Volba prezidenta
Boj o Hrad táhne, přišla už polovina voličů. V Jizerkách došly lístky

26.01.2018 22:00 Aktualizováno 27.01. 00:28

On-line

  • 13:55
    TÝDEN.CZ

    Dobrý den, vítáme vás u on-line reportáže mapující průběh prvního dne 2. kola prezidentských voleb.

  • 14:00
    TÝDEN.CZ

    V Česku začalo finále volby prezidenta. Lidé si v něm vybírají, jestli hlavou státu zůstane Miloš Zeman, nebo ho vystřídá vědec Jiří Drahoš. Hlasovací lístky s jejich jmény dostanou voliči ve volebních místnostech.

  • 14:01
    TÝDEN.CZ

    Hlasovat se dnes bude do 22.00 a v sobotu d 8.00 do 14.00. Volební komisaři pak začnou hlasy v každém z 14 866 okrsků sčítat. Výsledky, které bude průběžně zveřejňovat Český statistický úřad na volebním webu, by podle jeho očekávání měly být do sobotního pozdního odpoledne.

  • 14:02
    Zeman.

    Pro Zemana v prvním kole voleb před dvěma týdny hlasovaly zhruba dva miliony lidí, Drahoš získal asi 1,4 milionu hlasů. Podporu mu však vyjádřili čtyři další kandidáti v pořadí, které volilo dohromady 1,7 milionu lidí.

  • 14:03
    TÝDEN.CZ

    Volit prezidenta může zhruba 8,4 milionu voličů. V prvním kole tohoto práva využily tři pětiny z nich. Ve finále by jich mohlo být podle odhadů zhruba stejně, tak jako při první volbě před pěti lety.

  • 14:04
  • 14:05

    Mezi dnešní voliče budou patřit oba finalisté, hlasovat přijdou zhruba za hodinu. Svůj hlasovací lístek před nočním uzavřením volebních místností odevzdají také šéfové sněmovních stran. Z nich Zemana podpořilo ANO, stejně jako SPD a KSČM. Za Drahoše se postavily ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN a většinově také Piráti.

  • 14:18
    Drahoš.

    Jiří Drahoš by jako prezident nejmenoval šéfa ANO Andreje Babiše do funkce premiéra, ani kdyby mu ho v případném třetím pokusu o složení vlády navrhl šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Drahoš to řekl krátce před otevřením volebních místností v rozhovoru pro Český rozhlas. Protikandidát a současný prezident Miloš Zeman pozvání do diskuse nepřijal.

  • 14:29

    Vyšší volební účast může v prezidentských volbách pomoci nebo uškodit oběma kandidátům, záleží totiž na tom, v jakých regionech by se zvedla, soudí řekl politolog z Masarykovy univerzity Lubomír Kopeček. Hovořit o efektu předvolebních debat na výsledek voleb je podle něj předčasné, ani jednomu z kandidátů podle něj neuškodily.

  • 14:30
    Zeman.

    První kolo prezidentských voleb ukázalo, že Miloš Zeman má velkou podporu v Karlovarském, Moravskoslezském nebo Ústeckém kraji. V těchto částech Česka dosáhl Zeman podpory více než 43 procent, v Moravskoslezském kraji se výsledek těsně blížil k 50 procentům. "To jsou regiony, kde měl Miloš Zeman nadstandardní výsledek. Kdyby se tu účast zvedla, tak by mu to mohlo pomoct," soudí politolog Kopeček. Dodal, že ve zmíněných regionech přišlo před dvěma týdny méně ve voličů ve srovnání s celostátním průměrem.

  • 14:31
    Drahoš.

    Jiřímu Drahošovi by naopak pomohla vyšší účast v některých městech. Jako správné strategické rozhodnutí ohodnotil Kopeček rozhodnutí Drahoš vyjet před druhým kolem za svými voliči mimo Prahu. "Vydal se na místa, kde už měl podporu a právě tyto akce by mohly pomoct k tomu, že bude ještě vyšší," uvedl politolog.

  • 14:31
    TÝDEN.CZ

    Souboj o Hrad je letos podle odborníků těsný a bude záviset na tom, jak se rozhodnou voliči, kteří nejsou přesvědčenými stoupenci jednoho, nebo druhého z kandidátů. Na ty Drahoš a Zeman mohli cílit také v předvolebních debatách, které tento týden odvysílaly TV Prima a Česká televize. Zatímco úterní duel na Primě vyšel podle odborníků lépe Zemanovi, čtvrteční debatu na veřejnoprávní televizi hodnotí experti častěji jako remízu.

  • 14:52

    Asi čtyři desítky lidí čekaly dnes před českým velvyslanectvím v Bruselu na to, až se ve 14.00 otevře volební místnost pro druhé kolo prezidentských voleb. Na voličském seznamu je zde 819 lidí, mnoho dalších ale pravděpodobně dorazí hlasovat s voličským průkazem. "Frontu na volby stojím dneska úplně poprvé v životě," řekla mladá žena, která si nepřála uvést své jméno. Hlasovat dnes co nejdříve bylo pro ni důležité i proto, aby stihla vyzvednout své dítě ze školky. Jiní rodiče ovšem ve frontě stáli rovnou i se svými potomky.

  • 14:54

    Richard Gadas žije v Bruselu skoro třináct let a na českém velvyslanectví ve čtvrti Ixelles absolvoval už několikery volby. "Myslím, že tyhle volby jsou jiné v tom, že jejich výsledek bude velmi symbolický," poznamenal.

  • 14:55
    TÝDEN.CZ

    Před dvěma týdny, v prvním kole hlasování, vybíralo v Bruselu českého prezidenta celkem 1043 voličů. Jednoznačným vítězem tu tehdy byl už v prvním kole Jiří Drahoš, který získal 51,5 procenta hlasů. Stávající hlava státu Miloš Zeman měl před 14 dny v Bruselu podporu jen 4,5 procenta místních voličů.

  • 14:56
    Tomio Okamura.

    Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura i ve druhém kole prezidentských voleb volil současnou hlavu státu Miloše Zemana. Před odevzdáním hlasu řekl, že Zeman splňuje kritéria SPD pro prezidenta. V případě vítězství druhého kandidáta Jiřího Drahoše je připraven s ním jednat, pokud bude ochota i z druhé strany.

    Okamura podobně jako při prvním kole před 14 dny řekl, že vyšel z usnesení SPD. Sympatizanti hnutí mají volit kandidáta, který prosazuje přímou demokracii, má záporný postoj k přijímání migrantů a islamizaci společnosti, vlastenecké cítění a hájí národní zájmy.

  • 14:57
    Tomio Okamura.

    Zeman měl podle Okamury navrch v první debatě prezidentských kandidátů, která se uskutečnila v úterý na televizi Prima. Ve čtvrtečním duelu na České televizi podle něj Drahoš také nepřesvědčil. Ať vyhraje kdokoliv, je Okamura s prezidentem připraven jednat, pokud bude ochota i z druhé strany.

  • 14:57
    ODS

    Předseda ODS Petr Fiala v Brně ve druhém kole prezidentských voleb odevzdal hlas Jiřímu Drahošovi. Řekl, že volil podle cíle ODS, kterým je konec prezidenta Miloše Zemana na Hradě. Podle Fialy Zeman pět let dělá něco jiného, než sliboval. "Rozděluje společnost a znejasňuje naši zahraničně-politickou pozici," řekl Fiala. V prvním kole neprozradil jméno jednoho z devíti kandidátů, kterého podpořil. Fiala řekl, že Zeman sliboval spojování společnosti. "Společnost rozděloval. Máme tady různé kauzy, kterých jsme byli svědky. Určitě nepřispívaly k dobrému výkonu funkce hlavy státu," uvedl Fiala.

  • 15:09
    TÝDEN.CZ

    V Berlíně je o druhé kolo českých prezidentských voleb velký zájem. Jen za první půlhodinu přišlo do volební místnosti na českém velvyslanectví hlasovat kolem 50 lidí. Celkově jich volební komise očekává zhruba desetkrát tolik. V prvním kole prezidentské volby v Berlíně i celém Německu jednoznačně zvítězil Jiří Drahoš.

    Před volební místností se už před jejím otevřením ve 14.00 vytvořila fronta a zájem voličů neupadal ani v prvních 30 minutách. Někteří z nich v Berlíně žijí, jiní přijeli třeba z Brém nebo se v německé metropoli zastavili cestou do Dánska.

  • 15:12
    Zeman.

    Bývalý prezident Václav Klaus ve druhém kole voleb podle očekávání podpořil svého nástupce Miloše Zemana. Uvedl, že pro něj Zeman znamená jistotu a že ví, co od něj může čekat. Druhého kandidáta Jiřího Drahoše označil za riskantní volbu. Klaus v rozhovoru s novináři vyzval lidi, aby šli k volbám. Klaus podotkl, že Zeman by měl pokračovat ve funkci, i když se jeho názory, chování nebo postoje nelíbí všem. "Ale známe je, víme, s čím můžeme počítat. Zatímco šáhnout do pytlíku a volit bez známosti a viditelnosti je strašně riskantní věc. Pro mě je pan Drahoš v tomto smyslu riskantní volba a musím říct, že se jí bojím," řekl Klaus.

Foto: Radek Cihla, Robert Sedmík, ČTK

Autor: - red -, ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Premiér Andrej Babiš.

Mizerný výsledek
Neúspěch ANO? Babiš si stěžoval na volební systém

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš uvedl, že nejsilnější vládní hnutí dopadlo v senátních volbách "mizerně", nicméně nic jiného podle svých slov ani neočekával. víceDiskuse (7)

Šéf sociálních demokratů Jan Hamáček.

ČSSD
Hamáček komentuje neúspěch: Politická realita se změnila

Výsledky senátních voleb, ve kterých ČSSD ztratila 12 mandátů, potvrdily podle předsedy sociálních demokratů Jana Hamáčka, že politická realita se změnila a... víceDiskuse (5)

Předseda Senátu Milan Štěch.

Ohlasy na volby
ODS nabírá na síle, uvedl Štěch. Litoval slabé účasti voličů

Občanská demokratická strana po letech propadu nabírá na síle, což svědčí o tom, že její přítomnost v opozici vnímají voliči pozitivně. Ve svém vyjádření k... víceDiskuse (11)

Ilustrační foto.

Rozhovor
Videoklip může politika "zlidštit", soudí odborník

Rozhovor Necelých čtrnáct dní zbývá do komunálních voleb a politici z celého Česka se snaží zaujmout voliče, aby je podpořili a dali jim hlas. Internetem se tak šíří... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle najdete >


Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov