Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Přednost zprava: Kde všude platí? A co parkoviště nebo podzemní garáže?

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (37)
V dnešní uspěchané době řidiči často zapomínají na základní pravidlo v silničním provozu na pozemních komunikacích, jímž je pravidlo pravé ruky, resp. přednost zprava.

Pravidlo pravé ruky se učí již malé děti ve školkách a následně bývá často opakováno. Pro pohyb na pozemních komunikacích je to pak jedno z nejdůležitějších pravidel, které je i jednoznačně upraveno zákonem č. 361/2000 Sb. – o provozu na pozemních komunikacích.

Právě zde je v ustanovení § 22 odst. 2, uvedeno: Nevyplývá–li přednost v jízdě z ustanovení odstavce 1 (křižovatka je označena dopravním značením), musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím zprava nebo organizované skupině chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty přicházejícím zprava.

Za porušení tohoto ustanovení je taxativně vymezena sankce v blokovém řízení 2500 Kč. Pokud by policista nemohl postihnout přestupce za protiprávní jednání v blokovém řízení, pak hrozí přestupci uložení pokuty ve správním řízení od 2500 Kč do 5000 Kč.

Pokuta od 2500 do 5000 Kč a zákaz činnosti od jednoho měsíce do šesti měsíců se uloží přestupci, který tento přestupek spáchal v období dvanácti po sobě jdoucích kalendářních měsících dvakrát a vícekrát.

Další sankci, kterou zaznamenává příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností, jsou body. V tomto případě, by provinilému řidiči, dle bodového systému, byly zaznamenány 4 body.

Přednost zprava platí téměř vždy, ale jsou i výjimky

Pravidlo pravé ruky, resp. přednost zprava platí na všech komunikacích, což znamená, že i na lesních a polních cestách a rovněž i na parkovištích. V případě komunikací na soukromém pozemku platí toto pravidlo rovněž a vztahuje se například i na provoz v podzemních garážích.

V případě kruhových objezdů uvádí zákon č. 361/2000 Sb. – o provozu na pozemních komunikacích ustanovením § 22 odst. 5, že řidič vjíždějící na kruhový objezd označený dopravními značkami Kruhový objezd společně se značkou Dej přednost v jízdě! nebo Kruhový objezd společně se značkou Stůj, dej přednost v jízdě musí dát přednost v jízdě vozidlům a jezdcům na zvířatech jedoucím po kruhovém objezdu a organizovanému útvaru chodců a průvodci vedených a hnaných zvířat se zvířaty jdoucími po kruhovém objezdu.

Z uvedené citace v souvislosti s pravidlem pravé ruky vyplývá, že v případě kruhového objezdu bez výše uvedených dopravních značek umístěných na příjezdových komunikacích i zde platí pravidlo pravé ruky, což znamená, že řidič jedoucí po kruhovém objezdu mám dát přednost zprava přijíždějícím vozidlům, jezdcům na zvířatech, útvarům chodců i průvodci vedeným a hnaným zvířatům.

Na tuto skutečnost reagovalo Ministerstvo dopravy v dubnu roku 2016 vydáním metodického pokynu k novele související vyhlášky, upravující provoz na kruhových objezdech. V tomto metodickém pokynu obdržely všechny úřady obcí s rozšířenou působností doporučující instrukce, jak postupovat při umisťování dopravního značení na kruhové objezdy.

Ministr dopravy Dan Ťok, k tomu v oficiální tiskové zprávě uvedl, že zákon o silničním provozu stanovuje podmínku, že značením nesmí být ohrožena bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích. Při stanovování dopravního značení nejen na kruhovém objezdu musí příslušný úřad tuto zásadu respektovat.

Z instrukce proto vyplývá, že v naprosté většině případů je nezbytné umístit ke značce Kruhový objezd také značky upravující přednost, tedy Stůj, dej přednost v jízdě! nebo Dej přednost v jízdě!, aby nebyla plynulost provozu nijak narušena. Je třeba vzít v potaz také skutečnost, že přednost vozidel nacházejících se na kruhovém objezdu je širokou veřejností vnímána jako standardní a samozřejmá, navíc by se při neumístění zmiňovaných značek mohl kruhový objezd při vyšším provozu ucpávat.

Ministerstvo dopravy vydáním metodického pokynu upřesnilo novelu vyhlášky, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích. Tato vyhláška od 1. ledna roku 2016 stanovila obcím možnost, rozhodnout se, zda značky upravující přednost na kruhový objezd umístí, nebo zde zůstane přednost určena standardně pravidlem pravé ruky, jako na jiných neznačených křižovatkách.

Mrzí mě, že k takovým nejasnostem vůbec došlo. Úředníci dávali do pořádku vyhlášku k silničnímu zákonu a bohužel u některých částí vznikly nejasnosti až po uvedení do praxe. Řidiči se proto nemusí bát, vydáním metodického pokynu zůstává potvrzena dosavadní praxe, na kterou jsou řidiči zvyklí, dodal Ťok . Na českých silnicích se tak řidiči budou i nadále moci setkat pouze s kruhovými objezdy, kde přijíždějící vozidlo na křižovatku bude dávat přednost autům, která po něm jedou.

Pravidlo pravé ruky, resp. přednost zprava neplatí při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo ní a řidič musí dát přednost v jízdě všem vozidlům nebo jezdcům na zvířatech jedoucím po pozemní komunikaci nebo organizovanému útvaru chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty jdoucím po pozemní komunikaci.

To platí i při vjíždění z účelové pozemní komunikace nebo ze stezky pro cyklisty nebo z obytné nebo pěší zóny na jinou pozemní komunikaci.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (37)

Doporučujeme

27. 5. 2020 09:16
Přednost
Zdravím Vás.
Ohledně přednosti Vám mohu doporučit jeden dobrý článek, který jsem nedávno objevil - https://www.dopravniznaceni.com/…zprava-b5421.htm Snad pomůže :)
15. 12. 2017 07:42
Obytná zóna
Podle mě největší problém dělá řidičům obytná zóna. Typická situace zde:
[odkaz]
Když jedu doleva, ještě nikdy jsem přednost nedostal...
14. 12. 2017 09:33
Re: Benzinka/parkoviště???
S tím souhlasím, ale:
a) nesouhlasí s tím řidiči jedoucí po parkovišti, kteří přednost nedávají
b) nesouhlasí s tím ani řidiči vyjíždějící z benzínky, když jim dávám přednost, tak stojí dál a čumí jak puci.

[odkaz]

Typická situace: řidič bílého auta se bojí a radši čeká nebo vůbec neví, že má přednost, zatímco fotograf vesele jede dál. Když to tak dělají všichni, tak to je pak těžký.
14. 12. 2017 09:28
Re: Benzinka/parkoviště???
Vidím normální křižovatku s předností z prava. Zpomalovací práh není dopravní značení.
14. 12. 2017 09:22
Benzinka/parkoviště???
A jak to teda bude v případě, když vyjíždím z benzínky na parkoviště? Viz mapa:

[odkaz]

Osobně bych čekal přednost zprava, ale ten zpomalovací pruh mě vždycky rozhodí...

;-\