Češi opět mohou vyvážet vepřové do Ruska, končí omezení kvůli africkému moru prasat

ČTK ČTK
11. 12. 2017 11:25
Češi opět mohou exportovat prasata a vepřové do Ruska. Zákaz z roku 2012 skončil. Rozhodnutí pomůže několika českým firmám. Ve velkoobjemových obchodech se však prakticky nic nezmění kvůli pokračujícím sankcím.
Foto: Reuters

Praha - Čeští vývozci prasat, genetického materiálu z prasat a některých vepřových výrobků mohou znovu exportovat do Ruska. Uvedl to mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Rusové zákaz dovozu živých prasat a vepřového oficiálně zavedli v roce 2012 kvůli výskytu afrického moru prasat v některých státech EU. Evropská unie tento krok napadla a na základě rozhodnutí rozhodčího tribunálu Světové obchodní organizace (WTO) zákaz dovozu v minulém týdnu skončil. Zrušení pomůže několika firmám.

Ve velkoobjemových obchodech se prakticky nic nezmění. Podle dopisu z českého zastupitelského úřadu v Rusku, který má ČTK k dispozici, zařadili Rusové tuk a živá prasata (neplemenná) na seznam embargovaných potravin, které se nesmí do země vozit v návaznosti na sankce ze strany EU kvůli Krymu.

Některé komodity se však na sankční seznam nově zatím nedostaly, což by mohlo pomoci několika českým firmám. Podle zastupitelského úřadu by mohly mít šanci společnosti, které exportují sperma plemenných kanců, živá plemenná prasata a některé masové konzervy.

Veterináři konec zákazu hodnotí pozitivně. "Obnova dovozu plemenných prasat, genetického materiálu či vepřových konzerv do Ruska je pozitivní zprávou především pro naše vývozce a chovatele.

Určitá omezení exportu tak budou přetrvávat ve vztahu ke Zlínskému kraji, kde aktuálně řešíme nákazu afrického moru prasat u divočáků," uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Ukončení zákazu uvítala například společnost Hamé, která nemohla vyvážet například prémiové masové produkty. "Dle mých informací v tuto chvíli zbývá jen potvrdit, že se zákaz ruší kompletně a týká se tedy všech segmentů potravin, včetně například masových kojeneckých výživ," řekl ČTK mluvčí Hamé Petr Kopáček.

Podle údajů ministerstva zemědělství byl celkový agrární vývoz z ČR do Ruska v roce 2013 v hodnotě 2,45 miliardy korun, o rok později pak 2,96 miliardy korun. V roce 2015 klesl na 2,35 miliardy korun, loni pak šlo o 2,56 miliardy korun. Letos za tři čtvrtletí vývoz představovat 1,9 miliardy korun, obdobně jako loni za stejný časový úsek.

Češi nesmějí do Ruska vozit mléčné výrobky, na sankčním seznamu je i zelenina, drůbež nebo ryby. Jak již před časem uvedli zástupci ministerstva zemědělství, Rusové mají stále větší zájem o zemědělské technologie, například v chovu ryb. Vývozní potenciál je v dodávkách genetických zdrojů nebo chmele a piva.

 

Právě se děje

Další zprávy