Čapí hnízdo bude řešit i Evropský parlament. Ta kauza je pro kolegy neuvěřitelná, říká europoslanec

Jan Hejl Jan Hejl
17. 1. 2018 11:56
Kauzou Čapí hnízdo premiéra Andreje Babiše se bude příští úterý zabývat výbor pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu.
Případ zneužití evropských dotací pro Farmu Čapí hnízdo bude řešit i Evropský parlament.
Případ zneužití evropských dotací pro Farmu Čapí hnízdo bude řešit i Evropský parlament. | Foto: Shutterstock

Štrasburk (od našeho zpravodaje) - Kauzou Čapí hnízdo, ve které je podezřelý z dotačního podvodu český premiér Andrej Babiš, se po domácí Poslanecké sněmovně bude zabývat i Evropský parlament (EP). Případ se dostane na půdu jeho výboru pro rozpočtovou kontrolu. 

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).
Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). | Foto: ČTK

Europoslanci budou výbušnou českou kauzou řešit příští úterý v rámci interpelací na eurokomisaře pro rozpočet Günthera Oettingera. Aktuálně.cz to ve Štrasburku potvrdil lidovecký europoslanec a člen zmíněného výboru Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). 

"Není to nic v osobní rovině proti Andreji Babišovi. Český předseda vlády je jedním z osmadvaceti čelných představitelů EU, proto se kauzou Čapí hnízdo bude výbor zabývat," řekl Zdechovský. Rozpočtový výbor EP by podle něj stejně jednal i v případě jiných premiérů, pokud by čelili podobnému podezření.

Výstupem jednání výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu by mělo být například doporučení pro Evropskou komisi i členské státy, aby se v budoucnu taková situace neopakovala.

Podle místopředsedkyně kontrolního výboru EP, europoslankyně Martiny Dlabajové (ANO) je pravděpodobné, že se při jednání některý z poslanců eurokomisaře Oettingera na Čapí hnízdo zeptá. "V rámci interpelace komisařů je možné klást jakékoliv dotazy," upozornila s tím, že jednání je dlouhodobě naplánované a kvůli Babišově kauze tedy svoláno nebylo.

"Zprávu už dávno řeší české orgány a já nevidím důvod, proč by se měla tato jedna konkrétní kauza probírat na půdě EP, když je předmětem vyšetřování příslušných orgánů na národní úrovni," konstatovala europoslankyně Dlabajová. 

Premiéra Andreje Babiše chce v kauze Čapí hnízdo stíhat česká policie a jeho vydání v úterý doporučil dolní komoře parlamentu její mandátový a imunitní výbor. Andrej Babiš před jednáním řekl, že vydání sebe i předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka do rukou policie schvaluje. 

Trvá ale na tom, že kauza je účelová a ničeho nezákonného se nedopustil. "Důkaz o podvodu neexistuje, protože žádný podvod nebyl," zdůraznil premiér a šéf hnutí ANO.

Podle europoslankyně za ANO Dity Charanzové není kauza Čapí hnízdo natolik závažná, aby se jí musel výbor EP zabývat. "Zcela pragmaticky, pokud by parlament řešil všechny zprávy OLAF, nedělal by nic jiného. O důvodech zařazení na jednání výboru lze proto spekulovat. Pověsti Česka v Bruselu to ale určitě neprospěje," řekla Charanzová.

"Je to katastrofa"

Podle dalších českých europoslanců poutá případ českého ministerského předsedy ve Štrasburku pozornost. "Samozřejmě že se o tom mluví," říká Luděk Niedermayer (TOP 09). Podle něj jakékoliv možné zneužití evropských peněz vnímají špičky EU velmi citlivě. "Když se ukáže, že jsou zneužity evropské peníze, a nota bene když jsou z toho podezřelí čelní politici, je to katastrofa," doplnil europoslanec Niedermayer.

Europoslanec Luděk Niedermayer (TOP09).
Europoslanec Luděk Niedermayer (TOP09). | Foto: Jakub Plíhal

Případ Čapího hnízda kromě české policie vyšetřoval Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF. Ten v závěrečné zprávě konstatoval, že dotaci pro farmu doprovázelo několik vážných nesrovnalostí. Podle názoru tohoto orgánu došlo při přípravě projektu k porušení českých zákonů i evropské legislativy. Zprávu, kterou české úřady zatím tají, získaly Hospodářské noviny a deník Aktuálně.cz. Její kompletní český překlad poté zveřejnily.

Andrej Babiš tvrdí, že OLAF není nezávislý a kauzu udržují jeho političtí protivníci, kteří se ho chtějí zbavit. Že by evropský úřad jednal účelově, však čeští europoslanci, které redakce oslovila, rezolutně odmítají.

Horší vyjednávací pozice

Podle europoslankyně Kateřiny Konečné (KSČM) je vyloučeno, že by OLAF konal na jakoukoliv politickou objednávku. "Pracují tam nejlepší odborníci, kteří musí projít nesmírně tvrdým výběrovým řízením," prohlásila. To potvrzuje i lidovec Pavel Svoboda, který v Evropském parlamentu předsedá právnímu výboru.

"Nemám žádné indicie o tom, že by se OLAF nechal zatahovat do nějakých politických hrátek. Ani to nedává smysl," upozornil jeden z nejvýše postavených Čechů v Evropském parlamentu. Podle něj posouvá Babišova kauza Česko na východ. "Podobné problémy na Západě ani nemohou vzniknout. Když tam někoho policie obviní, nemůže ani kandidovat do parlamentu, natož aby se stal premiérem. Pro moje kolegy je to naprosto neuvěřitelný svět," zkritizoval europoslanec Svoboda šéfa hnutí ANO.

Podle europoslankyně Olgy Sehnalové (ČSSD) může kauza Čapí hnízdo znevýhodnit pozici Česka při jednání o víceletém finančním rámci, tedy sedmiletém evropském rozpočtu od roku 2020. Pokud by Andrej Babiš byl v době vyjednávání premiérem, fakt, že je podezřelý z dotačního podvodu, by jeho pozici rozhodně neposílil, myslí si Sehnalová. "Celé vyjednávání je založené na důvěře. A pokud vám partneři příliš nevěří, je to problém a vaše vyjednávací pozice je mnohem menší," doplnila Sehnalová.

S tím ale nesouhlasí europoslanec za hnutí ANO Petr Ježek. "Jednání se vedou na mnoha úrovních a na základě propracovanější i techničtější argumentace," tvrdí. 

Policie v případu Čapí hnízdo stíhá kromě Andreje Babiše a předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka i dalších devět lidí. V minulém volebním období sněmovna Babiše a Faltýnka ke stíhání vydala.

Babiš k případu Čapí hnízdo: Necháme se policii vydat. Je to jasné. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy