Hore sedem hodín, dolu sedem minút. Slováci zdolali vrchol v Antarktíde
13.2.2018 18:25
akt. 05.02.2019 01:37

Hore sedem hodín, dolu sedem minút. Slováci zdolali vrchol v Antarktíde

Uložiť článok
V Antarktíde sa lezie málo, lieta sa ešte menej. Dobrodružstvo dvoch Slovákov zaujalo svetové publikum. Dosiahli niečo, čo sa doposiaľ nikomu na svete nepodarilo.

Výstup a zlet z neznámeho a doposiaľ nedotknutého vrcholu na Antarktíde je len prvý zo siedmich plánovaných výstupov, ktoré si zumienila zdolať dvojica Slovákov - profesionálny paraglajdista Juraj Koreň a alpinista Michal Sabovčík. 

Spojiť paraglajd s horolezectvom doteraz skúšalo len niekoľko ľudí na svete. Pred odvážnym plánom im nezabránili ani nehostinné podmienky Antarktídy, kam sa doplavili loďou. 

Zo svojej dobrodružnej cesty z krajiny snehu a ľadu sa vrátili len pred pár dňami. Pocity víťazstva striedajú pocity pokory a vďačnosti.  

Zdolali ste v Antarktíde vrchol, na ktorý doposiaľ nikto nevyšiel. Zároveň ste zvládli bezpečne z neho aj zletieť. Aký je to pocit? 

Fantastický pocit zadosťučinenia a obrovská úľava. Bol to odvážny plán, ktorý v sebe niesol mnohé riziká a neistoty.

V momente, keď sa nám to podarilo a všetko sme zvládli, radosť sa dala krájať, napätie opadlo a s nefalšovanou radosťou sme plánovali ďalšie výpravy v našom projekte. 

18fotiek v galériiZdroj: Archív Juraj Koreň

Išlo všetko podľa plánu? Pred cestou ste mali obavy o predpoveď počasia kvôli chýbajúcemu mobilnému signálu... Zrejme ste nepočítali ani s morskou chorobou, ktorá vás poriadne potrápila. 

Obáv bolo viac než dosť. Podarí sa nám nájsť vhodný kopec? Budú nám priať lezecké i letecké podmienky? Budeme sa k nemu vôbec vedieť dostať a vyliezť ho? Stihneme to za čas, ktorý strávime v Antarktíde?

Predpoveďami počasia nás našťastie cez satelitný komunikátor zásoboval meteorológ Ivan Chlebovec, ktorému patrí naša vďaka za veľmi trefné údaje.

Plavba bola viac ako hrozná, aspoň z môjho pohľadu. Ukrytý v podpalubví v delíriu morskej choroby som strávil dohromady 12 dní. Bolo to hrozné. Vietor o sile viac ako 50 uzlov, vlny prevalujúce sa cez palubu, treskot lán a trhajúca sa plachta mi na pohode nepridala. Náklon lode pri bočnom vetre bol aj 50 stupňov a z niektorých vĺn naša loď dokonca skákala. Na Beaufortovej stupnici sme to odhladli na sedmičku.

Pozrite si výstup a zlet Slovákov na panenský antarktický vrchol, ktorý nazvali Divoká

Vášeň pre dobrodružstvo len ťažko schováte. Asi ste toto celé nerobili preto, aby sa váš výstup zapísal do nejakej knihy rekordov... 

Robíme to preto, že nás to fascinuje a baví, pretože sa v horách cítime dobre.

Hnacím motorom je túžba po horách a kontakte s nimi, po ich nádhere a zároveň krutej vôli, ktorá dokáže strestať každý chybný krok, túžba byť v tieni ich majestátnosti a vidieť svet z perspektívy, ktorú doprajú len hŕstke podobných labužníkov, ochotných to podstúpiť. A aj to musia mať šťastie a hora ich musí prijať i prepustiť.

V porovnaní s európskymi Alpami sa v Antarktíde lezie naozaj málo, lieta ešte menej... Preto náš počin zaujal širšie publikum, možno sa to v nejakej knihe predsa len objaví…

Išli ste vybavení s najmodernejšou technikou. Váš ultraľahký padák vážil len 2 kilá a výstroj neobsahovala ani záložný padák, ani chránič chrbta. Nemali ste strach, že sa vám to vypomstí?

S takýmto lietaním máme skúsenosti, avšak len z európskych veľhôr. Antarktída je predsa úplne iná liga a mohla nás vrtkavým počasím nepríjemne prekvapiť. Bál som sa trochu o Miša, ale nakoniec to všetko zvládol s kľudom, jemu vlastným.

18fotiek v galériiZdroj: Archív Juraj Koreň

Ako hodnotíte celkovo jeho výkon? Vy ste profesionálny paragladista, ale on začal lietať len v rámci prípravy na váš projekt Seven Virgin Summits... 

Michal je šikovný a rýchlo sa učí. Lietanie v Antarktíde je extrém, chyby neodpustí a nikto vás nezachráni. Pristátie vo vode, za štyri minúty zamrznete, pristátie v druhej doline mimo lyží, ste nahratý, ale Mišo to všetko zvládol bez väčších problémov.

Myslím si, že je to viac-menej rovnaký risk aj v mojom prípade, keďže ja zase nie som tak zdatný v alpinizme ako on. 

No bolo to viac než odvážne, ale ako sa ukázalo nie neuskutočniteľné. Kapitán lode, ktorou ste sa z južnej Argentíny doplavili cez Drakov prieliv až na Antarktídu, vám povedal, že ste blázni… Necítili ste sa tak aspoň chvíľu?

Podobných prívlastkov máme už „na mraky“, ale nikto nám to nepovedal tak trefne a zároveň vtipne.

Ktorý vrchol bol teda ten panenský, ktorý ste zdolali?

Vyliezli sme celkovo na štyri vrcholy s výškami od 650 do 1057 metrov nad morom. 

Tým panenským bol výstup na vrchol Divoká do výšky 1057 metrov nad morom. Výstup stenou trval 7 hodín, zlet sedem minút.

Ťažko to prirovnať k slovenským vrcholom, pretože sme nevedeli, do čoho ideme. Žiadne informácie, či a kde sa dá istiť, žiaden horolezecký sprievodca.

Ten názov Divoká ste mu dali vy? Prečo? 

Celý hrebeň už názov mal, čo sme zistili neskôr z veľmi detailnej mapy poloostrova, ktorú sa nám podarilo získať na anglickej základni. Náš vrchol tvoril najvyšší bod Wild Spur (Divokej ostrohy), takže sme to len upravili.

18fotiek v galériiZdroj: Archív Juraj Koreň

S akými vrtochmi počasia ste sa počas výstupu museli vysporiadať? 

Pri prvých výstupoch sme sa poučili na vlastných chybách a snažili sa vyhnúť najväčšiemu nepriateľovi, ktorým bolo slnko, ktoré ale v Antarktíde v januári vôbec nezapadá. Roztápalo totiž sneh a ľad, zo sérakov na nás púšťalo lavíny jednu za druhou... Preto sme liezli v „noci“, či za skorého rána po juhozápadných až západných stenách, ktoré boli ako tak v tieni.

Držali ste sa teda v chladnejších podmienkach. Koľko stupňov mohlo byť hore, keď ste vyliezli?

Na vrchole „Divoká“ vo výške 1057 metrov slniečko síce hrialo, ale určite aj mrzlo. Nemyslím si, že bolo viac ako 10 stupňov pod nulou. Teploty okolo nuly sú v tej časti Antarktídy bežné.

Čo bude nasledovať teraz? 

Našim ďalším, spoločným cieľom s Mišom Sabovčíkom v projekte Seven Virgin Summits je Grónsko, Himaláje a Patagónia. Všetko momentálne záleží na tom, či zoženieme na ďalšiu expedíciu peniaze a nájdeme vhodnú časť roka s počasím na lezenie i lietanie v týchto nádherných miestach.

Do toho nás čaká veľa prednášok, dokončenie filmu a rozoslanie všetkých odmien naším podporovateľom. Momentálne sa chystám do Himalájí na sólo bivakovú expedíciu, chcem preletieť už tretí krát nejaký poriadny kus tohto nádherného pohoria, vyrážam v marci, takže je toho naozaj veľa.

18fotiek v galériiZdroj: Archív Juraj Koreň

Juraj Koreň

Profesionálny paraglidista, tandemový a súťažný pilot, venuje sa aj alpinizmu a behu. Narodil sa v Starej Ľubovni a momentálne žije v Banskej Bystrici.

Juraj je letecký dobrodruh, má za sebou extrémne súťaže svetového či európskeho formátu a vytvoril niekoľko paraglidistických rekordov doma aj v zahraničí.

Lietal v Alpách, Pyrenejách, expedične v Kaukaze, Dračích horách, Altaji a Himalájach a má skúsenosti z extrémnych situácií počas sólo bivakovacích preletov v týchto vysokých horách.

Vzdialenostné rekordy z rodného Slovenska i Himalájí a Kaukazu svedčia o tom, že je pilot všestranný a skúsený. Má za sebou aj mnoho zimných výstupov v Tatrách.

Michal Sabovčík

Horský nadšenec a alpinista, venuje sa aj lietaniu, extrémnemu jaskyniarstvu, raftingu, bicyklovaniu a jachtingu. Narodil sa a žije v Spišskej Novej Vsi. Vďaka tejto výbornej polohe môže vykonávať tieto aktivity v tesnej blízkosti svojho bydliska.

Michal je všestranný dobrodruh, má za sebou mnoho vážnych horolezeckých výstupov po celom svete. Posledným z nich bol výstup na siedmu najvyššiu horu sveta Dhaulágiri 8167m. Peter Hámor vďaka tomu zavŕšil korunu Himalájí a Michal hneď na prvý pokus debutoval.

Tým, že Michal liezol náročné výstupy v domácich Tatrách, prešiel hrebeň Tatier, liezol Alpskú trilógiu a v Pakistánskom Karakoráme, má za sebou extrémne náročný prvovýstup na Patagónsky Fitz Roy, ako prvý Slovák stál na Cerro Torre, vyšiel na Africké vrcholy Mount Kenya a Kilimanžáro a podarilo sa mu na prvý pokus vyliezť osemtisícový vrchol Dhaulágiri môžeme povedať, že horolezecky dozrel.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Zimná dovolenka
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.