Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Poletí forma biatlonistů výš? V Ruhpoldingu se vrátí Šlesingr, štafetu poběží i Davidová

Český biatlonový tým se přesunul do Ruhpoldingu, kde ho čeká už pátá zastávka Světového poháru sezony. Potvrdí narůstající formu? Do nominace se po problémech s kolenem vrátil Michal Šlesingr, naopak vypadl Jaroslav Soukup, který nepříznivé počasí v Oberhofu odnesl na marodce. Markéta Davidová pak bude připravena pro sobotní štafetu. Všichni hrají i o nominaci na olympiádu, český tým už mezitím ví, kde absolvuje důležité soustředění před Hrami. Přímé přenosy ze SP v Ruhpoldingu sledujte od středy do neděle na ČT sport a webu ctsport.cz.

Markéta Davidová se raduje ze zisku zlaté medaile
zdroj: ČTK/Pavlíček Luboš

Šlesingr se v uplynulých dnech připravoval v Novém Městě na Moravě pod vedením trenéra Michaela Málka. Od startu v Ruhpoldingu nemá velké očekávání a bere ho jako pomyslný druhý začátek sezony. "Čtyři týdny jsem nezávodil, bude to takový můj soukromý Östersund," přiznal Šlesingr, který si podle Málka "natáhl koleno" během tréniku na Světovém poháru ve francouzském Annecy.

Naopak Soukup je na antibioticích, takže v nominaci dál zůstává Ondřej Hošek a na IBU Cup do německého Arberu odjel Tomáš Krupčík. "Porovná se s ostatními sportovci, kteří tam dosahují dobrých výsledků," uvedl Málek.

Je nám líto, video expirovalo.
V Ruhpoldingu se představí Šlesingr, na štafetu přijede Davidová

Podle šéftrenéra Ondřeje Rybáře není Soukupův výpadek dobrou zprávou z pohledu slušné formy, jakou se pětatřicetiletý biatlonista prezentoval v Oberhofu. Soukup totiž ve sprintu obsadil velmi slušné 25. místo. "Nemoc pro něj může mít i fatální následky s blížící se olympijskou nominací," řekl Rybář pro Český biatlon.

Soukup teď věří, že se rychle uzdraví a rád by se vrátil už na dalším Světovém poháru v italské Anterselvě. "O olympiádu chci ještě zabojovat," prohlásil historicky první český biatlonový medailista z olympijských her.

Ilustrační foto

Mimochodem, olympiáda. Rybář už má jasno o tom, že do Pchjongčchangu vezme s jistitou Ondřeje Moravce, Michala Krčmáře, Veroniku Vítkovou a Evu Puskarčíkovou, tedy stabilní členy A-týmu. O dalších jménech se teprve bude rozhodovat a jasno má být právě až po SP v Anterselvě. Jet jich může celkem jedenáct: pět mužů a šest žen.

Ve vzduchu samozřejmě stále krouží i jméno Gabriely Koukalové. Ta sice trénuje, ale zároveň se dlouhé měsíce potýká s bolestí lýtek, což ji zabraňuje jít do plné zátěže. Své rozhodnutí o účasti na únorové olympiádě zveřejní nejspíš během příštího týdne.

"Určitě by nejela na olympiádu, aby sbírala dvacátá, třicátá místa. Tam bude hlavně důležité, aby se vyléčily problémy, které má, a dokázala se připravit na další sezonu," myslí si expert ČT sport Ivan Masařík.

Ilustrační foto

Jisté je, že biatlonisté si pro závěrečné soustředění před Hrami vybrali kazašské středisko Almaty. Hlavním důvodem je časový posun. Těla závodníků se alespoň lépe srovnají, vysvětlil realizační tým deníku Právo. Do Kazachstánu zamíří Češi čtyři dny po konci v Anterselvě, tedy 25. ledna. V Koreji pak budou od 3. února.

V Ruhpoldingu se mezitím chystají vytrvalostní a hromadné závody a také štafety. Nejdříve přijdou ve středu a ve čtvrtek individuály. Muži tak nastoupí ve složení Hošek, Krčmář, Moravec, Šlesingr a Václavík.

Mezi ženami je to Charvátová, Jislová, Johanidesová, Puskarčíková, Zvařičová a Vítková, která se v Oberhofu blýskla bronzem ze sprintu. Talentovaná jednadvacetiletá Davidová pak přijede do Ruhpoldingu pouze na štafetu, tedy jako na prvním letošním německém podniku, kde české biatlonistky skončily deváté.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Právo,

Hlavní zprávy

Nejčtenější články