'Jedeme tam něco uhrát, nechceme se jenom zúčastnit.' Josef Jandač vsadil při nominaci na zkušenost

Po náročné první polovině ledna bude moci spát klidněji. Trenér hokejové reprezentace Josef Jandač zveřejnil jména 25 hráčů, kteří budou hrát za národní tým na olympijských hrách v Jižní Koreji.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapitán olympijského výběru Josefa Jandače Martin Erat

Kapitán olympijského výběru Josefa Jandače Martin Erat | Zdroj: ČTK

„V okamžiku, kdy jsem, já tuším okolo jedenácté, zaklapnul a všechno vypnul a snažil jsem se nějak usnout,“ popisoval Radiožurnálu nedělní večer Josef Jandač.

Až do konce nedělního extraligového kola čekal na konečnou nominaci, a protože se nikdo nezranil, jmenujme z české nejvyšší soutěže některé nominované. Milan Gulaš, Michal Vondrka, Tomáš Mertl nebo nejzkušenější hráč a také kapitán týmu Martin Erat. I tak Jandač ví, že za měsíc, který zbývá do úvodního zápasu v Jižní Koreji, se může mnohé změnit.

Do nominace hokejistů na olympiádu se dostalo šest nováčků, nechybí Martin Erat s Romanem Červenkou

Číst článek

„Může se stát ještě cokoliv a my jsme na ty pozice případných omluvenek připravení,“ vysvětluje Jandač.

Ti, kteří zatím čekají, řekněme, pod čarou jsou třeba útočníci Jakub Klepiš nebo Martin Růžička. Jandač vsadil na dost zkušených hráčů přes třicet let, v rozjeté sezoně by ale se silami neměl být problém. Na rozdíl od květnových světových šampionátů.

„Hráči mají emoční vrchol v podobě titulu nebo finále různě za sebou a jsou dobití a ruzně pomlácení. Sami pak kolikrát vidí, že by nebyli přínosem,“ říká český trenér.

Právě u zkušených hráčů vidí Jandač velký přínos, touhu po vítězství, po medaili. Jedním z nich je 35letý Petr Koukal z Hradce Králové.

Hry v Pchjongčchangu začnou za měsíc. Co dělají a co chystají čeští favorité na medaili?

Číst článek

„Mají spoustu zkušeností. Já když jsem jmenoval tu nominaci a nechal jsem si vytáhnout nominaci turnajů, které mají za sebou, to je spousta těžkých zápasů v nohách,“ popisuje kouč.

„Koukal, jak ho znám, tak vždycky patřil k těm hráčům, kteří jsou sice nenápadní, ale umí obrovsky pozitivně strhnout mužstvo. Vidíte, jak bojuje, že má i třeba nějaký handicap v tom, že taky není úplně silný, ale nahrazuje to něčím jiným. Ta jeho touha po vítězství,“ jmenuje Koukalovy plusy Jandač.

„Máte hráče, kteří prostě touží. A já tuhle touhu cítím i od Martina Erata. Na začátku co jsem s ním mluvil, tak první věc je, že tam jedeme něco uhrát, že se nechceme jenom zúčastnit,“ dodává.

Hokejový turnaj začne pro český tým za měsíc, 15. února proti domácím Jihokorejcům.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme