Klasické způsoby vytápění jsou založeny na proudění horkého vzduchu, který stoupá směrem vzhůru. Pokud chceme teplo dostat naopak zeshora dolů, nemůžeme použít stejnou metodu - zahřívání vzduchu by nám moc nepomohlo, spíš bychom přitopili sousedům v horním patře. Stropní vytápění proto využívá tepla sálavého, které nezahřívá vzduch, ale předměty v místnosti. Tepelná energie se pak od nich odráží dále a rozprostírá se po celém prostoru.

krb na bioetanol
Když doma příjemně hoří

Samotný systém je tvořen otopnými trubkami, kterými proudí teplá voda. Ta nemusí být příliš horká, k vytápění běžně stačí voda o teplotě 26 - 30 °C. Celé zařízení má tu výhodu, že v létě do něho můžete pustit vodu studenou, a interiér tak naopak ochlazovat. Stropní topení tedy funguje jako šetrná klimatizace, která je příjemnější než ta klasická, a přitom zároveň mnohem levnější na provoz.

Systém stropního vytápění Frigoma Zdroj: www.meibes.cz

Instalace stropního topení je poměrně snadná, nemusí se nic rozkopávat jako při instalaci vytápění podlahového. Systém se obvykle zabuduje do sádrokartonových podhledů, instalace je možná i do podhledů napínaných. Při výstavbě novostaveb, kde se s tímto způsobem vytápění počítá už dopředu, se volí keramické stropní panely montované zasucha.

Přes své výhody se vytápění stropem zatím nesetkává s masovou pozitivní odezvou. Někomu připadá sálavé teplo zeshora prostě nepříjemné - musíme si uvědomit, že i člověk sám je jedním z ohřívaných předmětů. Navíc u nás zatím není mnoho lidí, co si tento systém domů pořídili a mohou se podělit o zkušenost. V internetových diskuzích zatím převažují negativní hlasy teoretiků, mezi nimiž se sem tam objeví příspěvek někoho, kdo má stropní vytápění opravdu doma a nemůže si ho vynachválit. Celkově se dá však očekávat, že podlahové vytápění bude výhledově pořád hrát první housle.

Peletová kamna Almeria
Vyplatí se peletová kamna?