Krčmář je schopný velkých věcí. Ví to a chce medaili. Většina Čechů ale prožívá zklamání

Aleš Vávra Aleš Vávra
16. 2. 2018 5:53
První dva dny olympiády přinesly českým biatlonistům dva cenné kovy, zasloužená euforie ale pomalu opadává. Většina členů reprezentace totiž prožívá v Pchjongčchangu zklamání.
Michal Krčmář v Pchjongčchangu.
Michal Krčmář v Pchjongčchangu. | Foto: ČTK

Pchjongčchang - Zvláštní, takřka schizofrenní stav panuje uvnitř české biatlonové reprezentace. Po počáteční olympijské euforii vyvolané medailemi Veroniky Vítkové a Michala Krčmáře se totiž stále hlasitěji dostává ke slovu zklamání.

Rozdělme si proto české biatlonisty na ty spokojené a na ty, kteří od vrcholné akce pod pěti kruhy přece jen čekali více.

Vítkové se vytrvalostní závod nepovedl ideálně, skončila osmnáctá a žehrala na odložení patnáctikilometrové distance ze středy na čtvrtek, mimo jiné proto, že jí obvykle těžké podmínky sedí lépe než konkurentkám.

Jinak ale devětadvacetiletá závodnice jednoznačně patří do první kolonky. Tady panuje spokojenost, výkony Vítkové jsou stejně jako v celém dosavadním průběhu sezony kvalitní a vyrovnané. A to z bronzové sprinterky činí jednu z favoritek sobotního závodu s hromadným startem.

Ještě o něco spokojenější je Michal Krčmář. U něj je možné sledovat jednoznačně nejlepší vyladění formy na vrchol letošního biatlonového kalendáře. Po zpackaném stíhacím závodu sedmadvacetiletý reprezentant opět ukázal, že je schopný velkých věcí.

Škoda jediné chyby z dvaceti ran. Nebýt téhle trestné minuty, bojoval by Krčmář o bronz s Rakušanem Dominicem Landertingerem.

"Tu ránu jsem odložil, dostal se z rytmu a musel ji odkládat znovu a znovu. Prostál jsem tam asi patnáct sekund a ve finále stejně netrefil. Dostal jsem dýchavičnost, byl rozklepaný," zkritizoval své počínání na první stojce.

Jeho sedmé místo je přesto skvělým úspěchem. A naději vzbuzuje i čtrnáctý nejlepší běžecký čas. Krčmář moc dobře ví, že má formu, a v neděli při "masáku" bude útočit na další umístění v desítce. K druhé olympijské medaili nemusí být daleko, zvlášť když zná přemýšlivý biatlonista recept.

"Budu muset zrychlit a víc riskovat," podotkl Krčmář, který se potýká s pomalejšími časy střelby. Klíčové bude najít rovnováhu. Nezrychlovat na střelnici do extrému, ale zároveň disponovat větším sebevědomím a neodkládat zbytečně rány.

Své olympijské představení může brát jako jednoznačně pozitivní také Markéta Davidová. Mladičká závodnice nejenže v Pchjongčchangu sbírá cenné zkušenosti, zároveň se jí povedl překvapivý majstrštyk. Díky výsledkům v předchozích závodech bude vůbec poprvé v "dospělé" kariéře startovat v kontaktním závodu pro třicet nejlepších.

Popravdě, hůře než ve svém vůbec prvním vytrvalostním závodě si tam v sobotu vést nemůže. Běžecky zvládla Davidová patnáctikilometrovou porci bez sebemenších problémů. Ty ale nastaly na střelnici. Pět chyb, z toho tři na poslední položce, znamenaly umístění v šesté desítce.

Na poslední chvíli se z hluboké krize vyhrabal Ondřej Moravec. Třiatřicetiletý trojnásobný olympijský medailista ze Soči konečně potvrdil očekávání. Dojel si pro dvanácté místo a splnil svůj hlavní cíl, na poslední chvíli proklouzl do závodu s hromadným startem.

Stejně jako Davidová z předposledního, devětadvacátého místa. V tom měli Češi štěstí.

I přes tento dílčí úspěch rozhodně nepanuje v mysli Moravce jakékoli uspokojení. Z principu ani nemůže. Čech, známý svou schopností ladit formu na nejdůležitější akce, patřil po velmi povedených lednových závodech do užšího okruhu medailových favoritů. Teď vydřel ještě jednu šanci.

"Na mistrovství nebo na olympiádě se jezdí masáky úplně jinak. Tam je možné cokoli," prohlásil s nadějí.

Jestliže Moravec zatím v Koreji prožívá zklamání, jsou na tom jeho zkušení vrstevníci a "spoluzakladatelé" českého biatlonového boomu ještě o dost hůř.

Michal Šlesingr ukončil své individuální olympijské působení s bídnou bilancí: 69. místo ve sprintu, zapříčiněné čtyřmi chybami na stojce, znamenalo neúčast ve stíhačce. Reparát měl přijít ve čtvrtek, jenže nepřišel. Čerstvě pětatřicetiletý závodník měl čisté obě ležky, ve stoje ale opět chyboval čtyřikrát a skončil v páté desítce.

Jaroslav Soukup, obhájce olympijské bronzu ze sprintu, se zatím do akce vůbec nedostal. A s rozhodnutím trenérů postavit do vytrvalostního závodu raději Adama Václavíka se dá polemizovat.

Třiadvacetiletý biatlonista zřejmě zastínil Soukupa na posledním tréninku před závodem. Zároveň je ale evidentní, že v závodech poměrně pravidelně neustojí tlak. Ve sprintu skončil Václavík v osmé desítce se čtyřmi chybami. Ve čtvrtek nasázel šest střeleckých omylů a znovu se objevil v poli poražených.

Stejně jako Soukup na svou šanci v Jižní Koreji marně čeká také Veronika Zvařičová. Jak se ale nechal slyšet šéftrenér Ondřej Rybář, tahle varianta byla v plánu vlastně už před zahájením olympijských soutěží.

Na první pohled je v Pchjongčchangu bez nálady Eva Puskarčíková. A není se čemu divit. Vloni třináctá žena celkového hodnocení Světového poháru na olympiádě pokračuje v intencích nepovedené sezony. Ve sprintu 43., ve stíhacím závodu 32. a na nejdelší trati 44. Tady se spoléhalo na vyladění formy, k němuž ale zjevně nedošlo.

Zbývá tedy poslední jméno, jež dosud nebylo zmíněno. Jessica Jislová ze svých výkonů obecně zklamaná jistě nebude, zároveň ale nemá žádný velký důvod k jásotu. Stejně jako Davidová byla do poslední chvíle ve hře o hromadný start. Rozhodující moment nezvládla a skončila dvaasedmdesátá.

Přesto se třiadvacetiletá závodnice bude moci chlubit dvěma třiadvacátými místy ze sprintu a stíhačky.

V akci tedy budou o víkendu čtyři české biatlonové diamanty. Ženský "masák" je na programu v sobotu ve 12:15, muži se poperou o poslední sadu individuálních medailí v neděli ve stejný čas. Potom už k dovršení olympijské skládačky budou zbývat jen tři štafetové boje.

 

Právě se děje

Další zprávy