Klimatická třída

Výkon ledničky a její spotřebu elektrické energie ovlivňuje teplota prostředí, ve kterém je umístěna. V bytě za letních pařáků se bude muset "snažit" víc, na chatě během zimy si naopak odpočine, ale také se tu bude potýkat s většími teplotními výkyvy. Ledničky jsou proto už vyráběny s ohledem na to, kde budou využívány, a řadí se podle toho do různých klimatických tříd.

SN – teplota okolí +10 až +32 °C

N – teplota okolí +16 až +32 °C

ST – teplota okolí +18 až +38 °C

T – teplota okolí +18 až +43 °C

Návrh kuchyně: Jak se snáší rustik s modernou

Energetická třída

Energetická třída vyjadřuje ekonomičnost provozu lednice z hlediska roční spotřeby elektrické energie. S méně ekonomickou skupinou B a C se už dneska v obchodech prakticky nesetkáme, takže na energetickém štítku počítáme jen křížky u písmene A. Tři křížky znamenají nejnižší spotřebu, pořizovací cena však bude o to vyšší. Běžná domácnost si vystačí s ledničkou označenou A++ nebo A+.

Akumulační doba

Tento údaj vás bude zajímat pro případ, že vypadne proud. Vyjadřuje dobu, po kterou potraviny zůstanou v mrazáku zmrazené, když se lednička ocitne bez přísunu energie.

Sedm tipů, jak zařídit ložnici ve skandinávském stylu

No Frost, Low Frost, Smart Frost

Jak mrazící, tak chladící část lednice může být vybavena beznámrazovým systémem, označeným jako No Frost, Low Frost nebo Smart Frost. To je výhoda, protože vám díky němu odpadá starost o pravidelné odmrazování.

Alarm otevřených dveří

Jde o další výhodnou funkci, která zabrání roztržitým osobám či dětem nechávat dveře lednice otevřené. Alarm vás upozorní i v situaci, že dveře pořádně nedovřete.

Zdroj: Shutterstock.com

Termostaty a kompresory

Kombinovaná chladnička by měla mít dva termostaty, které umožňují nezávislé nastavení teploty v chladící a mrazící části. Není přitom podstatné, zda přístroj běží na dvou kompresorech nebo jen na jednom. Pokud je lednice vybavena třetím kompresorem, znamená to, že si budete moci nastavit zvláštní teplotu ještě v jednom sektoru, tzv. nulové zóně. Ta je určena k uchovávání nejchoulostivějších potravin, jakými jsou třeba ryby.

Rozměry

Při koupi ledničky samozřejmě potřebujete, aby vám přesně zapadla do vytyčeného místa v kuchyni. Vždycky ale počítejte s několika centimetry volného prostoru po stranách a pěti až deseti centimetry volného prostoru nad lednicí, aby kolem přístroje mohl cirkulovat vzduch. Když byste lednici tento prostor nedopřáli, odrazilo by se to na jejím výkonu i navýšené spotřebě.

Návštěva interiéru: Důraz na kvalitu