Polícia navrhla obžalovať Bašternáka
16.2.2018 12:05
akt. 05.02.2019 01:56

Polícia navrhla obžalovať Bašternáka

Policajná razia u Ladislava Bašternáka Zdroj: Aktuality.sk /Ján Petrovič
Uložiť článok
Prokurátor rozhodne, či podnikateľa pošle pred súd.

Polícia uzavrela kauzu Bašternák návrhom na podanie obžaloby. Pre Aktuality.sk to potvrdil zdroj z prostredia orgánov činných v trestnom konaní. Oficiálne zdroje informujú striedmo.

„Vyšetrovanie predmetnej trestnej veci bolo vyšetrovateľom Policajného zboru ukončené začiatkom tohto týždňa a spis bol zaslaný dozorovému prokurátorovi na ďalšie konanie,“ uviedol hovorca policajného prezídia Martin Wäldl.

Policajný prezident Tibor Gašpar pritom už koncom minulého roka avizoval, že Bašternákova daňová kauza sa skončí práve návrhom na podanie obžaloby. 

Podnikateľ, v ktorého byt v rezidencii Bonaparte býva predseda vlády Robert Fico, je obvinený zo zločinu neodvedenia dane a poistného.

Bašternák zaplatil

Pred niekoľkými dňami na daňovom úrade zaplatil necelé dva milióny eur , aby sa mohol pokúsiť uplatniť si inštitút účinnej ľútosti a zaručiť si tak beztrestnosť pre tento skutok.

Spis teraz spolu s potvrdením z daňového úradu poputuje na stôl dozorujúceho prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry. Ten zváži, či má Bašternák na účinnú ľútosť právo.

Ústavný súd totiž vlani v lete rozhodol v podobnom prípade, že na nadmerné odpočty DPH, ktoré si podnikateľ od štátu vypýtal a dostal, sa účinná ľútosť nevzťahuje. Tento názor prevláda aj medzi prokurátormi.

Nález Ústavného súdu

Ústavný súd v náleze argumentuje, že nešlo o neodvedenie splatnej dane, ktorú by mohol obvinený jednoducho doplatiť. Ale že si neoprávnene uplatnil odpočet DPH. Teda si peniaze od štátu vypýtal, takže nemal čo dodatočne zaplatiť. Tento postoj zastáva aj väčšina súdov.

Šéfka policajnej akadémie Lucia Kurilovská upozorňuje na úskalia celej záležitosti.

„Roky učíme študentov, že účinná ľútosť platí, keď sú splnené podmienky. V zásade si myslím, že ak by išlo o akýkoľvek iný prípad, nikto by nepochyboval, či je účinná ľútosť prípustná,“ uviedla.

Pochybnosti o ľútosti

Trestné kódexy podľa nej definujú podmienky pre tento inštitút a nie priestor pre posudzovanie.

„Keby zákonodarca chcel aby tam bola nejaké rozhodovacia právomoc prokurátora, alebo sudcu, tak by na to pamätal,“ dodala rektorka Akadémie Policajného zboru. 

Prokuratúra by sa podľa nej mohla oprieť o spomínané rozhodnutie Ústavného súdu. Paragraf, za ktorý je Bašternák stíhaný, totiž nepopisuje presne to, čoho sa dopustil. 

„Tento skutok sa stal iným konaním a na základe toho môžu vzniknúť pochybnosti, či je vôbec účinná ľútosť prípustná,“ hovorí Kurilovská.

Vrátia mu státisíce?

Ak by sa prokurátor rozhodol účinnú ľútosť neprijať a postaviť Bašternáka pred súd, je otázne, čo bude s peniazmi.

„Keď prokurátor takto rozhodne, je dôležité, ako sa vysporiada s tým, že peniaze už boli vyplatené a na základe ktorého inštitútu budú použité. V zásade s tým trestné kódexy nepočítajú,“ vysvetlila odborníčka na trestné právo.

Podľa nej je možné, že štát bude musieť peniaze vrátiť. Viem si predstaviť, že to advokát bude žiadať, keďže boli vyplatené za určitým cieľom a ten nebol naplnený,“ dodala rektorka akadémie.

Byty od Rent and Wash

 Celá kauza ožila až v roku 2016, keď na podozrivé prevody bytov z roku 2012 upozornili týždenník Trend a Denník N.

Podľa zverejnených informácií vyplatil štát Bašternákovej firme BL – 202 vratky DPH vo výške dva milióny eur.

Dôvodom malo byť sedem bytov, ktoré vraj kúpil od firmy Rent and Wash za 12 miliónov eur.

Išlo o byty v novostavbe Five Star Residence, ktorú stavala firma spojená s kontroverzným podnikateľom Mariánom Kočnerom. Jeho meno sa objavilo na mafiánskych zoznamoch. 

Trhová hodnota spomínaných bytov bola pritom len 1,5 milióna eur. Celkove vyplatil štát Bašternákovým firmám na vratkách DPH asi 16 miliónov eur.

Z núdze cnosť

Právna úprava daňových trestných činov aj vo vzťahu k účinnej ľútosti sa v posledných rokoch menila viackrát. Podľa generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára však dnes nie je dobre nastavená.

„ Súčasnú právnu úpravu účinnej ľútosti osobne považujem takpovediac za niečo, čo zodpovedá pojmu „z núdze cnosť.“ Pretože, páchateľ „ľutuje“ až vtedy, keď je jeho trestná činnosť odhalená a hrozí mu trestné stíhanie a trest. Potom nastupuje otázka o akú „ľútosť“ vlastne ide?" vyjadril sa pred časom. 

Absolútnu beztrestnosť  by mal podľa neho páchateľ získať iba vtedy, ak sa k svojmu skutku sám dobrovoľne prizná a iniciatívne vykoná kroky k odstráneniu škodlivého následku.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.