Citroën Berlingo 2018

Citroën Berlingo 2018

Skupina PSA poodhaluje nové Berlingo, Partner i příbuzný Opel

Kompletní odhalení si jednotlivé značky rozdělí do následujících dnů.

Nové malé dodávky jsou druhým společným počinem PSA a Opelu, který byl iniciován ještě před sloučením obou automobilek, respektive koupí Opelu farncouzským PSA. Skupina nyní poodhaluje informace a také vůbec první oficiální fotku nových modelů.

Nahradí po dvě generace spřízněný Citroën Berlingo, Peugeot Partner a k sobě vezme i nový Opel Combo. Ani u jedné ze značek zatím není jasné, jestli si názvy předchozích generací ponechají. Z přiloženého snímku je však patrné, že design exteriéru je velmi individuální. Nepůjde tedy o pouhé přeznačkování, například Citroën bude mít dokonce i boční ochranné "Airbumpy".

U všech vozů je patrný svébytný styl. Tyto rozdíly zástupci PSA slibují i uvnitř, kde má každý z vozů nabídnout trošku jiný koncept. Že by ale u Peugeotu šli až tak daleko a představili nový Partner s i-Cockpitem, neboli kapličkou přístrojů nad volantem, jako je tomu u nových osobních vozů značky, se nám věřit nechce.

Technický základ bude pochopitelně u všech tří stejný. Jedná se o modulární platformu EMP2, na které už stojí celá řada vozů této skupiny od nižší střední třídy výš. Od Peugeotu 308, 3008, až po větší dodávky typu Citroënu Spacetourer.

Páteří motorové nabídky by měl být nový vznětový 1.5 BlueHDi, který si svou premiéru odbyl ve faceliftované 308. Tisková zpráva slibuje "nejkomplexnější nabídku s nejlepší úrovní prostornosti, modularity a objemu zavazadlového prostoru na trhu". Vozy budou nabízeny ve dvou délkách, z nichž každá bude k dispozici v pěti a sedmimístné verzi.

K představení jednotlivých vozů dojde v následující dny. Nejprve přijde na osobní, za pár měsíců také užitkové varianty. Automobily všech čtyř značek (včetně britského Vauxhallu) se budou vyrábět v továrnách ve španělském Vigu a portugalském Mangualde. Kvůli náběhu výroby vznikne ve Vigu čtvrtá a v Mangualde třetí směna.

Peugeot

Peugeot je největší francouzská automobilka, od roku 2021 patřící do skupiny Stellantis.

Rodinná firma vznikla už v roce 1810, roku 1858 přijala svůj typický znak. První vozítko, kterému lze říkat automobil, Peugeot vyrobil v roce 1899.

Peugeot 108 • Peugeot 208 • Peugeot 308 • Peugeot 2008 • Peugeot 3008 • Peugeot 5008 • Peugeot 508 SW • Peugeot Rifter • Peugeot Traveller • Peugeot Boxer

Doporučujeme

Články odjinud