Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Mustang Bullitt má přeci jen dorazit v nové podobě

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
V roce 1968 byl do kin uveden film Bullitt. Ten prakticky přes noc proměnil Ford Mustang GT s karoserií fastback v zelené barvě v legendu, kterou automobilka občas oživí. Nejnovější reinkarnace se máme dočkat v příštím roce.

Bullitt, který je u nás uváděn jako Bullittův případ, měl premiéru v říjnu roku 1968 a Steve McQueen v roli hlavního hrdiny se v něm tehdy po San Franciscu proháněl ve Fordu Mustang GT 390. Ten se díky tomu stal jedním z nejpopulárnějších automobilů, které se kdy objevily na filmovém plátně.

Ford využil popularity filmu a původního vozu z konce šedesátých let již dvakrát pro vytvoření speciální edice, odkazující na ně svým jménem i vzhledem a nyní se k tomuto kroku chystá potřetí.

Začátkem letošního roku se objevily první informace o možném uvedení modelu Mustang v novém provedení Bullitt. Tyto spekulace se tehdy opíraly o krátký propagační film od Seven Bucks Digital Studios o zákulisí tvorby reklamy, v němž se objevily snímky vozu, který odstínem karoserie, použitými koly a znakem na zádi silně připomínal Ford Mustang Bullitt nabízený v rámci páté generace.

Spekulace ohledně uvedení aktuální generace modelu Mustang v provedení Bullitt byly na jaře letošního roku dementovány a následně celá záležitost utichla. Nyní se ovšem objevují nové informace a podle nich se máme od automobilky Ford přeci jen dočkat tmavě zeleného kupé na černých kolech.

Podobně jako začátkem letošního roku stojí za těmito spekulacemi fórum Mustang6G, na němž se objevily fotografie vozu, odpovídajícího svým vzhledem plně představám o nové podobě modelu s označením Bullitt. Tyto záběry mají údajně pocházet z Chicaga, kde je natáčen reklamní spot k novému modelu.

Ford Mustang na snímcích má pro Bullitt typický odstín tmavě zeleného laku karoserie, který nese pojmenování Dark Highland Green a není v aktuální paletě nabízených laků. Dále je tento vůz vybaven kol Torg Thrust s černými paprsky a chromovanými ráfky, nemá na bocích žádné označení a na zádi má mezi koncovými světly umístěn znak, který nesl i Bullitt modelových roků 2008 a 2009.

Pro uvedení nového modelu Ford Mustang Bullitt vedle výše uvedených informací hovoří i skutečnost, že v příští roce to bude již padesát let od premiéry filmu, v němž se zelené kupé proslavilo. Ford navíc podobně postupoval i před deseti lety, kdy uvedl svůj prozatím poslední oficiální Bullitt Mustang.

Podle aktuálních informací se tak má nový Ford Mustang Bullitt představit již na lednovém autosalonu v Detroitu a v nabídce své značky figurovat v rámci modelového roku 2018. Zda tento model oficiálně zamíří i na evropský trh je prozatím ve hvězdách.

Ford Mustang Bullitt byl naposledy nabízen v rámci modelových rok 2008 a 2009, což znamená, že se jedná o zástupce páté generace před rozsáhlou modernizací techniky i vzhledu.

Za vznikem tohoto provedení tehdy stála divize FRT (Ford Racing Technology) a všechny vozy spojoval vidlicový osmiválec o objemu 4,6 l s nejvyšším výkonem 232 kW (315 k) při 6000 min-1 a točivým momentem 442 Nm při 4250 min-1, který spolupracoval s pětistupňovou manuální převodovkou Tremec.       

Ford Mustang Bullit byl v modelovém roce 2008 nabízen s karoserií v tmavé zelené Dark Highland Green nebo černé barvě. Podle oficiálních materiálů automobilky bylo pro tento modelový rok vyrobeno 4377 zelených a 1431 černých kupé. Kariéra tohoto provedení pokračovala i v modelovém roce 2009, kdy ovšem vzniklo již jen 635 zelených a 181 černých vozů.

Poprvé se Ford Mustang Bullitt jako model nabízený automobilkou objevil pro modelový rok 2001, kdy se jednalo o zástupce čtvrté generace po důkladné modernizaci, při níž byly původní poměrně oblé linie karoserie nahrazeny tehdy poměrně příznivě přijatými ostřejšími hranami.

Tento Bullitt se představil nejprve jako koncept na autosalonu v Los Angeles roku 2000 a teprve potom zamířil do sériové výroby s vidlicovým osmiválcem o objemu 4,6 litru, disponujícím výkonem 195 kW (265 k) při 5000 min-1 a točivým momentem 414 N.m při 4000 min-1.

Ford Mustang Bullitt modelového roku 2001 byl vyroben v celkovém počtu 5582 exemplářů, z nichž 3041 mělo karoserie v zelené Dark Highland Green, 1819 v černé a 722 v modré True Blue.

Původní filmový Ford Mustang nikdy nebyl automobilkou nabízen jako sériový model, ale po uvedení filmu Bullitt v kinech patřilo k nejlépe prodávaným provedením modelové řady kupé se splývavou střechou v zelené barvě.

Steve McQueen a nejen on přitom při natáčení usedal za volant jednoho ze dvou vozů Ford Mustang GT 390 s karoserií fastback. Pod kapotami těchto vozů byl usazen vidlicový osmiválec o objemu 6,4 litru, který disponoval výkonem 239 kW (325 k) a spolupracoval se čtyřstupňovou manuální převodovkou. Pro natáčení byl výkon motoru zvýšen a došlo i na úpravy podvozku a brzd, za nimiž stál bývalý závodník Max Balchowsky.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
10. 4. 2021 16:44
Bullit
Tady mají tu legendární honičku :) https://www.veteran-prodej.cz/…ullittuv-pripad/
Avatar - lamal
13. 12. 2017 10:42
huh
skombinovat kovove obklady palubky s plastovym ovladanim vyduchov zo starej fiesty to chce fakt odvahu 8-s

[odkaz]
Avatar - miromen
12. 12. 2017 21:14
2018
[odkaz]
Avatar - CHerokee
12. 12. 2017 20:48
Těžko říct
O tom už se mluví dlouho a těch fotek už bylo. Těžko říct, zda přijde limitka Bullit, nebo Shelby GT500, nebo některý jiný speciální model (Boss, Mach 1).