Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidentem bude znovu Zeman, nebo Drahoš. Ostatní nemají šanci, ukazují průzkumy

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Průzkumy naznačují, že z devíti uchazečů o post prezidenta mají šance jen Miloš Zeman a Jiří Drahoš. Od úterý až do ukončení sobotního hlasování platí zákaz uveřejňování voličských preferencí pod hrozbou pokuty.

Výsledky průzkumů k prezidentským volbám lze uveřejnit naposledy v pondělí. Opatření má zabránit nežádoucímu ovlivňování voličů, i když podle expertů se průzkumy řídí jen menšina z nich.

Prosincové průzkumy se vesměs shodují na tom, že Zeman vyhraje první volební kolo se ziskem nejméně třetiny až dvou pětin hlasů. Drahoš by získal pětinu až třetinu hlasů. Z ostatních kandidátů by dvouciferného výsledku dosáhnul už jen Michal Horáček.

Zeman je mírným favoritem na celkové vítězství i podle modelu, který kromě průzkumů bere v úvahuy také kurzy sázkových kanceláří. Podle něj se pravděpodobnost Zemanova znovuzvolení pohybuje kolem 46 procent, šance Drahoše na výhru je kolem 45 procent.

Témata:  Miloš Zeman Jiří Drahoš Michal Horáček

Aktuálně se děje

12. května 2024 0:03

Vlna veder v Mexiku prolomila další teplotní rekordy v 10 městech

V pátek úřady v Mexiku hlásily rekordně vysoké teploty v deseti městech, včetně toho hlavního. Současná vlna veder způsobila celostátní výpadky elektřiny a ohrozila energetickou síť.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy