Mnohem lépe se jí bude dařit ve vyhřívané zimní zahradě.

Velice dekorativně působí také orchidej motýlokvětá. Zakoupit se dá už hezky naaranžovaná a její drobné květy připomínající tropické motýly se zalíbí každému. Navíc jde o druh orchideje, který nevyžaduje zvláštní pěstitelské zkušenosti. Rostlina dobře snáší běžnou pokojovou teplotu a nevadí jí ani sušší vzduch, takže se může ujmout v jakékoli domácnosti.