Elitní soukromá škola Elona Muska má již přes 30 studentů

Šéf Tesly Elon Musk

0Zobrazit komentáře

O Elonu Muskovi, který stojí za inovativními firmami jako Tesla, SpaceX nebo The Boring Company toho koluje mnoho, ale všechny informace mají jedno společné – představují ho jako vizionáře a velmi vzdělaného člověka, který si jde jasně za svým cílem. Možná i proto se snaží podobně vést svých 5 synů (narodilo se mu jich celkem 6, ale jeden v roce 2002 ve věku 10 týdnů zemřel) podobnou cestou, což klasický vzdělávací systém příliš neumožňuje.

V roce 2014 se tak Musk rozhodl založit svoji vlastní soukromou školu s názvem Ad Astra (latinsky „ke hvězdám“), do které své děti přihlásil. O škole jako takové toho moc známo není – nikdo veřejně nepublikoval její fyzickou lokaci, učitele nebo podrobný systém vzdělávání. I tak měla škola, která se nachází v Los Angeles, ke konci loňského roku celkem již 31 studentů.

game1

Přečtěte si takéNezávislý ilustrátor Gustavo Viselner přetvořil metodou pixel art kultovní scény z filmů a seriálůNezávislý ilustrátor Gustavo Viselner přetvořil metodou pixel art kultovní scény z filmů a seriálů

Elon Musk se poprvé o škole zmínil v roce 2015 v rozhovoru pro Beijing Television, kde říká, že ho již od dětství trápil klasický vzdělávací systém a školu přímo nesnášel, dokonce byl několikrát obětí šikany. Rozhodl se tak pro svoje i další děti určit jiný směr, který odstraňuje zaběhlé standardy učení, odstraňuje stupně a biflování znalostí z učebnic. Každý student si tam podle něj najde to, co ho nejvíce baví, v tom se dále rozvíjí a učí se problémy řešit prakticky, ne jen na papíře či v teorii.

elonmusk

Šéf Tesly Elon Musk

Jak sám Musk uvádí na příkladu – je mnohem efektivnější dát před dítě motor a nechat ho přemýšlet nad jeho rozložením a složením, než ho učit, na co je šroubovák nebo klíč, který je k tomu potřeba, protože každý ví k čemu takové nástroje jsou. Jen tak dokáže pochopit, jak funguje a jaké součásti jsou pro funkčnost potřeba. Peter Diamandis z asociace X Prize Foundation si před několika měsíci celou školu prošel a zaslechl další praktický příklad jedné z diskuzí studentů na téma etika a morálka:

„Představte si, že žijete v malém městě uprostřed jezera, ve kterém je většina jeho obyvatel zaměstnána v jedné továrně. Ta továrna již dlouhou dobu znečišťuje jezero a zabíjí v něm všechen život. Co byste udělali? Zavření továrny by znamenalo, že většina obyvatel města přijde o práci. Na druhou stranu, pokud továrna poběží stejným způsobem dál, zamoří jezero natolik, že v něm nezbyde žádný živý organismus.“

Podobným otázkám jsou studenti během studia vystavováni a učí se spolu komunikovat a řešit problémy prakticky a konstruktivně. V průběhu času se ukáže, na co mají největší nadání a v tom se dále rozvíjí. Přístup Elona Muska je v tomto ohledu podobný jako obdobně směřovaná soukromá střední škola v Česku, kterou založili Ondřej Kania a Tomáš Jízdný a která díky svému statusu jediné školy s americkým systémem vzdělávání v ČR kompletně mění standardy výuky.

Foto: Thomas Hawk / FlickrTed Conference / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym