Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz třídy G: Seděli jsme v novém „géčku“!

Tomáš Dusil
Diskuze (24)
Čím nahradit auto, jakým je Mercedes-Benz třídy G? Na odpověď si počkejte do ledna příštího roku, kdy se ukáže jeho nová generace. Jak ale vypadat jeho kabina vám však můžeme říci už teď.

Mercedes-Benz třídy G se letos vyrábí už 38. rokem. Za tu dobu vzniklo více než 300 000 exemplářů této řady. K původně pracovní verzi W460 přibyla v roce 1990 civilní varianta W463. Od roku 1991 je v nabídce inovovaná pracovní verze označená W461.

Za ta léta se samozřejmě měnila technika, pohonné jednotky, výbava či vzhled interiéru, v souladu se stále rostoucími požadavky na vozy této třídy. Základ auta však zůstával prakticky stále stejný. Pod typickou karoserii hranatých tvarů se ukrýval rámový podvozek s tuhými oběma nápravami, tedy to nejlepší řešení pro jízdu mimo zpevněné cesty. Třída G si časem vydobyla status auta, které pozná takřka každý, stejně jako třeba americký Jeep Wrangler, Porsche 911 či letadla Concorde a Boeing 747.

Chceme více místa!

Dosud vyráběná třída G platí dodnes za etalon kvality a dílenského zpracování. Je až neuvěřitelné, jak se Mercedes-Benzu podařilo toto udržet až do dnešních dnů, kdy se hlídá doslova každé euro výrobních nákladů. Až do 90 let bylo s géčkem po stránce kvality montáže srovnatelné Porsche 911. S příchodem vodou chlazené generace 996 však toto pozbylo na platnosti.

Třída G je sice nebývale kvalitním autem se statusem ikony, avšak její léta jsou také znát. A to nejvíce v kabině. Sice je kvalitní, skvěle vybavená a přes tenké sloupky s téměř kolmým čelním sklem zajišťují velmi dobrý výhled, avšak pokud přijde řeč na prostornost, nezbývá tomuto dinosauru ve výrobním programu mercedesu nic jiného, než sklopit zrak.

Kritiku vůz sklízel zejména za šířku kabiny, ale ani na délku na tom není z dnešního pohledu nijak dobře. Holt v 70. letech platily trochu jiná měřítka, navíc vůz byl primárně určený pro práci a samozřejmě také pro armádu.

Jak jsme se mohli sami přesvědčit, s novou generací dojde k podstatnému zvětšení rozměrů kabiny. Kdo někdy zažil stísněnost kabiny stávající třídy G, bude po usednutí na kterékoliv sedadlo novinky doslova unesen. Mercedes-Benz uvádí zvětšení rozměrů ve všech směrech. Pokud máme zůstat u našich dojmů, tak nejvíce se nám zdálo zvětšení na šířku, konkrétně v oblasti loktů. Zatímco dříve jste na místě řidiče měli pocit, že máte dveře, či přesněji jejich výplně takřka namáčknuté na těle, v naivce jsou dveře o poznání dále od vás. Konkrétně v oblasti loktů došlo ke zvětšení rozměrů o 68 mm vpředu, o 56 mm vzadu. Důvodem je rozšíření vozu o přibližně 10 cm. Přítomný designer to prezentoval asi takto: „Prostě jsme vzali stávající rám, který jsme rozšířili.“ Takto jednoduché to určitě nebylo, avšak něco pravdy na tom jistě bude. Pokud chcete další čísla, tak podélný prostor vpředu se zvětšil o 38 mm, vzadu dokonce o 150 mm!. V oblasti ramen je vpředu více místa o 38 mm, vzadu pak o 27 mm.

Přitom výplně dveří jsou masivní, jak se od takového auta očekává. Panel s tlačítky elektrického ovládání oken tak našel své místo na jejich horní ploše, podobně, jako to má třeba VW T5/T6 nebo vozy značky Range Rover. Nechybí ani ovladač tvaru sedadla, umístěný na dveřích, jak jej známe z jiných modelů.

Jednoduchý styl

V porovnání s novou generací velkých mercedesů si palubní deska novinky zachovává střízlivě funkční pojetí. Její tvary jsou jednoduché, sázející z větší části na téměř pravé úhly, než na módní obliny. Auto, v němž jsme seděli, bylo vybaveno klasickým přístrojovým štítem s analogovými ukazateli rychlosti jízdy a otáček motoru. V nabídce ale poprvé bude také elektronická verze, tvořená displejem LCD TFT. Jeho úhlopříčka je 12,3 palce. Stejný rozměr nabízí také centrální monitor na nejvyšším místě palubní desky. Řidič si bude moci vybrat ze tří verzí vzhledu displejů: klasický, sportovní případně progresivní.

Tvůrci kabiny věnovali pozornost rovněž detailům. Tak například výdechy topné a ventilační soustavy mají tvar, který se opakuje okolo hlavních světlometů. A i novinka si mezi dvojicí prostředních zachová trojici ovladačů, jimiž může řidič uzavřít všechny tři diferenciály – přední, centrální i zadní. Že i novinka bude určená pro jízdu mimo silnice, dokazuje robustní madlo před spolujezdcem. Vždyť každý Mercedes-Benz třídy G je testovaném v hornatém terénu Schöcklu, pohoří, obklopující město Štýrský Hradec (Graz), kde mercedesy třídy G již tradičně vznikají.

Při návrhu nové kabiny a celkového jejího uspořádání se řešil také typický zvuk západek zámků dveří. I ten evokuje původní generaci vozu. Z hlediska praktického používání auta stojí za zmínku dva vyjímatelné držáky na kelímky s nápoji, které se nacházejí před panelem touchpadu. Nebo možnost, uložit do zadních dveří litrovou pet lahev.

A co technika? Počkejte si do ledna.

Jediné, co nám výrobce zatím ukázal, je interiér. Do auta jsme se sice mohli posadit, ale nic víc. Abychom toho viděli co možná nejméně, byla místnost, v níž nové „géčko“ stálo ztemnělá, navíc celé auto pokrývala ostře kontrastní folie. Na jakýkoliv dotaz, týkající se techniky nového vozu odpovídali přítomní technici „že by nám na to hrozně rádi odpověděli, ale nemůžou a že si musíme počkat do ledna příštího roku na autosalon v Detroitu.“ Když jsem se jen lehce ohnul, abych se podíval, jak jsou řešené nápravy novinky, hned mě přítomná asistentka odháněla.

Z toho, co jsem viděl, se mi zdálo, že přední kola už budou zavěšena nezávisle na lichoběžníkové nápravy, avšak typický „most“ vzadu prozrazoval, že v otázce zavěšení zadních kol zůstává novinka věrná svému předchůdci. Tak se tedy necháme překvapit…

Tomáš Dusil
Diskuze (24)
Avatar - Ada je zase tady
14. 12. 2017 05:43
Re: "kvalita"
Jako člověk, který najezdil pár stovek tisíc km jak s Torsenem, tak s Haldexem, zcela potvrzuji, co "kesumb" napsal. Manuálně zavřený Haldex je lepší na vyproštění, ale na jízdu ve sněhu, ledu a.p. ovšem po silnici je lepší Torsen.
Avatar - Ada je zase tady
14. 12. 2017 05:36
no thanks
Auto bez ruční brzdy, bez manuání převodovky, zato s LCD televizí před řidičem - ne, díky!
Avatar - white label
14. 12. 2017 01:29
Re: "kvalita"
Aktivní "sportovní diferenciál quattro" je u SQ7 součástí příplatkového paketu podvozku advance a obsahuje i řízení všech kol a elektromechanickou aktivní stabilizaci náklonu karoserie, to vše bratru za 172.600,- Kč.
14. 12. 2017 00:21
Re: "kvalita"
To si dovolím nesouhlasit. Typické (podélné) quattro je silné na silnici. Protože má mezi nápravami diferenciál. Novější auta můžou mít vzadu aktivní diferenciál s opravdovým vektorováním. Ale nejsou to terénní auta (Q5 nebo Q7 technicky můžou být, ale jsou zaměřené na silnici a nenabídnou takovou artikulaci jako auto zaměřené na terén). Jako jiná silniční auta mají na větších nerovnostech problém držet kola na zemi. A kola ve vzduchu, to je Achillova pata otevřených diferenciálů i torsenů. V téhle situaci je i mezinápravová spojka lepší. Ta se zase moc nehodí na silnici, protože tam ten diferenciál prostě chceš (asfalt drží a nápravy mají rozdílné rychlosti). Tahle výhoda je pochopitelně limitovaná tím, že na nápravách budou otevřené diferenciály.

Co bys potřeboval, je uzávěrka. A v minulosti Audi i uzávěrky nabízelo. Bez uzávěrky ti nezbývá nic jiného než přibrzďování.
13. 12. 2017 18:34
Re: "kvalita"
Nevím jestli SQ7 nemá ve standardu zadní svorný diferenciál. Do Q7 už to myslím nejde, ale ještě do stávajícího Touarega jde koupit uzávěrka mezinápravy i zadního diferenciálu. To ve zkratce znamená, že je možné mechanicky docílit stejných otáček jednoho předního a obou zadních kol. Co je ohromnou výhodou toho řešení je, že tyhle tři kola se při uzavření diferenciálů toči naprosto stejně bez prodlení či váhání. Má to ale pořád i RR a RRS a další "dražší" SUV. Ale to je opravdu už krajní řešení, Tosren funguje obecně vzato velmi dobře a uzávěrka je třeba až do opravdového terénu. Když si třeba najdeš offroad testy RRS nebo třeba LandCruiseru tak je vidět, že i v naprosto malých rychlostech (kráčení) zabírají tyhle tři kola úplně identicky. To umožňuje takový to houpání přes kámen. Všechy tři uzávěrky má už snad akorát G, ale to je jiná písnička.
Mimochodem to audi na tom videu níže evidentně vůbec nemá problém s mezinápravou, přední a zadní pravý kolo se toči stejně. Dokonce to vypadá, že i stejně reagují. Co je špatně je chování brždění zadního kola s prokluzem. Tedy pravýho. V těhlech situacích je obecně lepší stát na plynu jak na rejči a držet to v otáčkách, aby se i přes brždění prokluzujícího zadního kola dostalo něco na to druhý. Co je pochopitelně otázkou je životnost DSG spojek, brzd a vůbec celýho pohonu.