Zvrat v prípade dievčatka z Ekvádoru, ktoré mala „uniesť“ poslankyňa Blahová
15.2.2018 13:50
akt. 05.02.2019 01:44

Zvrat v prípade dievčatka z Ekvádoru, ktoré mala „uniesť“ poslankyňa Blahová

2fotky v galérii
Zdroj: archív. P. Gajdár
Uložiť článok
Detská ombudsmanka v januári tvrdila, že opozičná poslankyňa mala pomáhať pri pokuse o únos dieťaťa. Úrad to spochybnil, Viera Tomanová aj sociálni pracovníci mlčia.

18:30 Aktualizované o stanovisko otca

Okresný úrad v Malackách definitívne rozhodol, že 9-ročná Izabela nemôže byť zapísaná ako žiačka v Základnej škole Jakubov.

Ide o kľúčový krok v známom spore  o dieťa, s ktorým si slovenské úrady nevedia dať rady, nepomáhajú ani rozsudky súdov.

Mlčí aj Ústredie práce sociálnych vecí a rodiny, ktorí ma na starosti sociálnych pracovníkov.

Otec dievčatka Peter Garaj ignoruje súdne rozhodnutia a zamestnal sa v triede svojej dcéry ako asistent učiteľa. Zriaďovateľom školy je obec Jakubov, kde ako starosta pôsobí Peter Gajdár - starý otec Izabelly a zamestnávateľ čerstvého asistenta učiteľa.

„Okresný úrad v Bratislave ako  nadriadený orgán zmenil rozhodnutie o prijatí Izabelly do školy v Jakubove a to tak, že do tejto školy nie je prijatá. Predmetné rozhodnutie je finálne a nie je možné sa voči nemu odvolať, dievča nemá navštevovať školu v Jakubove,” uviedla právna zástupkyňa matky Daniela Ježová.

Vojna právnikov

Právnička matky upozornila, že rozhodnutie o prijatí Izabelly do školy preto nie je právoplatné a nikdy sa ani nestane.

Aktuality.sk požiadali o stanovisko k rozhodnutiu starostu aj riaditeľku školy.  V piatok sa k nemu vyjadril otec dievčaťa.

Rozhodnutie Okresného úradu v BA podľa jeho názoru nie je konečné, nakoľko je preskúmateľné súdom.

„Rozhodnutie Okresného úradu je nezákonné, nakoľko bolo vydané v priamom rozpore so školským zákonom a pri jeho prijímaní úrad porušil zásadným spôsobom nielen školský zákon, ale aj procesné pravidlá o správnom konaní,“ tvrdí  otec Peter Gajdár zastúpený svojim právnikom Andrejom Garajom.

Argumentuje, že okresný úrad použil nesprávne paragrafy v ňom a zaoberá sa protestom matky a nie prvým rozhodnutím obce. Právnik naznačil, že sa budú opäť súdiť.

Otec si zatial myslí, že dcéra môže naďalej chodiť do školy v Jakubove, v ktorej on pracuje.

Celé stanovisko otca dievčatka Izabely >>

(Článok pokračuje pod dokumentom.)

Má sa stretávať s matkou

„Ďalšou novou skutočnosťou je, že Krajský súd v Bratislave potvrdil rozhodnutie prvostupňového súdu o stykoch matky s dcérou osamote počas pobytu Izabelly na Slovensku,” potvrdila Ježová nové skutočnosti v kauze.

Podľa nej však otec dievčatka ani toto rozhodnutie súdu nerešpektuje.

Riaditeľka: „Je to náhoda“

Podľa vyjadrenia riaditeľky školy Dany Lazarovej je všetko v poriadku.

„Zhodou okolností sme vtedy hľadali asistenta učiteľa, mali sme inzerát aj na webe školy,“ povedala nám riaditeľka školy, keď sme ju boli v januári navštíviť.

Spor vtedy vrcholil. Detská ombudsmanka Viera Tomanová obvinila opozičnú poslankyňu Natáliu Blahovú z pomáhania pri únose Izabelly.

2fotky v galérii Základná škola v Jakubove Zdroj: Rudolf Sivý/Aktuality.sk

Bitka pri škole

Zúfalá matka požiadala sociálnu pracovníčku, jej dvoch synov a Blahovú, aby s ňou išli po dcéru do školy. Skončilo sa to potýčkou a trestnými oznámeniami z oboch strán, pričom dieťa zostalo naďalej u otca.

Podľa dohody bývalých partnerov malo dievčatko ostať žiť s mamou v Južnej Amerike a ku otcovi chodiť na dlhšie návštevy.

Peter Garaj ml. si to všal vlani na jar rozmyslel a dcéru už odmietol pustiť k matke. Prehlásil ju do školy v obci a ignoroval súdy.

Tomanová po škandále mlčí

Prípad deväťročného dieťaťa prerástol do politického konfliktu. Detská ombudsmanka sa ku kauze, ktorú sama otvorila cez média, už nechce vyjadrovať. 

„Prípad je otvorený, v rámci ochrany záujmov maloletého dieťaťa neposkytujeme mediam ďalšie informácie," uviedol Tomanovej mediálny poradca Pavol Kováč.

Právna zástupkyňa matky po záplave žiadostí, sťažností, súdnych rozhodnutí a odvolaní žiada, aby už v spore zasiahol štát.

„Máme za to, že v tomto extrémnom prípade v rámci výkonu súdneho rozhodnutia potrebujeme podporu štátnych orgánov, úrad práce nie je nápomocný,“ posťažovala sa právnička.

Ústredie práce odmietlo povedať, čo konkrétne urobilo v prípade od januára.

„Orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately si aj v tomto prípade plní všetky povinnosti, ktoré mu zákon ukladá," odpovedala na otázky hovorkyňa ústredia práce Jana Lukáčová. 

Podľa nej nemôžu povedať, čo v spore týchto rodičov robia, kým neskončia súdy.

Spor o Izabellu 

 

Aktuality.sk oslovili starostu obce a starého otca dievčaťa Petra Gajdára aj právnu zástupkyňu matky Danielu Ježovú. Obe protistrany boli ochotné odpovedať na otázky iba písomne.

 

S kým chce 9-ročné dieťa bývať?

 

Zástupca otca: „Vnučka žila na Slovensku od troch mesiacov života do jej šesť a pol roka. Maloletá má 9,5 roka a jednoznačne sa vyjadruje, že jej vôľa je zostať na Slovensku. Sú tri psychologické posudky, ktoré jasne hovoria, že je dostatočne vyspelá, aby mala svoje vlastné názory.“

 

Zástupca matky: „Otec je rodič-únosca, dieťa protiprávne zadržiava na Slovensku.

Dieťaťu bráni vycestovať, odkedy prišla Izabella na prázdniny vo februári 2017 na Slovensko k otcovi. Maloletá bola v konaní starostlivo vypočutá v prítomnosti kolízneho opatrovníka a psychológa. Skonštatovali, že jej názor nie je vyhradený.“

 

Prečo sa spor vyhrotil?

 

Zástupca otca: „Vnučka chce žiť na Slovensku, čo matka nechce rešpektovať. Už raz ju neoprávnene zadržiavala a vnučka musela vyskočiť z prvého poschodia do rúk otca, keď chcela byť s ním. Dovtedy syn dodržiaval nariadený striedavý styk s dcérou.“

 

Stanovisko matky: „Skutočná dráma nastala až koncom septembra. Izabelka bola chorá a bola so mnou doma. 30. septembra otec zosnoval plán a Izabelku uniesol druhýkrát, a to z okna jej izby. Ja som sa v danom čase rozprávala s príslušníkom policajného zboru, ktorého privolal otec.“

  

Dal sa spor vyriešiť inak?

 

Zástupca otca: „Dal. Spoločnou dohodou rodičov. Tú jej ponúkal v Ekvádore, ale na úrovni rovnocennosti. Syn bol aj teraz osobne niekedy v októbri 2017 za právničkou matky, aby si dohodli striedavú starostlivosť. Matka s tým absolútne nesúhlasila. Stále trvala len na odchode dcéry do Ekvádora.“

 

Zástupca matky: „Styky otca s dcérkou prebiehali na základe rodičovskej dohody podpísanej v Ekvádore podľa práva v Ekvádore. Dohoda je platná, stotožnili sa s tým aj súdy Slovenskej republiky. Táto dohoda stále platí a otec sa bude s dcérkou podľa nej aj naďalej stretávať. Dcérka je zverená do starostlivosti matky.“

  

Zneužili funkciu?

 

Zástupca otca: „Prijímanie pracovníkov školy je plne v kompetencii riaditeľa a nikdy som do toho nezasahoval.“

 

Zástupca matky: „Otec prehlásil, po rozhodnutí súdu o tom, že sa má Izabella vrátiť do Ekvádoru, do novej školy, ktorú má pod kontrolou jeho otec ako starosta a zriaďovateľ školy. V tejto škole sa zamestnal ako asistent.

Matka voči rozhodnutiu podala sťažnosť, ktorá skončila u starostu obce Jakubov. Ten je v tomto prípade starým otcom maloletej, a preto jeho odpoveď bola, že postup je v poriadku.“

 

Kto útočil pri „únose“?

Starosta Gajdár: „Keď som chcel odísť autom, zbadal som ju pred autom s inou ženou, ktorá sa tiež predtým predstavila ako sociálna pracovníčka. Keď som videl, že mi bránia v rozjazde, ihneď som zastal, zaradil som spiatočku a chcel ísť dozadu. Tam zasa stál za autom ich údajný vodič, ktorý ma predtým fyzicky napadol. Polícia má nahrávku z obecnej kamery, ktorá potvrdzuje moje tvrdenie.“

 

Poslankyňa N. Bláhová: „...V tom starosta napadol kolegyňu, ťahal ju za kabelku a začal ju sácať. Pribehli jej chalani a začali naňho kričať, aby nechal ich mamu. Starosta ich zdrapil za bundu, sácal ich a udieral… V tom nasadol a naštartoval. S kolegyňou sme stáli pred jeho autom. On sa proti nám rozbehol a dva- alebo trikrát do nás vrazil predným nárazníkom.“

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.