Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vstup Maserati do Formule E má být reálnější než do F1

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Maserati je značkou, která se zrodila z vášně pro závodění, ale časy jejích největších úspěchů na závodních tratích jsou dnes minulostí. Návrat do některé z vrcholných závodních tříd má být ovšem velmi blízko.

Italská automobilka byla založena v roce 1914 a největších sportovních úspěchů dosáhly vozy s trojzubcem ve znaku ve dvacátých, třicátých a padesátých letech dvacátého století. Na vrchol se pak Maserati vrátilo až v prvním desetiletí jednadvacátého tisíciletí s modelem MC12 GT1, ale i jeho nejslavnější dny jsou dnes již minulostí.

Maserati v současnosti potřebuje oživit své závodní aktivity na vyšší úrovni než je značkový pohár nebo příprava vozů pro třídu GT4 a právě díky tomu se objevují stále nové a nové spekulace ohledně směřování této značky v oblasti závodů.

Před několika dny se objevily informace o tom, že se Maserati může podobně jako Alfa Romeo vrátit do světa formule 1, ale nyní jsou zde nové zprávy. Podle informací, které zveřejnil Autosport.com je údajně možné, že Maserati zamíří do série Formule E, kde může figurovat nejprve jako hlavní sponzor stáje a následně provozovat svůj vlastní tým.

Spekulace ohledně vstupu Maserati do série Formule E přitom mají souviset se zájmem koncernu Fiat Chrysler Automobiles o závody elektrických monopostů.

Na podzim loňského roku totiž Sergio Marchionne údajně uvedl, že je nejspíše jen otázkou času, kdy uvidíme rudé monoposty i v závodech elektřinou poháněných formulí. Později měl toto své prohlášení poněkud upravit a zmínit, že do série Formule E může vstoupit některá ze značek koncernu Fiat Chrysler Automobiles.

I díky tomu se nyní objevují neoficiální informace o zvažovaném vstupu značky Maserati do série Formule E namísto návratu do F1. Podle Autosport.com má mít tento krok i mnohem blíž k realizaci.

Jedním z hlavních důvodů má být tentokrát skutečnost, že Maserati si nebude v sérii Formule E konkurovat se značkou Ferrari a naopak se postaví proti elektrickým monopostům značek Jaguar, Audi, BMW, Mercedes-Benz a Porsche, s nimiž soupeří na trhu se sériovými vozy o přízeň zákazníků.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)