Babiš minule Zemana odmítal: Jako prezident by si jen léčil ego

časy se mění

Babiš minule Zemana odmítal: Jako prezident by si jen léčil egoNOVÉ
Andrej Babiš s Milošem Zemanem Foto:

Foto: Jan Zatorský

1
Domov
Echo24
Sdílet:

Dnes spojenci, kteří se navzájem podporují. Před lety však o sobě Miloš Zeman a Andrej Babiš mluvili zcela jinak. Zeman v roce 2011 o šéfovi ANO řekl, že je nevěrohodný a jeho kroky by se měly prošetřit, Babiš zase při minulé volbě hlasoval pro Karla Schwarzenberga. Zemana za prezidenta nechtěl, protože by „dál rozděloval společnost a jen by si léčil ego“.

Ve středu prezident Miloš Zeman na plénu sněmovny orodoval za Babišovu menšinovou vládu. Šéf ANO mu podporu v předvečer prezidentské volby oplatil prohlášením, že jej bude volit coby „silnou osobnost, která nekrade a drží slovo“.

Čtěte také: VIDEO: Budu volit Zemana, nekrade a drží slovo, oznámil Babiš

Přesně před čtyřmi lety však Andrej Babiš smýšlel o Miloši Zemanovi trochu jinak. V poslední prezidentské volbě hlasoval pro Karla Schwarzenberga. 

„Nepodpořím nikoho, kdo má něco společného s érou Václava Klause, opoziční smlouvou a se systémem korupce politických stran, který zde Klaus se Zemanem úspěšně vybudovali. Ve druhém kole budu volit Karla Scharzenberga, je to menší zlo. Zeman je pro mě pokračovatelem Klausovy éry. Je to kandidát, který by si prezidentskou kandidaturou pouze léčil ego, jako prezident by dál rozděloval společnost,“ uvedl Babiš v lednu 2013 pro server ceskapozice.cz. 

Rovněž Zemanova slova z roku 2011 nenasvědčují, že by k Andreji Babišovi tehdy choval přátelské postoje. Při vstupu velkopodnikatele Babiše do politiky o něm řekl, že je to nevěrohodný člověk, jehož kroky by se měly prošetřit.

„Zastávám názor, že člověk, který vstupuje do politiky, respektive působí v politice, má-li být dlouhodobě úspěšný, musí splňovat tři základní kritéria. Zaprvé nesmí krást, zadruhé nesmí podrážet a zatřetí musí dodržovat uzavřené dohody. Pokud jde o pana Babiše, byl jsem přímým účastníkem podpisu dohody s ním při privatizaci Unipetrolu a konstatuji, že pan Babiš tuto podepsanou dohodu nedodržel. To je pro mě dostatečný důkaz nevěrohodnosti pana Babiše. Nehledě na jistá další podezření, která se, doufám, časem prošetří,“ pronesl tehdy Zeman.

Čtěte také: Babiš je nevěrohodný, tvrdil Zeman v listopadu 2011

Dnes Babiš řekl, že před čtyřmi lety neměl veškeré informace a vyjadřoval se politicky. „My byli hnutí, které kritizovalo tradiční politické strany. A byly tady ČSSD a ODS, uzavřely opoziční smlouvu a já to kritizoval jako začínající politik, protože jsme tyhle tradiční strany kritizovali,“ uvedl.

Na tiskové konferenci zdůraznil, proč Zemana nyní bude volit: „Je to člověk, který bojuje za naše národní zájmy, nebojí se jasně říct názor na Brusel, na kvóty, je na svou zemi hrdý.“ 

Den před tím při jednání o důvěře Babišově vládě podpořil stávající prezident Babiše před poslanci slovy: „Pokud jde o největší a téměř jediný problém, který se v této první části mého vystoupení vyskytuje, pak je to samozřejmě problém trestního stíhání Andreje Babiše. Odpovím na to naprosto jednoznačně. Od starořímských dob platí presumpce neviny. A presumpce neviny říká, že na obviněného je třeba pohlížeti jako na nevinného do doby, než je případně pravomocně odsouzen.“ 

Čtěte také: VIDEO: Budu volit Zemana, nekrade a drží slovo, oznámil Babiš  

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články