Slováci proti zuřivé mašině bez jména. Jen těžko budeme odolávat tlaku, obává se Golonka

Ondřej Zoubek Ondřej Zoubek
14. 2. 2018 6:31
Olympijský hokejový turnaj začíná. Jako první do něj vstoupí Slováci proti Rusům, kteří ale nastoupí v neutrálním hávu. Favorit je jasně daný, tým Craiga Ramsayho může jedině překvapit. To ví i legendární Jozef Golonka, který se těší hlavně na Čechy.
Ján Laco je jedním ze šesti slovenských hokejistů, kteří si zahrají v Soči i Pchjongčchangu.
Ján Laco je jedním ze šesti slovenských hokejistů, kteří si zahrají v Soči i Pchjongčchangu. | Foto: Reuters

Bratislava - Konečně je to tady. V sedmý den olympiády začíná hokejový turnaj, Američané se střetnou se Slovinskem a Slováci nastoupí proti Rusům. Sborná je považovaná za největšího favorita turnaje a jakákoliv její ztráta v úvodním zápase by byla velkým překvapením.

To potvrzuje také legendární útočník Jozef Golonka. "Mám z toho trochu obavy. Rusové jsou hodně silní, postavili tým z dvou klubů, jediného hráče do pole mají odjinud. Ale celkově to bude zajímavý turnaj, vítěz není dopředu nikdy dán," řekl medailista z her v letech 1964 a 1968 Aktuálně.cz.

Trenér Oleg Znarok skutečně sestavil ruské mužstvo výhradně z hráčů svého Petrohradu a CSKA Moskva, pouze gólman Košečkin a kanonýr Mozjakin hrají za Magnitogorsk. "Budou mít jednoznačnou převahu v bruslení. Pochybuji, že budeme moct odolávat tlaku," bojí se Golonka.

Co může na Rusy platit, je podle bývalého hokejisty s přezdívkou Žiletka aktivní hra. "Všichni tvrdí, že jsme při úspěších vždycky bránili. Není to pravda. Se dvěma hráči jsme napadali rozehrávku, byli jsme kompaktní a zastavovali jsme bruslaře ve středním pásmu. Jenže je otázka, jestli na to budeme stačit," zamýšlí se osmdesátiletá legenda.

"Máme v týmu hráče z naší extraligy, která je slabší než česká, švédská nebo finská. To je potvrzené. V Augsburgu jsme prohráli proti čtvrtému týmu Ruska. Čtvrtému," zdůrazňuje Golonka vzpomínku na Německý pohár v listopadu, kde Slováci podlehli rezervní sborné 2:4.

Třeba nás Rusové podcení

Kanadský trenér Craig Ramsay a generální manažer Miroslav Šatan pozvali na svou první větší akci u národního týmu deset hráčů ze Slovenska, obránce Čajkovského z KHL a zbytek doplnili hokejisty z české extraligy. "Jsou tam mladí, jsou tam staří, nejsou tam hráči z KHL. Nevím, jak bude tato chemie fungovat," uvažuje rodák z Bratislavy.

Už první utkání napoví. "Bojím se, aby to pro nás nebyl špatný vstup do turnaje. Ale předpokládám, že nás Rusové možná podcení. Potom bychom mohli uhrát dobrý výsledek," přemítá Golonka. Jenže o něčem takovém nechce soubor kolem kapitána Pavla Dacjuka ani slyšet.

"V prvním zápase bude každý z nás cítit speciální emoce. To platí i pro soupeře," je si jist obránce Vladislav Gavrikov. "Věřím, že budeme mít hru pod kontrolou. Bude důležité držet puk a vstřelit tolik gólů, kolik bude třeba," přidává další obránce Alexej Marčenko. Sestava sborné? "To je tajemství," usmívá se jedna z hlavních hvězd Rusů Ilja Kovalčuk.

To Slováci už prozradili, že bude chytat Branislav Konrád z Olomouce, který v přípravném období vychytal dvě čistá konta a čeká jej ostrý křest na velké akci. Na tribuně zůstanou Matúš Súkeľ a Marek Hovorka.

Předpokládá se, že Rusy k lepšímu výkonu vybičuje také vztek, který jim způsobil Mezinárodní olympijský výbor rozhodnutím o účasti podmíněné vystupováním pod neutrální hlavičkou. Rusové budou hrát na turnaji jako "Olympijští sportovci z Ruska" v dresech bez národních symbolů, po vítězném zápase jim dokonce nebude hrát ani ruská hymna.

Rusové mají na vztek právo

"Vzteklí a rozzuření Rusové jsou neporazitelní," uvedla před začátkem her někdejší tyčkařka a světová rekordmanka Jelena Isinbajevová.

Omezení se nelíbí ani Golonkovi. "To, co se stalo ruským sportovcům, není správné. Soud rozhodne, že startovat můžou, výbor řekne ne. Co je to za nesmysl?" ptá se někdejší útočník s odkazem na neshody MOV a Arbitrážního soudu pro sport (CAS) před olympiádou.

"Distancují se sportovci z východních bloků, ze Západu ne. Přitom by sport měl zůstat apolitický. Ve Squaw Valley (na zimních olympijských hrách v roce 1960) jsme s Američany za mojí éry prohráli v jedné třetině 0:3 nebo 0:4. Nebyl to doping, že o přestávce v té vysoké nadmořské výšce dýchali kyslík? Nikdo se tím nezabýval," zlobí se Golonka.

Sám má s mísením politiky a vrcholového sportu zkušenosti jako málokdo. Za československou reprezentaci totiž hrál v padesátých a šedesátých letech. "Přišli jsme kvůli politice o dva tituly mistrů světa, na MS 1962 do Ameriky jsme nemohli, Rusové nám to zakázali. Byli jsme poškození všelijakými politickými fígly," vzpomíná člen Síně slávy IIHF.

Čechům přeju druhé Nagano

Vedle Rusů je Golonka zvědavý na výkony Švédů a nechce podcenit Kanadu. "Uvidíme, zda bude ta skladba evropských Kanaďanů dostatečná. Zda se sehrají a vytvoří tým. Umí překvapit, když to nikdo nečeká," tvrdí bývalý trenér Kolína, Riessersee nebo Norimberku.

Slováky v medailových bojích nečeká. "Maximem je čtvrtfinále. Nemáme moc hráčů v KHL, ani ti v české extralize většinou nejsou lídry týmů. Ani kdyby mohli přicestovat hráči z NHL, nejsem si jist, jestli by nám ti naši pomohli," váhá Golonka, který vedl národní tým v roce 1997.

Tajného favorita vidí někdejší postrach obránců v českém výběru. "Přál bych si druhé Nagano. Máte dobře poskládané mužstvo, spoustu hráčů, kteří nejsou tolik okoukaní. Na turnajích před olympiádou jste hráli velmi dobře. My o velkém úspěchu snít nemůžeme, vy ano. Jen nesmí být toho optimismu na úvod turnaje příliš," varuje Golonka.

Majitel šesti medailí z velkých hokejových akcí v poslední době nešetří kritikou vzhledem k poměrům ve slovenském hokeji. A nemění se to ani teď. "Naši generaci každý ignoruje, náš názor nikoho nezajímá. Nikdo ze starších generací nepracuje ve strukturách svazu."

"U nás se hlásá teorie: Kdo hrál NHL, nepotřebuje trenérské licence, kurzy. Všechno ví nejlépe. Ale já se nechci nikomu plést do práce," uzavírá Golonka, který oslavil osmdesátiny počátkem ledna. Teď už vyhlíží vyrovnaný olympijský turnaj, který začne dnes od 13:10.

Spolu se Slováky a Rusy zahájí turnaj ještě Američané a Slovinci.

 

Právě se děje

Další zprávy