Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vláda slíbila taxikářům srovnání podmínek, řidiči zrušili protest

redakce AUTO.CZ
Diskuze (15)
Vláda na jednání slíbila taxikářům rychlé narovnání podmínek s alternativními přepravními službami. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) také vyzval služby Uber a Taxify, ať dodržují zákony a užívají licencované taxikáře.

Taxikáři následně prozatím zrušili další protestní jízdy v Praze.

Taxikáři považují alternativní přepravce za nekalou konkurenci, protože řidiči služeb jako Uber nemají auta evidovaná jako vozy taxi, nemají taxametry a nesplňují zákonné požadavky pro taxikáře. Uber své služby označuje za spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky. Taxikáři na protest uspořádali od konce minulého týdne tři pomalé jízdy Prahou, kterými blokovali dopravu. Na Strahov se včera opět sjely desítky taxikářů, ale po jednání jejich zástupců s vládou se nakonec rozhodly nevyjet.

Představitelé vlády taxikářům slíbili, že se pokusí ve Sněmovně zrychleně prosadit změny, které by odstranily rozdíly mezi podnikáním taxikářů a alternativními přepravci. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) chce upravit zákon tak, aby zprostředkování jízdy v taxislužbě bylo vázanou živností a bylo ho možné nabízet jen licencovaným taxikářům. Úpravu chce podat jako poslanecký návrh, aby ji bylo možno schválit co nejrychleji. Zároveň ministerstvo již delší dobu připravuje jinou novelu, která by měla umožnit všem taxikářům místo taxametrů používat aplikace.

Premiér vyzval firmy Uber a Taxify, které jsou nejvýraznějšími zástupci alternativních přepravních služeb, aby dodržovaly zákony. "Není možné, aby používaly nelicencované taxikáře," uvedl Babiš. Zároveň ale po jednání vlády kritizoval protestní jízdy taxikářů. "To není způsob, jak to řešit," uvedl.

Jednání s ministry mělo podle místopředsedkyně Asociace koncesionářů v taxislužbě Karolíny Venclové dobrý průběh. "Myslím, že to je asi maximum toho, co jsme mohli dokázat," řekla. Podle ní teď musí taxikáři věřit vládě, že se problematikou bude zabývat a novelou zákona vyřeší nerovné podmínky. K tomu musí vládě poskytnout čas.

Taxikáři budou ale dále v protestní pohotovosti. Část taxikářů považuje výsledek jednání s vládou za nedostatečný. Prozatím však řidiči taxi žádný další protest neoznámili.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (15)
17. 2. 2018 13:32
Re: Vsechno jinak...
No to bude právě zajímavý. To že se jezdí podle cen předem a nebo přes aplikaci je běžné už dnes, taxametr je tam jen pro formalitu, takže na tom se pro klasický taxíky nic nezmění ale naopak to značně pomůže ilegálům. Takže důležitější budou ty další formální požadavky - na licence řidičů a status a označování aut.
17. 2. 2018 09:50
Re: Bude líp
To je rozhodnutí města. Alespoň v Praze, pokud vím.
16. 2. 2018 09:49
Aneb nikdo vám nemůže dát tolik, kolik my vám slíbíme.
Hazardním průmyslu byla léta podobná situace. V rámci legislativních zásahů vznikl nelegální byznys a tzv. kvízomaty. Legální provozovatele stát výrazně danil, měl pro ně mnoho podmínek, pokut a omezení. Nelegální hazard nechal bujet. Legální provozovatelé asi 7 let upozorňovali že mají vedle aebe hernu která neplatí daně, nikoho to nezajímalo. Vše to vyvrcholilo novelou z dílny Ano, která legální herny v podstatě zakázala. Dopadnou taxikáři podobně?
16. 2. 2018 07:08
Vsechno jinak...
No nevim kdo z Vas poslouchal slova pana ministra, ale co navrhuje je, ze povoli zmenu u taxiku a uberu, ze se muzou pouzivat aplikace jako do ted, ale ze na to budou urcite podminky co se tyka licenci, jinak cenu hodnotil tak, ze bude smluvni, tedy ze nejaky uber nebo taxik da cenu ze odveze z centra na letiste za tolik a tolik a ne ze za kilometr atd... :-) ze tak nebudou muset vyuzivat taxametr, ale smluvenou dohodu na zaklade tech aplikaci a jejich smluvnich podminek :-) dale rikal, ze to musi projit schvalenim atd...takze nejdrive platit tak za 3-4 roky :-) no to bude jeste protestu si myslim za ty roky :-)
Avatar - twistedTSD
15. 2. 2018 23:28
Re: Taxi sluba
:yes: Přesně.