Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Avia rozjíždí výrobu vozidel a dodávky náhradních dílů

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (9)
Společnost Avia Motors s.r.o. pokračuje v návratu nákladních vozidel značky Avia na domácí i zahraniční trhy a rozbíhá výrobu nových vozidel i dodávky náhradních dílů. Zároveň se věnuje prezentaci své aktuální modelové řady.

Společnost Avia Motors s.r.o. pracuje v současnosti ve svém podniku v Přelouči na rozběhnutí sériové produkce nákladních vozidel značky Avia. Ve svých tiskových materiálech uvádí, že vedle výroby zhruba 60 vozidel, směřujících především k dealerům jako demo vozidla, dodává společnost na trh i náhradní díly, o které je velký zájem.

„Nechceme návrat na trh uspěchat. Chceme si být naprosto jisti, že dodáváme vynikající vozidlo za slušnou cenu. Proto se dlouhodobě soustředíme zejména na kvalitu a optimalizaci procesů a chceme dál pracovat na efektivitě výroby,“ uvedl ředitel automobilky Martin Šustek.

Avia, i když se jedná o tradiční českou značku, je de facto nejmladší automobilka na českém trhu a vedle kopřivnické Tatry jediným českým výrobcem užitkových aut. Vzhledem k potřebě přestěhovat výrobu z pražských Letňan do nové lokality v Přelouči a získat nové homologace se z hlediska potřebné přípravy jednalo o výstavbu výrobního podniku na zelené louce.

V září roku 2017 společnost Avia Motors s.r.o. představila vozidla Avia řady D pod obchodním názvem Initia v provedeních splňujících emisní normu Euro 6 s přepracovaným designem čelních partií kabiny.

Podle oficiálních materiálů společnosti je aktuálně nejžádanější konfigurací Avia D120 4x2, která je v současnosti novým produktem své značky. Vozidla Avia s konfigurací podvozku 4x2 jsou využívána především v oblastech stavebnictví, distribuce a komunálních služeb.

Dalším krokem společnost Avia Motors s.r.o. je také příprava provedení Avia D 120 ve verzi 4x4. Tato konfigurace podvozku je vhodná do středního a lehkého terénu, pro sektor zemních prací, a také komunálních služeb.

Velmi zajímavým a z hlediska historie tradičním produktem značky Avia jsou dodávky pojízdných či nepojízdných podvozků. Klíčovým produktem pro východní trhy jsou vozy Avia řady D s novým designem čelních partií kabiny a motory, splňujícími emisní normu Euro 5.

Výběr z hmotnostních kategorií od 7,5 tun do 12 tun, variant rozvorů, pohonů 4x2 a 4x4, tří verzí kabin a velikosti kol 17,5“ a 19,5“ má umožnit široké možnosti individuálního řešení každého vozidla značky Avia podle potřeb jeho provozovatele.

Ohlednutí za historií

Avia byla založena v roce 1919 s původním zaměřením na leteckou výrobu, jíž se věnovala úspěšně až do druhé poloviny čtyřicátých let. Brzy po skončení II. světové války byla v Avii zavedena výroba vstřikovacích čerpadel, trysek a valivých ložisek pro nákladní automobily. V rámci poválečné reorganizace československého průmyslu bylo následně rozhodnuto, aby Avia plně přešla na výrobu nákladních vozidel.

Druhá polovina čtyřicátých let přinesla výrobu nákladních vozidel a autobusů značky Škoda. V padesátých letech se Avia nakrátko vrátila k letecké výrobě, ale již na počátku šedesátých let v jejích prostorách probíhala montáž vozidel Tatra 805 a od roku 1961 výroba nákladních automobilů Praga V3S a S5T.

Druhá polovina šedesátých se nesla ve znamení náběhu licenční výroby francouzských vozidel Renault-Saviem SG 4 Super Galion a SG 2 Super Goelette, z nichž se později staly modely Avia A30 a A15. Tato vozidla ve své typické modré barvě stála u zrodu tzv. řady A, s níž značka Avia prožila poslední tři desetiletí dvacátého století.

V polovině devadesátých let zamířila Avia pod křídla jihokorejského Daewoo a v roce 2000 byla představena zcela nová řada D. Na jejím vývoji pracovali designéři společnosti Daewoo v Anglii, zatímco za koordinaci projektu, vývoj motoru a podvozku byli zodpovědní odborníci z letňanského podniku.

Přes uvedení zcela nové modelové řady se Avii nedařilo držet krok s konkurencí. V roce 2005 došlo po krachu mateřského Daewoo ke změně majitele, jímž se stala skupina Odien Capital Partners, která již v následujícím roce Avii prodala indickému Ashok Leyland.

Na počátku druhého desetiletí jednadvacátého století se Avii začínalo dařit. V roce 2010 prodala letňanská značka 448 vozidel a v roce 2013 zamířilo k zákazníkům celkem 1003 vozů. Přesto byla Avia v trvalé ztrátě a mateřská společnost Avia Ashok Leyland Limited rozhodla o zastavení výroby k 31. červenci roku 2013.

Nová kapitola v historii tradiční české značky Avia se začala psát na na jaře roku 2016 letňanský podnik a práva k tradiční české značce koupil holding Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Jaroslava Strnada, který vlastní i automobilku Tatra. Právě pod jeho křídly se od podzimu loňského roku v Přelouči v prostoru bývalého vojenského opravárenského podniku rozbíhá výroba nových vozidel i dodávky náhradních dílů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (9)
Avatar - Barrichello
18. 2. 2018 15:36
Re: Maj v tom nějak chaos
poslední AVIA vycházející z licence Saviem se přestala vyrábět v roce 2000. Dalších 13 let se vyráběla tahle řada, která nemá se Saviemy nic společnýho...

A kdo z výrobců si sám dnes vyrábí motory, nápravy a převodovky? Nákladák je dnes skládačka...
Avatar - Barrichello
18. 2. 2018 15:33
Re: Nic moc
a která třeba jsou levnější? :-)
17. 2. 2018 00:42
Avia
Jedno dost velké řekl bych s velkým D Avie přece jenom má pokud se budeme bavit o tonáži.Třeba pro zajímavost řada D 120E E5 uveze 7,2 t to je auto už s nástavbou včetně spací nástavby kolik pak uveze ten Váš Mercedes nebo ostatní značky?Jelikož sem tomu věnoval hodně času cca o tunu je tam rozdíl .Za zajímavost stojí zmínit taky kolik se pohybuje cena servisu Mercedesu a Avie můžu posoudit měl sem i jiné značky.Je to fatální rozdíl a pozor věřte nebo ale se stejným nájezdem a poslední cena moc rád bych viděl cenu toho mercedesu kolego jestli Vám přijde o málo méně 300 až 400 tisíc tak to beru
16. 2. 2018 18:40
Re: Maj v tom nějak chaos
tak jako tak, budou to mít sakra těžký. a rozhodně za tim nevidim záchranů nějakýho národního pokladu. nevim, co je za poklad dekády vyrábět licenční renault... navíc motor dovoz, převodovka dovoz, karosérie dovoz, nápravy dovoz...
Avatar - wakantanka
16. 2. 2018 18:20
Re: Nic moc
Aj preto som svojho casu kupil MB. Avia na perach s kratkou kabinou stala o velmi malo menej ako MB na mechoch s dlhou kabinou. Navyse ho dodali za 2 mesiace co bola polovica doby co ponukla Avia a aj to bez zaruky dodrzania terminu.