Korunovační klenoty budou dnes uloženy zpět do Korunní komory

24.01.2018 6:18

České korunovační klenoty budou dnes uloženy zpět do Korunní komory ve svatovítské katedrále. Od minulého úterý byly vystaveny ve Vladislavském sále i se svatováclavskou zbrojí a prohlédlo si je 32 300 lidí, uvedla ČTK.

Korunovační klenoty budou dnes uloženy zpět do Korunní komory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman odemkl Korunní komoru, odkud spolu s dalšími držiteli klíčů vyzvedl české korunovační klenoty.Poté byly přeneseny k vystavení do Vladislavského sálu

Souprava, která patří k symbolům české státnosti, se vyzvedává jen při výjimečných příležitostech. Letos byly klenoty vystaveny na oslavu 100. výročí vzniku Československa a 25 let od založení České republiky.

Klenoty zpátky do Korunní komory společně uloží všech sedm držitelů klíčů. Takzvanými klíčníky jsou nejvyšší představitelé státu, církve a hlavního města: prezident, premiér, předsedové obou komor Parlamentu, pražský primátor, pražský arcibiskup a děkan Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze.

Veřejnost si mohla zdarma prohlédnout korunovační klenoty od 16. do 23. ledna ve Vladislavském sále, kde byly v nové bezpečnostní vitríně. Oproti minulosti si je lidé mohli prohlédnout ze všech stran. Ve vitríně, která byla používána dříve a jíž v době první československé republiky vytvořil architekt Josef Gočár, byly tentokrát památky spojené se svatým Václavem.

Od roku 1993 se korunovační klenoty vystavovaly v pětiletých intervalech, což odpovídá funkčnímu období prezidentů. Během mandátu prezidenta Miloše Zemana byly vystaveny třikrát. Poprvé v roce 2013 několik měsíců po jeho zvolení. Naposledy byly korunovační klenoty vystaveny v květnu 2016 u příležitosti 700. výročí od narození českého krále a římského císaře Karla IV.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

14:25 Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude pla…