A na hřebeny se lze pohodlně dostat vlakem motoráček jezdí každý den. Pozor ale na výluku na trati, kterou způsobil zhruba před rokem sesuv půdy. Část cesty tak supluje náhradní autobusová doprava.

„Až do 11. března jezdí denně čtyři páry vlaků z Mostu do Dubí. Pro návštěvníky Mikulova, Nového Města a Moldavy je možnost přestupu na výlukové autobusy ve stanici Osek město, a to v časech 7.57, 10.31, 14.10 a 17.10,“ informoval předseda Klubu přátel krušnohorské železnice (KPKŽ) Martin Müller.

Ilustrační foto.
Moldava chce okruh pro běžkaře, potřebuje ale děla

Jak se do návštěvnosti hor promítnou jarní prázdniny, není v tuto chvíli jasné. „Množství turistů zdaleka nedosahuje předešlých zim. Zvýšil se počet telefonických dotazů na sněhové podmínky a na možnosti, kde si aspoň trochu zalyžovat. Bohužel je moc neuspokojíme,“ řekla místostarostka Moldavy Eva Kardová.

Podle ní jsou běžkařské stopy v dobré kondici na lesních cestách Sklářské stezky blízko státní hranice. „Jistotou jsou procházky lehce zasněženou přírodou. Počasí je příjemné, sice mrazivé, ale čisté,“ doplnila Kardová.

PODLOŽÍ SE HÝBE

Problém se sesuvem mezi novoměstským a mikulovským tunelem by měl být definitivně vyřešen na podzim tohoto roku. Původně měla být oprava hotova minulý rok v listopadu, kvůli pohybu podloží se ale rekonstrukce protáhne. Podle posledního vyjádření hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka by se vláček mohl vrátit na koleje už v září.

„Práce na opravě trati budou pokračovat, až to klimatické podmínky dovolí, tedy v březnu. Výlet vlakem do hor je krásný. Sám jsem ho několikrát absolvoval,“ pronesl hejtman.

Vlaky do hor na trati Most - Moldava využívá spousta turistů i sportovců.
Mašinky má nově podporovat Spolek lokálních drah. Vznikne na Moldavě

Kvůli ujetým kolejím u Moldavy kraj stopl na konci minulého roku plánované turistické jízdy z Ústí nad Labem do horské Moldavy takzvaným Žralokem, tedy moderní soupravou Regio-Shark, která svým tvarem připomíná mořského predátora.

„Přímý vlak byl po dohodě s ČD ve výlukovém jízdním řádu nakonec odřeknut. Přestup na náhradní autobus by neměl efekt zamýšleného přímého vlaku z Ústí,“ řekla mluvčí kraje Lucie Dosedělová.

Sesuv půdy zrušil i tradiční akci historických lyžníků po zrušeném úseku trati do Holzhau, oddálil také jednání o autobusovém propojení železničních stanic Moldava a Holzhau.

Nádraží Moldava
Jednání o propojení Moldavy s Holzhau posouvá sesuv