Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženevský autosalon 2018 se blíží. Na co se můžeme těšit?

David Bureš
Diskuze (24)
Mezi potvrzenými premiérami letošního ročníku ženevského autosalonu je nová Kia Ceed modernizovaná Škoda Fabia nebo nový Mercedes-Benz A.

Únor je už ve své polovině, a to v automobilovém světě značí, že se již blíží ženevský autosalon. Jeho letošní ročník startuje 6. března tradičními dvěma novinářskými dny, pro veřejnost bude výstaviště Palexpo otevřeno mezi 8. a 18. březnem. Na co se na letošním, již 88. ročníku této show můžeme těšit?

Přestože doba éra evropských autosalonů podle všeho pomalu končí, ženevský autosalon si uchovává svoji pozici, a tak se i letos můžeme těšit na zajímavé novinky. U několika z nich již automobilky potvrdily, že se v Ženevě skutečně ukážou.

Mezi hvězdy bude nepochybně patřit nová generace Kie Ceed, která odhodila apostrof z názvu a vsadila na novou platformu. Velkou pozornost přitáhne jistě také nová generace Mercedesu A, která bude chtít zaujmout vyšším luxusem než kdy dříve nebo třeba speciálním multimediálním systémem. Na stánku Mercedesu navíc bude hodně lákat také čtyřdveřový model na bázi sporťáku Mercedes-AMG GT.

Doslova záplava novinek bude kategorie SUV. Hyundai přiveze novou generaci Santa Fe, sedmimístného rodinného modelu, který vsadí na bezpečnost. Nabídne třeba systém, který bude hlídat, zda jste na zadních sedadlech nezapomněli psa nebo děti. BMW zase vsadí na druhou generaci X4, která přichází čtyři roky po předchůdci, zatímco Land Rover se pochlubí luxusním třídveřovým Range Roverem SV kupé. A nezapomeňme ani na „baby SUV“ od Lexusu, vycházející ze stejnojmenného konceptu UX.

SUV do Ženevy přiveze také Škoda, a to ve formě konceptu Vision X. Naznačí podobu chystaného městského SUV na bázi Seatu Arona, přičemž na škodováckém stánku jej doplní i modernizovaná Fabia. Ta na trh dorazí s přepracovanou přídí a výhradně tříválcovými zážehovými motory.

Množství SUV doplní také hodně sportovních a supersportovních modelů, které jsou pro tuto výstavu typické. Italská společnost Manifattura Automobili Torino, výrobce třeba superauta Scuderia Cameron Glickenhaus, bude chtít zaujmout novým Stratosem, kterým oživí někdejší myšlenku Michaela Stoscheka. Tentokrát snad do plánů, které počítají dokonce s verzí „Safari,“ nezasáhne Ferrari, které někdejší auto na bázi jeho modelu 430 zakázalo stavět.

Zajímavostí je také účast dvou firem spojených se jménem Giugiaro. Jeho někdejší centrum Italdesign bude vystavovat superauto Zerouno ve verzi s otevřenou karoserií, zatímco Giorgettem a Fabriziem Giugiarem nově založená společnost GSG Style představí koncept sedanu s elektrickým pohonem.

Dánský výrobce Zenvo, jehož superauto kdysi hořelo v Top Gearu, láká bez bližších detailů na nový hypersport, novým supersportem se pochlubí také chorvatský výrobce elektromobilů Rimac, jehož dílo Concept One zase shořelo v pořadu The Grand Tour. Pininfarina představí koncept granturisma postavený ve spolupráci s hongkongskou společností Hybrid Kinetic Group, pro niž vyvíjí auto s elektrickým pohonem. A sporťák bude vystavovat také značka, od které byste to možná ani nečekali, Toyota k ženevskému jezeru přiveze několik let napjatě očekávanou Supru.

Přitahovat pozornost bude jistě i stánek málo známé nizozemské společnosti PAL-V. Ukáže na něm sériovou verzi svého modelu Liberty, což je stroj kombinující auto, letadlo a vrtulník. Navržen je prý tak, aby splňoval silniční i letecké regule v Evropě a Spojených státech.

U jiných novinek už tak jasno není, potvrzeny oficiálně nejsou, v Ženevě jsou ale očekávány. Konkrétně jde o novou generaci Audi A6, která by se měla inspirovat loni představenou A7. Peugeot má zase novou generací oživit starou 508, a to pomocí svěžího designu ve stylu čtyřdveřových kupé. A Volvo patrně představí novou generaci oblíbeného kombi V60, které doplní první dílo jeho osamostatněné značky Polestar – kupé 1 s hybridním pohonem.

Některá auta se pak již představila na jiných kontinentech, v Evropě si jej ale veřejnost bude moci prohlédnout vůbec poprvé. Řeč je třeba novém Jeepu Wrangler nebo Mercedesu G, který se v Ženevě ukáže v osmiválcovém provedení G 63 od AMG. Zmínit musíme i McLaren Senna, který se zatím ukázal jen při soukromé prezentaci potenciálním klientům.

Jen o novinkách to ale nebude. I ženevský autosalon totiž zasáhne nižší zájem automobilek o tento druh výstavy. Mezi 180 vystavovateli tak v Palexpu bude chybět Opel, který prý nemá co vystavovat. Na výstavišti pak letos budete marně hledat také stánek Cadillacu, DS nebo Chevroletu.

Očekávané premiéry na ženevském autosalonu 2018
ZnačkaOčekávaná premiéra
Aston MartinDB11 Volante, V8 Vantage
AudiA7, A6, e-tron
BentleyBentayga PHEV, Bentayga V8
BMWM8 Concept, X4, 2 Active Tourer facelift
CitroënC4 Cactus facelift, Berlingo
David BrownGT
Ferrari488 GTO
FiatTipo Sport
FordEdge facelift, Ka+ facelift
GSG StyleEV concept
ItaldesignZerouno Roadster
HondaCR-V
HyundaiKona EV, Santa Fe
Jaguari-Pace
JeepWrangler, Cherokee fl
KiaCeed
LamborghiniHuracán Performante Spyder, Urus
Land RoverRange Rover SV kupé
LexusUX
MaseratiLevante GTS
MATStratos
Mazda6 facelift, Vision Concept, Kai Concept
McLarenSenna
Mercedes-BenzA, AMG GT4, C fl, G, Maybach S fl
MorganAero GT
Peugeot508, Partner
PininfarinaHK GT Concept
Polestar1
Porsche911 GT3 RS
PalVLiberty
RenaultKadjar facelift
RimacConcept 2
Rolls RoycePhantom
SeatCupra Ateca
SubaruViziv Tourer Concept
ŠkodaFabia facelift, VisionX
ToyotaSupra
VolkswagenT-Cross, EV concept
VolvoV60
ZenvoNew Model

David Bureš
Diskuze (24)
Avatar - white label
19. 2. 2018 01:21
Re: když tak koukám na všechny ty novinky ,
Mě by vážně zajímalo, jak si přišel na nesmysly o kterých píše tak, jako by se daly reálně vyčíst z mé reakce na kterou reaguješ?
A k tomu tvému závěru: "...vážně na nějakou diagnozu." Pro blázna je každý blázen...
Avatar - miromen
19. 2. 2018 01:09
Re: když tak koukám na všechny ty novinky ,
Vidim, že ti docela děla problem chapani textu a jeho souvislosti.
A k tomu druhemu. Tvoje reakce nejsou vubec překvapive a vidim, že jsem se už dřive nemylil. Psat přesvědčivě o někom jinem a byt si jisty tim, že je něco momentalniho nebo snad zaležitost dni či tydnu a nepřipouštět si, že to klidně muže byt dlouhodobějši zaležitost je v tvem připadě važně na nějakou diagnozu.

18. 2. 2018 23:19
Re: když tak koukám na všechny ty novinky ,
>:D
Avatar - white label
18. 2. 2018 22:38
Re: když tak koukám na všechny ty novinky ,
Souhlas, jak vidíš, je schopen po pár příspěvcích úplně obrátit, nejdřív to podstatné bylo a nakonec to podstatné není ani podle něj a ještě má taky radši hrany.
Tomu říkám pověstná názorová konzistentnost. Uvidíme, co koupí příště, to nám zase určí trendy na pár let dopředu. ;-)
Avatar - white label
18. 2. 2018 22:30
Re: když tak koukám na všechny ty novinky ,
Můj avatar je naprosto průzračně nezaujatý..., dokonce i ten baret je neznačkový. >:-[] ;-)