Babiš: Česko udělá všechno, aby na něj žaloba kvůli kvótám neměla dopad

Česká republika udělá podle premiéra Andreje Babiše (ANO) všechno pro to, aby žaloba Evropské komise kvůli kvótám neměla na Česko žádný dopad. Téma chce probrat s předsedou Komise Jeanem-Claudem Junckerem při večeři 29. ledna v Bruselu. Evropská komise podala ve čtvrtek u evropského soudního dvora žalobu na Česko, Maďarsko i Polsko, protože tyto země odmítají program přerozdělování žadatelů o azyl.

Podání žaloby avizoval už začátkem prosince první místopředseda EK Frans Timmermans. Zároveň ale naznačoval, že věc stále může vyřešit změna přístupu trojice středoevropských zemí. První slyšení u soudu se nebude konat dříve než v listopadu či v prosinci.

Babiš chce žalobu prodiskutovat s předsedou EK Junckerem. Nepřipadá mu prý normální, že nejsou postiženy země, „které si vzaly 12 kvazimigrantů“.

Premiér novinářům připomínal, že stejný názor na přerozdělování migrantů podle kvót má i předseda Evropské rady Donald Tusk. „Má stejný názor, že kvóty jsou neefektivní,“ dodal Babiš.

Kvóty odmítají i další strany ve sněmovně

S kvótami nesouhlasí ani další strany zastoupené ve sněmovně. „Žaloba Evropské komise kvůli odmítání programu přerozdělování žadatelů o azyl proti Česku a dalším státům pouze zbytečně prohlubuje protievropské nálady a problém nijak neřeší. Národní státy mají právo samy rozhodnout o tom, koho chtějí na svém území,“ napsal na Twitteru předseda ODS Petr Fiala.

Podobný názor vyjádřil i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, který žalobu označil za chybu. „Komise tak nynější žalobou nic nevyřeší, jen bohužel zvýší odpor lidí v ČR, Maďarsku a Polsku proti EU,“ uvedl.

Podle bývalého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) je systém kvót od počátku nefunkční a nesmyslný. „Doufám, že si to uvědomuje i současná vláda a že bude schopná pozici ČR uhájit,“ napsal ČTK Chovanec.

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík poukázal na Twitteru na to, že Slovensko se evropské žalobě kvůli migrantům vyhnulo, a připomněl, že Babiš v pátek Slovensko navštíví. „Takže může konečně dokázat, jak dokáže skvěle vyjednávat mezi evropskými státníky ve prospěch naší země. Ať nezůstane jen u slov, uvedl v této souvislosti.

Visegrádská čtyřka prý je solidární, ale jinak než přebíráním migrantů

Trojice zemí podle Komise neplní své povinnosti plynoucí z programu jednorázového přerozdělování žadatelů o azyl v rámci Evropské unie přesto, že soud na počátku září potvrdil jeho platnost.

Řízení pro nesplnění povinností zahájila Komise s Českem, Polskem a Maďarskem 15. června kvůli tomu, že do programu nenabízely volná místa tak, jak podle dohodnutých pravidel měly. Odpovědi trojice zemí na poslední stanovisko Komise byly neuspokojivé a tyto státy podle EK nijak nenaznačily, že se na věci chtějí začít podílet.

Praha, Varšava a Budapešť však opakovaně upozorňují na malou funkčnost celého mechanismu a na výrazně nižší počty skutečně přesunutých migrantů oproti původnímu záměru. 

Plán předpokládal přesun až 160 tisíc lidí s nárokem na mezinárodní ochranu. Jenže jednotlivé státy si z Řecka a Itálie rozebraly jen o něco více než 32 tisíc osob, oznámila v prosinci Komise.

Státy takzvané visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) také opakovaně zdůrazňují, že při pomoci v migrační krizi solidární jsou – byť právě jinými způsoby než nepopulárním přebíráním žadatelů o azyl. Třeba penězi, příspěvky na ochranu vnější hranice či podporou libyjské pobřežní stráže.