Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Střelce z floridské školy vyloučili: Chlubil se zbraněmi a vražděním zvířat!

Autor: ČTK ljš - 
15. února 2018
07:05

Problémový student, který miloval zbraně. Tak popisují média devatenáctiletého Nikolase Cruze, který byl zadržen v souvislosti se střelbou na americké střední škole, z níž byl v minulosti vyloučen. Zavraždil 17 lidí a desítky dalších zranil. 

Ke střelbě došlo na střední škole v Parklandu v jižní části Floridy. Cruz ji v minulosti navštěvoval, byl ale loni vyloučen z kázeňských důvodů. Údajně také kvůli výhrůžkám spolužákům. Podle jednoho studenta byl vyhozen poté, co napadl nového partnera své expřítelkyně.

Video  Zhrzený student vraždil bývalé spolužáky. 17 obětí při střelbě na Floridě  - Reuters, Matěj Šrám, David Vaníček
Video se připravuje ...

Policie začala prověřovat, jaké stránky na internetu a na sociálních médiích Cruz navštěvoval, a podle šerifa Browarda Scotta Israele zjistila řadu velmi znepokojujících skutečností.

Například na Instagramu Cruz zveřejnil své fotografie s brokovnicí a s pistolí, na dalších pózuje s obličejem zakrytým šátkem a ohání se dlouhými noži. Jiné příspěvky obsahují výhrůžky typu "chci střílet lidi svou AR-15". Aby přitom Cruz mohl zbraň koupit, musel získat povolení.

4010458:full:true:true

Jeden z jeho spolužáků také uvedl, že Cruz miloval zabíjení zvířat a byl to rasista. "Je to šílenec. Miloval zabíjení, třeba malých zvířat, jako jsou žáby. Je to blázen a rasista," uvedl pro 10ABC News.

O vraždění zvířat se zmiňují i další studenti. "Měl spoustu psychických problémů, které dospělí ignorovali. Měl instagram doslova plný obrázku brutálně zabitých zvířat a taky fyzicky napadl mého kamaráda," napsal jeden ze spolužáků na Twitter. Úřady v okrese Broward vědí, že byl Cruz po určitou dobu v péči psychiatrické kliniky. Více než rok tam ale už nedocházel.  V minulosti prý byl agresivní vůči své přítelkyni.

Jak uvedli jeho bývalí spolužáci v rozhovorech s novináři, Cruz neměl mnoho přátel. Jillian Davisová si ho pamatuje jako tichého a plachého mladíka, který mluvil hodně o zbraních a o nožích a jehož nikdo nebral vážně.

Učitel matematiky Jim Gard si vzpomněl, že vloni byl z kampusu školy vykázán, protože vyhrožoval studentům. Při vyučování s ním ale problémy neměl, byl to prý "tichý chlapec".

Osmnáctiletý Chad Williams se na Cruze pamatuje jako na problémového spolužáka, který dennodenně spouštěl požární alarm. Když ho nedávno potkal, nesl hromadu publikací o zbraních. Podle bývalých spolužáků se o něm vědělo, že má doma zbraně.

Stejně jako bratr Zachary byl Nikolas adoptivním dítětem. Jeho adoptivní matka Lynda Cruzová zemřela loni v listopadu na zápal plic a adoptivní otec před několika lety na infarkt. Podle rodiny byli bratři po úmrtí Lyndy Cruzové v péči rodinného přítele. Nikolas tam ale nebyl spokojen a přestěhoval se k jiné rodině na severu okresu Broward. Podle rodinného právníka tito lidé věděli, že má Cruz poloautomat AR-15 a přinutili ho umístit zbraň do zamykatelné skříně. Cruz od ní měl ale klíč.

Spustil alarm

Svůj útok si mladík podle všeho dopředu dobře promyslel. Policie prověřuje informace, že do školy vtrhl vyzbrojen dýmovnicemi a nechal spoustit požární alarm. Sám se přitom chránil plynovou maskou. Když se studenti po poplachu shromáždili v chodbách, začal do nich pálit. U sebe měl zřejmě nejméně jednu samonabíjecí útočnou pušku AR-15 a několik zásobníků.

Cruze policie po masakru zadržela, nyní je ve vazbě a vyšetřovatelé začínají zjišťovat, co se vlastně stalo.

0707 ( 15. února 2018 12:12 )

Lidi co jste to za hovada? Tak on má na Instagramu plno fotek brutálně zabitých zvířat a NIKDO to neřeší! NIKOMU to NEVADÍ ????????????

rbwtrnava ( 15. února 2018 11:47 )

clovek by cakal, ze pojde po negroch... totalny dement

karelka ( 15. února 2018 11:05 )

Dát mu elektrické křeslo, ale tak na 100 V aby chcípal 2 dny......

pomoooc-hori ( 15. února 2018 10:38 )

Přesně, bejku!

sores ( 15. února 2018 10:34 )

Soudit ho je blbost!!! Rovnou zabít, je to nekvalitní a nebezpečný xindl jiný už nebude!!

Zobrazit celou diskusi