Povstalci sestřelili v Sýrii ruskou stíhačku Suchoj. Pilot podle Moskvy zemřel

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
Aktualizováno 3. 2. 2018 21:57
Syrští rebelové sestřelili v severní provincii Idlíb ruskou stíhačku Suchoj. Pilota, který se katapultoval, ozbrojenci zabili, uvedlo ruské ministerstvo obrany.
Údajné trosky sestřelené ruské stíhačky Suchoj-25. Podle agentury Reuters není zatím možné pravost fotografie ověřit.
Údajné trosky sestřelené ruské stíhačky Suchoj-25. Podle agentury Reuters není zatím možné pravost fotografie ověřit. | Foto: Reuters

Londýn -  Syrští povstalci dnes podle agentury Reuters oznámili, že na severozápadě země sestřelili ruský bojový letoun. Ruské ministerstvo obrany vzápětí potvrdilo, že v Sýrii byl sestřelen ruský stroj typu Su-25.

Jeho pilota, který se katapultoval, ozbrojenci zabili, uvedlo ministerstvo. Původní zprávy hovořily o tom, že pilot byl zajat.

Agentura AP s odvoláním na jednoho syrského aktivistu přítomného v oblasti napsala, že ozbrojenci patří ke skupině napojené na radikální organizaci Al-Káida. Pilot byl podle aktivisty zabit, když se zbraní v ruce kladl odpor rebelům, kteří se ho chtěli zmocnit živého.

Údajné video z incidentu, které podle AP koluje na sociálních sítích, ukazuje tělo muže s tváří pokrytou krví a vousaté muže stojící kolem mrtvého. Jeden z ozbrojenců říká: "Je to Rus." Pravost videa nemohla být ověřena, konstatuje AP.

Skupina Haját Tahrír aš-Šám v prohlášení podle agentury Reuters sdělila, že letoun dostal přímý zásah ručním raketometem, což dříve uvedlo i ruské ministerstvo. "Tento čin je tím nejmenším, co můžeme udělat, abychom pomstili náš lid," uvedl v komuniké jeden z velitelů skupiny.

Rusko v posledních měsících zesílilo nálety v Idlibu s cílem pomoci syrské armádě proniknout hlouběji do této provincie.

Ministerstvo obrany v Moskvě také informovalo, že Rusko společně s Tureckem podnikají opatření, aby tělo zabitého ruského pilota bylo převezeno do Ruska.

Rusko zahájilo letecké údery v Sýrii v září 2015. O pomoc Moskvu požádal syrský prezident Asad, s nímž má ruský prezident Vladimir Putin dobré vztahy. Loni v prosinci ruský prezident nařídil postupné stažení ruských sil ze Sýrie. Podle říjnové zprávy ruského ministerstva obrany v Sýrii zahynulo asi 40 ruských vojáků.

VIDEO: Havárie ruského vrtulníku v Sýrii v roce 2016.

Zpravodajská agentura napojená na Islámský stát zveřejnila video, na kterém je vidět zřícení ruského vrtulníku východně od syrského města Palmýra. | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy