Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Zemřel skladatel Jóhansson. V létě měl vystoupit na festivalu Colours of Ostrava

Lidé

  22:13
BERLÍN/OSTRAVA - Ve věku 48 let zemřel islandský autor filmové hudby Jóhann Jóhannsson, který měl v červenci vystoupit na festivalu Colours of Ostrava. Jeho tělo bylo nalezeno v pátek v jeho berlínském bytě, oznámil v sobotu skladatelův agent Tim Huson. Další okolnosti Jóhannssonovy smrti nebyly ihned známé.

Jóhann Jóhansson v roce 2015. foto: ČTK

„Dnes jsem ztratil kamaráda, který byl jedním z nejtalentovanějších hudebníků a nejinteligentnějších lidí, jaké jsem znal,“ uvedl Huson v prohlášení.

„Bohužel jsme se právě dozvěděli tuto smutnou zprávu. Je to pro nás obrovský šok a velká ztráta pro světovou hudbu,“ reagovali na své facebookové stránce organizátoři Colours of Ostrava, kde měl skladatel vystoupit za doprovodu smyčcového kvarteta.

Složil i hudbu k filmu Teorie všeho

Jóhannsson se loni stal jedním z prvních interpretů oznámených organizátory pro letošní ročník festivalu. „Jeho hudba k filmům Zmizení, Teorie všeho, Příchozí nebo Sicario: Nájemný vrah ho zařadila mezi nejpozoruhodnější skladatele současnosti,“ řekla tehdy ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Nová jména Colours: úspěšní Britové, ceněný Islanďan, spolupracovník Coldplay

Za soundtrack k Teorii všeho o životě teoretického fyzika Stephena Hawkinga získal islandský umělec Zlatý glóbus a nominaci na Oscara a Grammy. Nominaci na cenu americké filmové akademie si vysloužil také za hudbu k filmu Sicario: Nájemný vrah z roku 2015. Na kontě měl kromě toho několik samostatných alb.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...