Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Stropnický zbavil mlčenlivosti důstojníky v kauze Nečasové

Česko

  13:38
PRAHA - Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) zprostil mlčenlivosti tři důstojníky obžalované v kauze Jany Nečasové a zneužití Vojenského zpravodajství (VZ). Informovala o tom Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva. Soud kvůli žádosti o rozšíření zbavení mlčenlivosti loni v listopadu odročil hlavní líčení.

Bývalý zpravodajec Vojenského zpravodajství Jan Pohůnek přichází k Obvodnímu soudu pro Prahu 1, foto: ČTK

Projednání by tak mělo bez komplikací pokračovat v dalším termínu za týden výpovědí bývalé šéfky kabinetu premiéra Nečasové. „Ministr obrany již požadavku soudu vyhověl a všechny jmenované zprostil mlčenlivosti v požadovaném rozsahu,“ uvedla Zechmeisterová. Rozhodnutí se týká exšéfů vojenské tajné služby Milana Kovandy a Ondreje Páleníka a zpravodajce Jana Pohůnka.

ČTĚTE TAKÉ:

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová musela odročit jednání hned po jeho zahájení 20. listopadu, protože advokáti obžalovaných namítali, že jejich klienti potřebují k řádné obhajobě rozsáhlejší zproštění mlčenlivosti. 

Dosud se vztahovalo na období, ve kterém se podle obžaloby páchala trestná činnost, důstojníci ale chtějí hovořit i o předcházejícím období a metodách práce VZ. Výpovědi by měly obsahovat utajené informace. Vzhledem k tomu bude z jednání zřejmě vyloučena veřejnost.

Žalobce viní čtveřici ze zneužití VZ. Obžalovaným hrozí až pětileté vězení. Podle státního zastupitelství nynější manželka expremiéra Petra Nečase, dříve Nagyová, zneužila rozvědku v roce 2012, když působila jako šéfka jeho kabinetu. Nechala údajně sledovat jeho manželku Radku. Kauza vedla k pádu vlády. Nečas se s Nagyovou později oženil.

Kovanda, Páleník i Pohůnek již dříve odmítli tvrzení o sledování. Podle nich byla akce tzv. kontrasledováním, kterým se prověřovalo podezření o pohybu lidí kolem tehdejší Nečasovy manželky. Zadání se prý týkalo bezpečnostního rizika pro stát a úkol prý přišel „z nejvyšších míst“.

Autoři: ,

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...