Česká měna je nejsilnější za pět let, dostala už se nad hranici 25,30 koruny za euro

Jaroslav Krejčí
29. 1. 2018 11:46
Koruna posiluje díky očekávání ohledně růstu sazeb. Od dubnového ukončení kurzového závazku si již připsala vůči euru téměř sedm procent.
ilustrační foto.
ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha - Tuzemská měna na úvod nového týdne nereagovala na výsledek prezidentských voleb a stejně jako v pátek se pohybuje na nejsilnějších úrovních za posledních pět let. Koruna dopoledne prorazila hranici 25,30 koruny za jedno euru, aktuálně se pohybuje mírně pod ní.

Od přelomu roku již koruna posílila vůči euru přibližně o dvacet haléřů, když jí pomáhá očekávání investorů, že bankovní rada České národní banky na svém nejbližším zasedání (1. února) přistoupí k již třetímu zvýšení sazeb od konce intervencí.

"Řada centrálních bankéřů včetně guvernéra mluvila v posledních dnech o tom, že je zapotřebí v tomto roce alespoň dvakrát sazby zvýšit. Guvernér sám navíc dodal, že považuje únorový růst sazeb za pravděpodobný. Šance na vyšší sazby jsou v tomto týdnu tedy skutečně vysoké," říká hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Navíc podle nedávných výroků člena bankovní rady Vojtěcha Bendy není vyloučeno, že sazby letos porostou rychleji, než dosud ČNB avizovala. Benda označil rizika inflace za mírně vyšší než v poslední prognóze centrální banky.

Očekávané zvyšování sazeb láká k nákupu koruny zahraniční investory a spekulanty, kteří chtějí využít šance na lepší zhodnocení svých volných prostředků v porovnání s eurozónou.

Od 6. dubna 2017, kdy ČNB kurzový závazek ukončila, si již koruna připsala zhruba 6,8 procenta. Až do dubna centrální bankéři udržovali kurz nad úrovní 27 korun, a to ve snaze "nakopnout" růst inflace a podpořit ekonomiku.

Klíčová čtrnáctidenní reposazba pravděpodobně půjde na čtvrtečním zasedání nahoru o čtvrt procentního bodu na 0,75 procenta. Před tím vzrostla v srpnu a v listopadu. Úrokové sazby ČNB zvyšuje ve snaze tlumit růst spotřebitelských cen, jelikož se inflace se pohybuje nad dvouprocentním cílem centrální banky.

Vývoj kurzu koruny:

Vývoj koruny.
Vývoj koruny. | Foto: Thomson Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy