Nemocnice, kde Ondra leží, je jedna z nejlepších v Limě, říká Klymčiwův mechanik Veselý

Závodník Ondřej Klymčiw, který vážně havaroval při letošním ročníku Rallye Dakar, zůstává v umělém spánku. Je v péči lékařů v peruánské Limě a zatím nepodstoupil žádnou operaci. S jedním z členů jeho týmu Davidem Veselým, který byl za Ondřejem v nemocnici, si povídal dakarský reportér Jan Říha.

Arequipa/Peru Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smutní jezdci Klymčiwova týmu   připravují zázemí pro servis.

Smutní jezdci Klymčiwova týmu připravují zázemí pro servis. | Foto: Jan Říha | Zdroj: Český rozhlas

Jaké jsou zprávy z nemocnice?
Leží už třetí den v umělém spánku, lékaři ho v něm udržují záměrně, protože má zhmožděné plíce a frakturu dvou obratlů. Zdravotní stav je stabilizovaný, není v přímém ohrožení života a veškeré testy a výsledky se den ode dne lepší. Operace obratlů by v tuhle chvíli byla velice komplikovaná a nebyla by vůči Ondrovi šetrná.

Převezli ho původně do jedné peruánské nemocnice, kde lékaři rozhodli o transportu do Limy. Je ta nemocnice v Limě opravdu špičková?
Nemocnice, kde Ondra leží, je jedna z nejlepších nemocnic v Limě. Je perfektně vybavená jak přístrojově, tak personálně.

Mluvilo se také o tom, kdy by mohla být operace. Dá se už odhadnout, jestli bude operace tady v Limě, nebo jestli proběhne v Česku?
Pravděpodobně by měla proběhnout tady v Limě.

Bude se tedy týkat těch dvou obratlů?
Přesně tak, musí dojít k fixaci těch dvou obratlů.

První informace po nehodě byly nepříjemné, mluvilo se o zranění hlavy. Jak se vyvíjel jeho zdravotní stav v péči lékařů v Limě?
Informace od pořadatelů i od lidí, kteří Ondrův pád viděli, byly kusé. Nejhorších tedy bylo pár hodin, než se nám podařilo dostat do Limy a promluvit si s lékaři. Naštěstí se nepotvrdily informace o vážném zranění hlavy a největším problémem je ta fraktura dvou obratlů.

Jan Říha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme