ANO nepodpoří odvolání šéfa SPD Okamury kvůli výrokům o Letech

  • 225
Tomio Okamura má šanci, že si udrží post místopředsedy Sněmovny přes kontroverzní výroky o táboře v Letech u Písku, ze kterého směřovali Romové do nacistického vyhlazovacího tábora u Osvětimi. Hnutí ANO nepodpoří odvolání Okamury, oznámil šéf klubu Jaroslav Faltýnek.

„Většina je proti tomu, abychom hlasovali pro odvolání pana Okamury,“ řekl šéf poslanců ANO Faltýnek. Zároveň se poslanecký klub ANO dohodl, že nepřekročitelnou podmínkou pro přijetí zákona o obecném referendu je, že se nebude moci týkat mezinárodních dohod a daní.

Babiš nechce koalici, SPD a KSČM jsou pro něj nejlevnější, míní ODS

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán řekl, že vhodnější reakce než odvolání Okamury by bylo zavedení nového významného dne, který by připomínal oběti romského holokaustu.

Navrhne, aby tento den připadal na 2. srpna, kdy se připomíná výročí zabití poslední skupiny romských vězňů v plynových komorách nacistických koncentračních táborů. „Já si myslím, že to není důstojné, abychom toto téma spojovali s nějakým politickým bojem a s odvoláváním někoho z nějakých funkcí,“ řekl Pelikán.

Sesazení Okamury, s jehož SPD jedná Andrej Babiš o možné toleranci menšinové vlády ANO, navrhli lidovci a podporují to Piráti, TOP 09, STAN i velká část poslanců ODS a ČSSD. Podle šéfa poslanců Faltýnka nebude většina poslanců odporovat ani zařazení bodu hlasování o Okamurovi na program nejbližší schůze Sněmovny.

Okamura nejprve řekl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se omluvil za slova, že tábor nebyl oplocený, řekl ale, že ho většinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat.

Nezpochybňuji utrpení, napsal Židovské obci Okamura

Hnutí SPD v úterý zveřejnilo dopis svého předsedy Okamury Židovské obci v Praze.

„Jasně se distancuji od zpochybňování utrpení lidí, které se v době druhé světové války odehrávalo v táboře Lety. Každé zpochybnění zločinů, které byly spáchány v souvislosti s plány nacistů na konečné řešení rasové otázky, považuji za nepřípustné,“ napsal v dopisu Okamura.

Ohradil se proti kampani, kterou podle něj živí některá média a politická konkurence.

„Hnutí SPD naprosto nezpochybňuje objektivní historická fakta o utrpení lidí, které prodělali v pracovním a sběrném táboře Lety v době druhé světové války. Plánovité vyvraždění Židů, Slovanů a tehdy takzvaného cikánského obyvatelstva, bylo součástí zločinných plánů nacistů na tzv. konečné řešení rasové otázky. Jde o nezpochybnitelný fakt,“ napsal předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Okamura.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video