Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Yamaha YZ65: Proměňte svého školáka v motokrosového mistra

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Yamaha představuje zcela nového člena své rodiny motokrosových motocyklů, s nímž cílí především na mládež. Ta se může těšit na špičkový závodní stroj inspirovaný vrcholným modelem YZ450F.

Yamaha patří mezi výrobce motocyklů, kteří vědí, že rozhodně není na škodu vychovávat si pro své stroje věrné zákazníky již od jejich dětských let.

Díky tomu v její nabídce již řadu let figuruje motokrosový speciálek PW50, který mohou sedlat i děti předškolního věku. Pro větší jezdce, jimž je tento model již malý, byl doposud v nabídce model YZ85 a následně řada stopětadvacítek, dvěstěpadesátek a čtyřistapadesátek.

Nyní se paleta motokrosových motocyklů značky Yamaha rozrůstá o YZ65 a již její označení napovídá, že míří v nabídce právě nad nejmenší model PW50. Druhý nejmenší terénní stroj japonské značky ovšem není žádnou ošizenou hračkou a svým designem i technikou si nijak nezadá se závodními speciály vyšších kubatur.

Yamaha YZ65 se designem hlásí k vlajkovému modelu YZ450F a pod modrými plasty ukrývá dvojitý polokolébkový ocelový rám, který doplňuje hliníkový podsedlový rám. Srdcem motocyklu je nový kapalinou chlazený dvoutaktní jednoválec o objemu 65 cm3, který je vybaven pro závodění vyvinutým systémem YPVS (Yamaha Power Valve System) a Digital CDI pro přesné zapalování. Výkony motoru, s nímž je spojena šestistupňová převodovka, Yamaha neuvádí.

Podvozek motocyklu s rozvorem kol 1140 mm, celkovou délkou 1615 mm, šířkou 760 mm a celkovou výškou 1000 mm využívá vpředu teleskopickou upside-down 36mm vidlici KYB Monocross a vzadu hliníkovou kyvnou vidlici s nastavitelným předtížením a tlumením odskoků. Modré ráfky obouvají pneumatiky o rozměrech 60/100-14 vpředu a 80/100-12 vzadu. Brzdový systém tvoří přední kotouč o průměru 198 mm, zatímco ten zadní má průměr 190 mm.

Yamaha uvádí, že YZ65, jejíž sedlo je ve výšce 755 mm, má včetně náplní hmotnost 61 kg a představuje dokonalý začátek pro všechny jezdce, kteří to se závoděním myslí vážně. Zcela nový motor a rám má poskytovat snadno zvladatelný výkon spolu se stabilním řízením a zajišťovat tak jezdci větší pocit jistoty. Prodej modelu YZ65 se má rozběhnout v červnu letošního roku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
15. 2. 2018 23:03
Re: Informace pro autora článku
>:D :yes:
15. 2. 2018 18:06
Informace pro autora článku
Tomu "předtížení" pružicí jednotky se správně říká předpětí