„Je to paráda, stále tomu nemohu uvěřit. Možná někde v koutku jsem doufal, že by to mohlo vyjít, a teď jsem šťastný. Těším se,“ reagoval zkušený borec a jedna z hlavních opor vedoucího týmu extraligy. Možnost zahrát si na olympiádě si cení i pro její výjimečnost.

„Olympiáda je něco extra už proto, že se koná jednou za čtyři roky a každý nemá štěstí být u toho. Bude to zážitek na celý život,“ prohlásil Gulaš. Ostřílený forvard přišel do Plzně před sezonou ze švédského Färjstadu a v extralize exceluje.
Marně ho soupeři nahánějí.

Rodák z jihu Čech momentálně kraluje produktivitě soutěže o pět bodů před parťákem z útoku Tomášem Mertlem. Zatímco Gulaš má ze 40 utkání 52 bodů a je s 33 asistencemi i nejlepším nahrávačem. Mertl se 24 góly vede pořadí extraligových střelců.

Michal Vondrka
Vondrka: Olympiáda v Koreji? Před odjezdem se určitě připojistím

Není divu, že sehraní parťáci z elitního útoku Indiánů se sejdou také v olympijském výběru trenéra Josefa Jandače.
„Tomáš je skvělý centr a nesmírně poctivý hráč. Nominaci mu přeju o to víc, že před sezonou zvažoval několik variant, kde hrát. Hodně jsme to spolu probírali. Nakonec zvolil Plzeň a myslím, že nelituje,“ prohlásil Gulaš.

Sám ale na možnost zahrát si pod pěti kruhy začal myslet až ve chvíli, kdy bylo jasné, že hráči z NHL budou tentokrát na hrách chybět. „Otevřela se tím šance pro kluky z Evropy, extraligu nevyjímaje. Až pozvánka na Karjala Cup do Finska jí dala reálnější podobu, ale až do vyřčení nominace nebylo nic jistého,“ podokl dravý útočník.

Útočník brněnské Komety Marcel Haščák.
Další reprezentant z Komety. Na olympiádě si zahraje také Marcel Haščák

A jak hodnotí ambice českého týmu? „V mančaftu je většina zkušených hráčů, což je dobře. Navíc olympijský turnaj není dlouhý, takže sil bychom měli mít dost. Budeme chtít medaili,“ prohlásil Gulaš. „Vím, že to nebude snadné, ale bez účasti hráčů z NHL by to mělo být schůdnější,“ doplnil.

Olympiádu v Naganu, kde čeští hokejisté vybojovali senzační zlato, sledoval Gulaš ještě jako kluk. „Bylo mi třináct, ale vnímal jsem euforii, která tehdy ovládla republiku. Bylo by krásný na to nějak podobně navázat,“ přál si.

Nyní ale víc myslí na pokračování extraligy. Plzeň sice sedí v čele tabulky s jedenáctibodovým náskokem před druhým Hradcem, ale sužuje jí vlna zranění. „Je lepší, že nás to potkalo teď než potom v play-off. Takováhle v uvozovkách krize nás stmelí. Navíc za chybějící kluky nastupují mladíci, což je pro budoucnost jen dobře. A nevedou si špatně,“ řekl Milan Gulaš.

V pátek se Plzeň střetne doma od 18.20 hodin za asistence televize s Třincem.

Michal Jordán v dresu reprezentace
Jordán o nominaci: Splnil se mi sen, v nároďáku je olympiáda nejvíc