Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak postupovat při dopravní nehodě: Připomeňte si důležité zásady! I to, kdy volat policii

Stanislav Kolman
Diskuze (4)

Kvůli zhoršujícím se podmínkám na silnicích patří zima pravidelně k obdobím s vyšší frekvencí dopravních nehod. Osvěžte si paměť a připomeňte si, co všechno je potřeba řešit a jak po kolizi postupovat.

Mnoho z nás si to nepřipouští, ale k dopravní nehodě může dojít velice snadno. Stačí chvilka nepozornosti či podcenění stavu vozovky a neštěstí je na světě. A to nezapomínejme na fakt, že můžeme být účastníky kolize, aniž by vznikla naší vinou. Tak jako tak dopravní nehody za žádnou cenu neškatulkujeme mezi věci, které se nám přece nikdy stát nemohou. Mohou. A když bohužel stanou, je nutné zachovat klid a postupovat s chladnou hlavou.

Jak postupovat při dopravní nehodě

Pokud po nehodě zůstává motor v běhu, vypněte jej. Zároveň zapněte varovná světla, nejde-li o skutečně velkou havárii, při které by hrozil únik paliva. Oblečte si reflexní vestu a co nejdříve místo dopravní nehody viditelně označte. Poslouží k tomu výstražný trojúhelník, jenž je součástí povinné výbavy. Na dálnici jej umístěte minimálně 100 metrů za vůz, mimo obec je stanovena hranice 50 metrů, v obci může být ještě kratší. Ostatní účastníci provozu budou vědět, že se něco děje a minimalizujete tím šanci, že by do vás „nalétl“ někdo další.

Video se připravuje ...

Posléze zjistěte stav osob, které cestovaly s vámi a v dalších vozech. Jsou-li poranění některého z účastníků vážná, okamžitě volejte záchranné složky (155), případně tísňovou linku 112. Při drobných ťukancích jsou lidé ve většině případů vystaveni maximálně šoku, ale ani takovou situaci nepodceňujte. Máte-li k dispozici další vesty, oblečte jim je a hlavně je nasměrujte pryč z vozovky, aby jim nehrozilo žádné nebezpečí.

Když je místo nehody bezprostředně zajištěno, je třeba s ostatními účastníky probrat další postup. Pokud se stala jen menší kolize dvou aut, není potřeba volat policii (podrobná pravidla o tom, kdy policii volat, jsou vypsána níže). Stačí vyplnit záznam o dopravní nehodě, jenž je také znám jako euroformulář. Jak název napovídá, stejný dokument poslouží i kdekoliv v Evropě.

Kdy volat k nehodě policii?

Již léta neplatí, že se policie volá ke každé dopravní nehodě. I tento aspekt má svá striktní pravidla, která bychom si měli pamatovat. Policii ke kolizi voláme v momentě, kdy na jednom z vozů dojde ke škodě vyšší jak 100.000 Kč. Netýká se to jen automobilů samotných, ale i přepravovaných věcí. Kromě odhadu škody na voze určitě nezapomeňte zkontrolovat i obsah zavazadelníku.

Policie se k dopravní nehodě volá vždy, když dojde ke zranění nebo usmrcení osob. Stejnou povinnost máte i v případě vytvoření škody na majetku třetí osoby. Jde o situace, při kterých aktéři nehody kupříkladu poškodí plot rodinného domu nebo sloup veřejného osvětlení. Číslo 158 vytáčíme i při poškození pozemní komunikace, případně jejích součástí (dopravní značka, svodidla). Výjimkou nejsou ani unikající kapaliny, které by mohly znečistit životní prostředí.

Dalším bodem s bezpodmínečnou asistencí policie je moment, kdy se účastníci kolize neshodnou na vině, případně jeden z nich odmítne sepsání záznamu. Účast je nutná i ve chvíli, kdy sami nejste schopni obnovit plynulost provozu, nebo máte podezření, že je druhý řidič pod vlivem alkoholu či jiných omamných látek.

Výjimku mohou tvořit interní předpisy firmy při jízdě služebním či zapůjčeným vozem. Ve smlouvě totiž často stojí, že je nutné policii k nehodě zavolat kdykoliv, v takovém případě tak určitě učiňte. Nenařizuje-li to přímo dokument společnosti, platí i u služebního či zapůjčeného vozu pravidla vypsaná výše.

Asistenční služby při dopravní nehodě

Velké pojišťovny nabízí balíček základních asistenčních služeb pro případ dopravní nehody v ceně povinného ručení či havarijního pojištění. Určitě se informujte, jaké služby jsou vám u vaší pojišťovny k dispozici. Pokud třeba často cestujete do zahraniční, možná se vám vyplatí si za nějaké služby navíc připlatit.

Po nehodě a zajištění výše zmíněného kontaktujte pojišťovnu. O maximální komfort se v tomto stará Linka pomoci řidičům (1224). Nemusíte znát kontakt konkrétně na svou pojišťovnu, operátoři na lince ji dokážou vyhledat i na základě SPZ vozidla. Posléze jste již spojeni s asistenční společností vaší pojišťovny, která na místo okamžitě vysílá posádku, jež zajistí opravu nebo odtah. Z dat Linky pomoci řidičům vyplývá, že asistence dorazí na místo nehody v průměru do 30 minut.

Tento pomocný prostředník však nevznikl jen kvůli tomu, aby řidičům situaci usnadnil. Dost možná už jste zaslechli termín lovci nehod. V praxi šlo o posádku nápadně připomínající běžné asistenční služby, která se na místě nehody objevila překvapivě brzy. Mnohdy se tak stalo, aniž by ji někdo volal. Tací lidé totiž měli dostatečné zdroje či techniku k tomu, aby se o dopravních nehodách dozvěděli stejně rychle jako záchranné složky.

Samo o sobě by na tom nebylo nic špatného – asistence na místo nehody dorazí brzy a pomůže vám, přičemž vše následně uhradí pojišťovna. Tak snadné to ale není. Takové společnosti totiž využívají toho, že je řidič vystaven stresu a potřebuje pomoc, přičemž podobnou nabídku okamžitě přijme. Jenže tyto „povedené“ firmy si za své služby následně účtují mnohonásobně vyšší částky a může se stát, že je vám pojišťovna odmítne proplatit. Lovci nehod už nejsou tak častým jevem jako dříve, přesto je důležité si na ně dávat pozor.

Rychlé desatero na závěr

  • Zachovejte klid a nepropadejte panice
  • Vypněte motor, případně zapněte varovná světla
  • Co nejrychleji označte místo nehody, nezapomeňte na reflexní vestu
  • Zjistěte zdravotní stav ostatních aktérů nehody, je-li to nutné, zavolejte záchranné složky
  • Odveďte ostatní do bezpečí mimo vozovku
  • Pokud má nehoda více účastníků, dohodněte se na dalším postupu
  • Společně vyplňte euroformulář, případně volejte policii
  • Kontaktujte pojišťovnu, využít můžete Linku pomoci řidičům (1224)
  • Dejte si velký pozor na pomocníky, kteří se na místě nehody nečekaně objeví. Nic jim nepodepisujte!
  • Vyčkejte na příjezd vámi smluvené asistenční služby
Stanislav Kolman
Diskuze (4)
12. 12. 2017 07:17
Spravny postup?
Neviem ci ten postup (najprv bezat umiestnit 3uholnik, potom zistovat zdravotny stav) je spravny. Aj keby som bezal ako Usain Bolt, tak skor ako za 10 sekund tych 50+50 metrov nedam (a to este nepocitam cas kym vyhrabem 3uholnik a poskladam ho). Za ten cas moze zraneny vykrvacat...

Z rovnakeho dovodu nepovazujem za spravne v pripade vaznych zraneni okamzite volat 112. Kym to nahlasim, zraneny to uz nemusi rozdychat. Takze podla mna najprv riesit zivot ohrozujuce zranenia, az potom volat 112 a babrat sa s 3uholnikom. Ono ten 3uholnik sa dost precenuje. Schvalne, skuste co vidno z vacsej dialky: blikacky, alebo 3uholnik?
11. 12. 2017 19:06
Re: Nehoda se služebním autem
Nemusis, staci mit souhlas jednatele firmy k sepsani euroformulare. Nebo jine k tomu opravnene osoby z firmy.
Avatar - Insolito
11. 12. 2017 17:39
Re: Nehoda se služebním autem
:yes: Správně.
Avatar - Emel
11. 12. 2017 17:06
Nehoda se služebním autem
A není to tak, že když bourám se služebním autem, pak dochází ke škodě na majetku třetí osoby a Policie se volat musí? Pokud teda pominu situace typu "nedám služebním autem přednost a někdo kvůli tomu nabourá do sloupu, ale služebnímu autu se nic nestane"...