Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Opět se otevřely volební místnosti, odvolila už více než polovina lidí

Česko

  8:32aktualizováno  13:39
PRAHA - V prvním kole prezidentských voleb odvolila do sobotního poledne polovina až 55 procent voličů. Vysokou účast zaznamenávají horská střediska, kde ji zvyšují lyžaři s voličskými průkazy. Lidé mohou přijít svůj hlas dát jednomu z devíti kandidátů do dnešních 14:00. Pak se volební místnosti uzavřou a volební komisaři začnou sčítat odevzdané hlasy. Výsledky by mohly být podle statistiků známy do dnešního večera. Před pěti lety účast v prvním kole prezidentské volby přesáhla 61 procent.

Volební místnost v Praze 4 v Kunraticích. foto:  Dan Materna, MAFRA

Vysoký zájem voličů provázel i první den přímé volby. Hlasovat přišlo podle odhadu volebních komisařů kolem dvou pětin voličů z celkových 8,5 milionu. Volby zatím neprovázejí komplikace. Výjimkou byl čin přívrženkyně hnutí Femen, která v pátek odpoledne ve volební místnosti v Praze přiběhla polonahá s hanlivým nápisem na těle k prezidentovi Miloši Zemanovi. 

Ženu, kterou je podle ruských a ukrajinských médií šestadvacetiletá Ukrajinka Anželina Diašová, zadržela policie. Podezírá ji z trestného činu výtržnictví. „Dál platí, že je podezřelá z trestného činu výtržnictví a zůstává v cele předběžného zadržení. Kriminalisté dokončují úkony vyplývající z trestního řádu,“ řekl dnes ČTK po poledni mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

V Praze byla hodinu před polednem volební účast více než poloviční, 

Zeman vs. nahá aktivistka

nejvyšších 59,8 procenta hlásila Praha 10. Také v Jihomoravském kraji odevzdala do dnešního dopoledne svůj hlas téměř polovina voličů. Ze středočeských měst hlásil Benešov účast 53 procent a Beroun 55 procent. Nad 50 procenty se účast pohybovala i v Moravskoslezském kraji, či na Vysočině. V Novém Veselí na Žďársku, kam jezdí na chalupu prezident Miloš Zeman, přišlo zatím k volbám 68 procent voličů.

V Královéhradeckém kraji se volební účast pohybuje mezi 45 a 50 procenty. Na Trutnovsku a v několika sousedních obcích Náchodska se současně koná i druhé kolo doplňovacích voleb do Senátu. V lyžařských střediscích Krkonoš chodí volit i stovky rekreantů, kteří si přijeli na víkend zalyžovat. „Chodí hodně lidí, účast je moc hezká. Chodí i přímo ze sjezdovky. Největší zájem byl v pátek, teď je to slabší, ale ještě není konec. Tvořily se i fronty. Máme účast okolo 50 procent, určitě to bude více než v prvním kole prezidentských voleb v roce 2013,“ řekla ČTK zapisovatelka volební komise ve Špindlerově Mlýně Ivana Nocarová. Tam mají 869 oprávněných voličů. „Místních přišlo okolo 450, k tomu ještě 740 na voličské průkazy,“ řekla Nocarová.

Téměř 78 procent už dosáhla účast v prvním kole prezidentských voleb v oblíbeném zimním středisku Jizerských hor Bedřichově, jinak se zatím v Libereckém kraji pohybuje od 40 do 50 procent.

Mirek Topolánek odvolil na ZŠ Emy Destinnové v Praze.
Prezidentský kandidát Michal Horáček odevzdal v prvním kole prezidentských...

V Plzeňském kraji se volební účast pohybuje zhruba kolem 60 procent. Na Šumavě volební účast na řadě míst zvyšují lidé s voličskými průkazy. Například v Horské Kvildě jich volilo na průkazy 59, místních hlasovalo zatím 37 z 61 oprávněných voličů. Volební účast domácích je tak 60,7 procenta, celková účast po započtení lidí s voličskými průkazy dosáhla už 80 procent, řekl zapisovatel volební komise Daniel Kaifer.

Zájem o volby projevili také vězni. V olomoucké vazební věznici se do zvláštního seznamu voličů zapsalo 39 procent z nich. Oproti parlamentním volbám je to značný nárůst, navýšení zájmu zaznamenali pracovníci věznice i v porovnání s první přímou volbou prezidenta před pěti lety. V jedné z nejtěžších věznic v zemi v Mírově na Šumpersku se do seznamu zapsaly dvě třetiny vězňů. Kampaň se za zdmi věznice živě probírala, zjistila ČTK.

Prezidenta volí také Češi v zahraničí. Například do prostor Českého centra v Bruselu přicházely volit dnes dopoledne často celé rodiny. Velký zájem zde zaznamenali také v pátek, kdy dorazilo přes 630 lidí. Na voličském seznamu je přitom podle konzulky Ivany Zandony 828 osob, další stovky chodí s voličskými průkazy, hlasování by se tak mohlo zúčastnit i více než 1000 lidí.

Lidé mohou prezidenta volit přímo podruhé. V první volbě v roce 2013 zvítězil Miloš Zeman, který letos mandát obhajuje. Postavilo se mu pět nestraníků - bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš, někdejší premiér Mirek Topolánek, textař a podnikatel Michal Horáček, diplomat Pavel Fischer a lékař Marek Hilšer - a také podnikatel Vratislav Kulhánek (ODA), vydavatel a producent Petr Hannig (Rozumní) a prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (Realisté). Jen jeden z nich se bude moci ujmout 8. března na pět let prezidentské funkce.

Pokud žádný z kandidátů v prvním kole nezíská nadpoloviční většinu hlasů, postoupí spolu s dalším nejúspěšnějším do druhého kola. Toto finále by se uskutečnilo za dva týdny, tedy 26. a 27. ledna.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...