Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jak dostat Koženého za katr? Pirát, který podvedl čtvrt milionu Čechů, po letech vystrčil růžky

  • Autor: Tomáš Belica - 
    15. 2. 2018
    19:57

    Kuponová privatizace a úsměv šíbra. To stačilo Viktoru Koženému (54), aby okradl prostřednictvím svých Harvardských fondů čtvrt milionu Čechů. Těm sliboval nazpět desetinásobek investice. Ze slunných Baham se dodnes vysmívá nejen bývalým klientům, ale také naší justici. Ta ho odsoudila k 10 letům a náhradě škody 12 miliard korun. Nyní přiznává, že je se silami v koncích. Blesk ale ve spolupráci s experty zjistil, kudy by ještě vedla cesta…

  • 1.Změní se bahamské zákony

    Kožený stále trvá na tom, že byl úspěšným a hlavně poctivým podnikatelem. Kožený stále trvá na tom, že byl úspěšným a hlavně poctivým podnikatelem. | čtk

    Trestný čin, pro který byl u nás Kožený stíhán a odsouzen, nebyl na Bahamách trestným činem. I proto tamní úřady žádosti ČR zamítly. „V momentě, kdy to není trestný čin, tak máme smůlu, i kdybychom měli s danou zemí smlouvu o vydávání,“ říká bezpečnostní expert Andor Šándor.

  • 2.Bahamy budou ochotnější

    Říkalo se o něm, že se svého času dostal kamkoli, kdykoli a ke komukoli. To už neplatí, takže zvenčí nepřístupný areál hotelu se pokusil Viktor Kožený dosáhnout mezerou v mříži. Neprošel. Říkalo se o něm, že se svého času dostal kamkoli, kdykoli a ke komukoli. To už neplatí, takže zvenčí nepřístupný areál hotelu se pokusil Viktor Kožený dosáhnout mezerou v mříži. Neprošel. | Jan Šibík

    Ani v to ale nelze doufat. „Co mám zkušenost z doby, kdy jsem tu věc vyšetřoval, tak bylo evidentní, že Bahamy principiálně stojí na tom, že nevydávají lidi, kteří se k nim přijdou skrývat před trestním stíháním,“ vzpomíná někdejší vyšetřovatel Koženého kauzy a současný senátor Václav Láska.

  • 3.Zasáhnou únosci

    Viktor Kožený Viktor Kožený | Foto: Jakub Poláček

    Koženého by mohly unést do Česka tajné služby. Asi se to však nestane. „K takovým partyzánským akcím se česká bezpečnost neuchýlí,“ míní Šándor. Česká policie někdy nasazuje na uprchlé zločince tzv. lovce lebek. Ti ale po hledaných pátrají. Kde je Kožený, se ví a »lovci« nezajišťují převoz takových osob do Česka.

  • 4.Dopadnou ho jinde

    Uprchlý tunelář Viktor Kožený (49) nadává, že na Bahamách živoří. Předtím si ale za peníze 240 tisíc podvedených Čechů žil na vysoké noze. Uprchlý tunelář Viktor Kožený (49) nadává, že na Bahamách živoří. Předtím si ale za peníze 240 tisíc podvedených Čechů žil na vysoké noze. | pro Blesk – Jan Šibík, reprofoto www.firstclass.cz a archiv Blesku

    Nejnadějněji tak vypadá možnost dopadnout Koženého v některé zemi, kde lze uplatnit, na rozdíl od Baham, mezinárodní zatykač. Pak by mohl být celkem rychle vydán do Česka. „Určitě ale není blázen, aby do takové země vstoupil,“ míní Šándor.

  • 5.Marné snahy

    Bývalý »pirát« loni v září na svatbě v bahamské metropoli Nassau. Nechyběly jeho dcery Jenny (zcela vpravo) a Brigitte (třetí zprava). Bývalý »pirát« loni v září na svatbě v bahamské metropoli Nassau. Nechyběly jeho dcery Jenny (zcela vpravo) a Brigitte (třetí zprava). | Foto od čtenáře

    Podle ministerstva spravedlnosti Česko diplomatickou cestou pravidelně urguje bahamské úřady, ať Koženého vydají. „Bahamská strana si v průběhu řízení již několikrát vyžádala dodatkové informace, které česká strana vždy poskytla. Přes veškerou snahu a účast českých orgánů však dosud v této věci nepadlo konečné rozhodnutí,“ sdělil mluvčí rezortu Jakub Říman.

sores ( 16. února 2018 12:42 )

Přesně tak, těch zlodějů co si nakradlo mega je víc než dost a chodí po svobodě že páni politici a podvodníci. Všichni co dělali politiku jsou dnes těžký megaři že Topoláne a jiní.

sekebo ( 16. února 2018 03:02 )

Grazel byl ve srovnánní s tímuto megazlodějem a slizounem, zplozeném tunelovou privatizací, slušný chlap. Snad i na něj dojde.

votomtoje ( 15. února 2018 23:29 )

 Teda nechci se ho v žádném případě zastávat, ale každý majitel tech jeho fondů za kuponovku mohl ten desetinásobek což tehdy znamenalo 10 tisíc když chtěl dostat. To jiní majitelé fondů nedali svym akcionářům skoro nic a ještě tzv. zkrachovali např Kocabuv Trend a nikdo ho nestiha!

hafblaf ( 15. února 2018 20:35 )

Myslím, že k tomu nebude vůle, protože by mohl začít mluvit a to by asi potopilo i tehdejší vládnoucí podvodníky. Pro ně je lepší, aby byl izolovaný a co nejdále.

papyrus ( 15. února 2018 20:16 )

Proč myslíš že se Klaus veřejně tetelí se Zemanovou oblibou a naopak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání