Šestačtyřicetiletá politička žijící v Dobřichovicích na Praze-západ se hospodářským záležitostem věnovala od studií. Po absolvování střední ekonomické školy čerpala poznatky v zahraničí. Pád komunistického režimu ji zastihl jako studentku Kyjevského institutu národního hospodářství a inženýrský titul získala na Vysoké škole ekonomické v Bratislavě; manažerský titul MBA pak má z Prague International Business School.

Robert Plaga.
Plaga přednášel o porcování medvěda, teď sestavuje školský rozpočet

Kariéru zahájila jako daňová poradkyně a burzovní makléřka, působila jako finanční ředitelka několika firem, od roku 2006 pracovala tři roky na pozici ekonomické náměstkyně ředitele v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích. Léta 2009–2011 strávila ve Strakově akademii, kde vedla interní audit sídla vlády a jako ředitelka ekonomické sekce se stala i náměstkyní vedoucího Úřadu vlády ČR. Následně tři roky pracovala v centrále Všeobecné zdravotní pojišťovny, kde byla ředitelkou odboru služeb klientům. Odtud přešla na post náměstkyně pro obchod a ekonomiku zdravotní péče Nemocnice Na Homolce.

Karikatura dne Milana KounovskéhoZdroj: DENÍK

Na ministerstvo Němcová míří z kraje – a právě regiony očekávají, že jedním z jejích prvních kroků v ministerském křesle se stane podpis v jejich prospěch. Asociace krajů vládu důrazně vyzývá, aby zajistila peníze na růst mezd pracovníků v sociálních službách – a žádá o otevření dotačního řízení.

Barbora Peterová.
Mluvčí Babišovy vlády bude Barbora Peterová, někdejší redaktorka ČT

Už před nástupem na ministerstvo Němcová pomýšlí na „revizi“ v systému sociálních dávek tak, aby bylo zřejmé, že nastavit dlaň není samozřejmostí. Změny by se podle ní měly týkat nejen samotných dávek, ale i lékařské posudkové služby. V oblasti důchodů má být hlavní novinkou oddělení prostředků důchodového účtu od státního rozpočtu. Kandidátka na ministryni však varuje, že nalezení široké shody kolem důchodové reformy není prací na rok. Ani na dva.

Zítra představíme KLÁRU DOSTÁLOVOU, která se stala ministryní pro místní rozvoj.