Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi a Porsche prohlubují spolupráci. Chtějí zefektivnit výrobu elektromobilů

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Automobilky spadající pod německý koncern Volkswagen společnými silami pracují na nové architektuře Premium Platform Electric. Poslouží všem budoucím elektromobilům značky.

Zkratka PPE má ve světě mnoho významů, představit si pod ní můžeme kupříkladu osobní ochranné pomůcky, ale znát ji můžeme i ze světa SEO optimalizace.

Automobiloví nadšenci si ji ale budou pamatovat z jiného důvodu, jde totiž o označení nové architektury Premium Platform Electric, na níž budou vznikat všechny budoucí elektromobily značek Audi a Porsche.

Pod křídly koncernu Volkswagen není prohloubení spolupráce žádnou revolucí, přesto pro obě strany přinese řadu výhod. Předseda výkonné rady stuttgartské automobilky Oliver blume dokonce tvrdí, že pokud by se do něčeho podobného pustila značka sama, budou náklady o 30 % vyšší. Rupert Stadler z Audi zase říká, že vzájemná kooperace je klíčovou součástí budoucnosti čtyř kruhů.

Zatímco většina elektrických aut se dnes staví tak, že se akumulátor a elektromotory zabudují do již existujícího modelu, s platformou PPE se ke stavbě přistupuje odlišně. Od počátku je navržena pro elektrický pohon a bude maximálně využívat všech výhod, včetně rozvoru, stavby karoserie či prostornosti. Platforma prý bude vhodná pro vozy nejrůznějších proporcí, od malých hatchbacků po SUV.

Práce na nových základech budou probíhat v Ingolstadtu, kde se nachází největší výrobní závod Audi. Vyvíjet se ale bude taktéž v sídle vývojového centra Porsche ve Weissachu. První modely s touto architekturou mají výrobní linky opouštět koncem roku 2021. Už brzy se ale dočkáme Audi E-Tron a Porsche Mission E, tedy prvních čistě elektrických modelů značek.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)