Milan Engel odstartoval do středeční etapy jako nejlepší z Čechů, do cíle však nedojel a po nehodě zhruba ve stokilometrové rychlosti skončil v nemocnici. Jeho zranění však nejsou vážná. „Nemá nic zlomeného. Je ale hodně potlučený, má naražená záda, pochroumané rameno a otřes mozku. Brzy opustí nemocnici,“ sdělil manažer Engelova týmu Ervín Krajčovič.

Jako první z českých motorkářů odstoupil Ondřej Klymčiw, který se v sobotu v Limě podrobil operaci zlomených obratlů. Další chirurgický zákrok ho však ještě čeká. „Ondrovi se do plíce dostala tekutina, což nesouvisí s původním poraněním, ale mohlo k tomu dojít při první operaci. Zavedou mu drén do plic,“ vzkázala z Limy Klymčiwova manželka Tereza.

Martin Kolomý na Dakaru.
České ztráty na Dakaru. Prokop i Macík se propadli, Kolomý převrátil kamion

Z dalších Čechů pak skončili kvůli poranění břicha Rudolf Lhotský a tento týden Gabriela Novotná, která si při pádu zlomila klíční kost. V soutěži tak pokračuje ještě zkušený David Pabiška, který ze svých dvanácti startů Dakar pokaždé dokončil (jednou to bylo v posádce v kamionu).

Kromě něj mají stále šanci na dojetí do cílové Cordóby Jan Veselý, Petr Vlček a Jan Brabec. Navíc jim v nejbližších hodinách nehrozí žádné nebezpečí. Organizátoři se totiž rozhodli kvůli nepříznivé předpovědi počasí pro motocykly a čtyřkolky dvanáctou etapu zrušit.

Ondřej Klymčiw.
Klymčiw se probouzí z umělého spánku. Sháněl se po telefonu